31 Mart 2020 08:55

Muğla İl Milli Eğitim'den çocukların “gökkuşağı”çizimine karşı ayrımcılık açıklaması

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çocukların gökkuşağı resmine ilişkin “LGBT projesidir, yapmayın” mesajına Eğitim Sen Muğla Şubesi yazılı açıklama ile tepki verdi.

Fotoğraf: Eğitim Sen Muğla 

Reklam

Koronavirüs salgınına karşı ‘Evde kal’ çağrısıyla birlikte, evlerinde kalan çocuklar için eğitim emekçileri de farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler düzenliyor. Datça'da ise eğitim emekçileri moral açısından evde kalan çocuklara gökkuşağı resmi yaptırılmasına İl Milli Eğitim Müdürlüğünden “Bu bir LGBT projesidir, bunlara uymayalım” dinelerek Datça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne mesaj iletildi. Eğitim Sen de bu mesaj üzerine yazılı açıklama yaparak, “Ayrımcılık ve nefret suçu işleyen bu yaklaşımın yaratacağı karanlık tablo gayet açıktır. Çocuklarımızın renklerinin kirlenmesine izin vermeyelim” dedi.

Eğitim Sen Muğla Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, “Tüm dünya çocuklarını kapsayan faaliyetle hem çocuklara hem de hayatını evde sürdürmek zorunda kalan tüm bireylere moral olacak bir akım başlatıldı. Bu akıma göre, evde kalan çocuklar gökkuşağı çizerek, boyayacak ve evlerinin pencerelerine asacaklar. Bu kapsamda yapılan çağrıda gökkuşağını camlarına asan ve bu gökkuşağını gören her çocuk evde kalanın sadece kendi olmadığını görecek ve yalnız olmadığını hissedecektir denilmiştir” denilerek bunun karşısında ise eğitimden sağlık sistemine ve kadın politikalarına kadar her alanda çocukların değil kendi çıkarlarını düşünen sistemin çocukların yaratıcılıklarından korktuğu ifade edildi.

“AYRIMCILIK VE NEFRET SUÇU İŞLEYEN BU YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ”

Datça İlçe Milli Eğitim’in İl Milli Eğitim Müdürünün talimatıyla okul Whatsapp gruplarında bahsedilen farkındalık çalışmasına karşı attığı mesajda “Gelen mesajda ‘Bu bir LGBTİ projesidir. Gökkuşağı onların sembolüdür. Mayıs ayında yapacakları onur yürüyüşünün bir ön hazırlığıdır. Bu mesajı yayıp uyaralım. Öğretmenlerimiz ve çocuklarımız bu projenin parçası olmasın. LGBTİ sapıklarına destek vermeyelim’ ifadeleri kullanıldı. Kamu kurumlarının ve yöneticilerinin olması gereken işleyişinin dışına çıkmasının yarattığı keyfiyetin olumsuz sonuçlarını defalarca gözlemlediğimiz için bu durum elbette ki bizleri şaşırtmadı. Örneğin “Bir kereden bir şey olmaz” anlayışı içinde tarikat yurtlarında taciz, tecavüz, şiddet ve en önemlisi ‘çocuk istismarı’ aklanmaya çalışıldığına defalarca tanık olduk” denildi.

Bunun kabul edilir olmadığını belirten Eğitim Sen, “Her yurttaş düşüncelerini ifade etmek ve yaygınlaştırmak özgürlüğüne sahiptir. Ancak bulunduğu makam ve sahip olduğu yetkileri kullanarak, çalışanları ve öğrencileri etnik köken, dil, din, inanç ve cinsiyet ayrımcılığa sürüklemesi hem hukuken suçtur hem de etik bir sorundur. Ayrımcılık ve nefret suçu işleyen bu yaklaşımın yaratacağı karanlık tablo gayet açıktır. Eğitim Sen bu yaklaşımı kınamakta ve bu durumu kabullenmeyeceğini kamuoyuna açıklamaktadır” diyerek yasal haklarını da kullanacaklarını belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZIN RENKLERİNİN KİRLENMESİNE İZİN VERMEYELİM”

Son olarak açıklamada, “Eğitim Sen olarak öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize bir çağrı yapıyoruz, varsın onlar içlerindeki karanlığa sarılsın. Bizler birbirimize, insanlığımıza, daha güzel yarınlara daha güçlü sarılalım, el ele verip umut olalım. Çocuklarımızı, insanlıktan nasibini almamış olanların karanlık ve kötücül dünyalarına teslim etmeyelim. Çocuklarımızın renklerinin kirlenmesine izin vermeyelim” denildi. Öte yandan mesajın Fethiye, Ula ve Milas ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildiği öğrenildi. (Muğla/ EVRENSEL)

Reklam