30 Mart 2020 07:20

CHP'li Ayhan Barut: Koronavirüs nedeniyle üreticilerin borçları faizsiz ertelensin

CHP Milletvekili Ayhan Barut, içerisinde tarımın tüm unsurlarının olduğu ve bilimsel yöntemlerle yaklaşan bir bilim kurulu oluşturulmasını istedi.

Adana'da tarım işçileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığınca 9 kişiden oluşturulan Kovid-19 Komisyonu'nda bir tane ziraat mühendisinin yer almamasını eleştiren CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, içerisinde tarımın tüm unsurlarının olduğu ve bilimsel yöntemlerle yaklaşan bir bilim kurulu oluşturulmasını istedi. Batur, üreticilerin borçlarının ertelenmesini talep etti.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede çiftçi ve yetiştiricilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade eden Ayhan Barut, salgın nedeniyle güvenli gıdaya erişimin, hayvancılık ve tarımın öneminin çok net olarak yeniden görüldüğüne dikkat çekti. Soruna getirilecek kalıcı çözümlerle ilgili çiftçilerin taleplerini ileten Barut, şunları söyledi:

"Üretim artırılmalı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasıyla kesin çareler bulunmalıdır. Üretim, yetiştirici ve üreticiye destek anlayışıyla tarımsal destekler yeterli düzeye getirilmelidir. Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek temel amaç olmalıdır. Tarımda, hayvancılıkta ve gıdada, kendimize yetebilmemiz için, gıda güvenliği ve gıda güvencesi için, gecikmeden, derhal, yerli üretime ve istihdama dayalı bir seferberlik başlatılmasını istiyoruz. Bu doğrultuda, ekim-dikim zamanı üreticilerimizin tarımsal faaliyetlerine daha çok destek olunmalı, tohum, gübre, zirai ilaç ve temel girdiler için harekete geçilmelidir. Üreticilerin borçları faizsiz ertelenmeli, destek ödemeleri peşin ve acil olarak yapılmalı, üreticiye üretimi sürdürmesi için faizsiz kredi desteği, ayni ve nakdi yardım yapılmalıdır."

"BAKANLIK ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ YOK SAYIYOR"

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan komisyonda bir tane ziraat mühendisinin yer almadığını aktaran Ayhan Barut, "Koronavirüs salgınıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı,  9 kişilik 'Bilim Kurulu' niteliğinde Kovid-19 Komisyonu kurmuş. Salgın nedeniyle tarım, hayvancılık ve gıda alanında kararlar alması beklenen komisyon üyeleri arasında gıda mühendisi, veteriner, tıp doktoru var ama tek bir ziraat mühendisi bile yok. Elbette bu meslek grupları komisyonlarda olmalı. Ancak aralarında ziraat mühendislerinin de yer alması gerekmez mi? Ziraat mühendisi olmadan tarımla ilgili nasıl karar alıp tavsiyeler verilecek? Bakanlıktan açıklama bekliyor, ziraat mühendislerini yok sayan anlayışı kınıyoruz" diye konuştu.

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi cinayeti: İddianame kamu ajanlarını aklayacak belge niteliğinde

SONRAKİ HABER

Kocaeli Derince Vergi Dairesinde 2 memurun Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...