30 Mart 2020 15:30

DİB: Bütün kaynaklar toplumun sağlığına ve temel ihtiyaçlarına ayrılmalı

Demokrasi için Birlik'ten (DİB) koronavirüs açıklaması: Bütün kaynaklar toplumun sağlığına ve temel ihtiyaçlarına ayrılmalı.

Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Paylaş

Demokrasi için Birlik (DİB) tarafından yapılan açıklamada bütün kaynakların toplumun sağlığına ve temel ihtiyaçlarına ayrılması istendi.

Olağanüstü günlerden geçildiğini, koronavirüs salgınının önünün ne zaman alınacağının belirsiz olduğu açıklamada; “Salgın bize şunu gösteriyor: Hayatımız eskisi gibi sürüp gidemez.  Tutulacak yol belli. Can kayıplarının azaltılmasının, salgın nedeniyle ortaya çıkan ekonomik ve toplumsal krizin çözülebilmesinin yolu önümüzdeki sürecin şeffaf, katılımcı, demokratik bir şekilde yönetilmesinden, kaynakların, toplumun sağlığına ve temel ihtiyaçlarına ayrılmasından geçiyor” denildi.

“Tek adam rejimi, salgının önlenmesi için etkili tedbirler almak yerine, salgını fırsat bilerek merkezileşmeyi, otoriterliği, yurttaşları denetim altına alınacak uygulamaları güçlendirecek adımlar atıyor. Son cumhurbaşkanlığı bildirisiyle valilere tanınan yetkiler açıklanmamış bir OHAL uygulamasıdır” denilen açıklamada ancak bilinçli ve örgütlü yurttaşlardan oluşan, demokrasiyi içselleştirmiş toplumların böylesine bir salgından kendilerini etkili bir şekilde koruyabileceği ifade edildi. 

HIZLA ADIM ATILMASI GEREKEN TALEPLER

Demokrasi için Birlik tarafından hızla atılması istenen talepler şunlar;

  • Dışarda ve içerde sürdürülen savaş ve operasyonlar derhal durdurulmalı. Askeri harcamalara ayrılan devasa kaynak toplumun sağlık ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanması için harcanmalı. 
  • Salgından kaynaklanan ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında, hangi kaynakların nasıl kullanılacağı, salgınla ilgili hangi önlemlerin alınacağı gibi kararların verildiği toplantılara ve kalıcı mekanizmalara yerel yönetimler, siyasi partiler, demokratik toplum kuruluşları, sendikalar, meslek örgütleri ve dayanışma meclisleri dahil edilmeli. 
  • Acil ve zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün işler 15 gün süreyle durdurulmalı. 
  • Sağlık çalışanlarının salgından korunması için gerekli önlemler alınmalı.
  • İşten çıkarmalar yasaklanmalı, sağlık emekçileri ve zorunlu sektörler dışında çalışan tüm emekçiler ücretli izne çıkarılmalı. 
  • Cezaevlerindeki yaşlı, hasta, hamile, emzikli, çocuk ve düşük risk oluşturan tutuklu ve hükümlüler ile siyasi tutuklular ve gazeteciler acilen tahliye edilmeli. 
  • Kanal İstanbul gibi toplumun önemli bir çoğunluğunun karşı çıktığı ekosistemi tahrip eden projelere aktarılacak kaynaklar halk sağlığı için kullanılmalı.
  • Evde kal çağrıları yapılırken kadınların  ev içinde artan erkek şiddetine karşı nasıl korunacağına dair acil eylem planı oluşturulmalı. Kadınların şiddet durumunda aradıkları çağrı merkezleri daha etkin ve erişilebilir kılınmalı. 

DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI

Açıklamada halkın güvenilir bilgi ihtiyacını karşılamak, kaosu önlemek için Türk Tabipler Birliği’nin çekirdeğini oluşturacağı, bütün demokrasi güçlerinin temsil edileceği alternatif bir koordinasyon-bilgi merkezi oluşturulması söylenen açıklamada; “İktidarı, demokrasi güçlerinin üstünde ortaklaştığı toplumsal talepler için zorlarken, yoksulların temel ihtiyaçlarının karşılanması, toplumun salgına karşı bilinçli ve birlikte hareketinin örgütlenmesi, salgınla ilgili alınacak önlemler konusunda taleplerini dile getirebilmesi ve toplumsal çürümenin önlenmesi için yerel dayanışma ağlarının kurulmasına ve güçlendirilmesine öncelik tanınmalı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TİHV: Yurttaşın koronavirüse karşı bilgi edinme hakkı gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Kovid-19'la mücadele eden sağlıkçıları hedef alan Müge Anlı özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...