Türkiye'de koronavirüs: 168 ölüm, 10 bin 827 vaka | Türkiye'den gelişmeler (30 Mart)

Türkiye'den koronavirüs salgınına ilişkin öne çıkan gelişmeler ve açıklamalar...

.
20:50

Paylaş

ERDOĞAN'DAN ULUSA SESLENİŞ: BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATTI

Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı:

"Sağlık altyapımız, gerek personel gerek ilaç ve malzeme gerekse yoğun bakım yatağı açısından diğer ülkelere göre oldukça iyi durumdadır." 

"Mevcut hastanelerimizi güçlendirme yanında, yeni hastanelerimizi de süratle hizmete açıyoruz."

"Gıda konusunda da herhangi bir sıkıntımız yok. Ülkemiz, tüm temel gıda maddelerini kendisi ürettiği için, hem stoklarımız, hem de tedarik zincirlerimizin işleyişi, ihtiyacımızı karşılayacak düzeydedir."

“Salgın sürecinde en önemli hususlardan biri sağlık sistemimizi ayakta tutmaktır. Sağlık kuruluşlarının personel ve araç-gereç imkanlarını ne kadar yüksek oranda mücadeleye tahsis edersek, o derece etkili baş edebiliriz. Vatandaşlarımız acil durumlar dışında hastaneye gitmemeli."

"Gerekirse, şehir içi ulaşımda da benzer yöntemleri (sınırlandırma) devreye sokabiliriz. "

“Günlük test sayısında 10 bini aştık”

“41 yerleşim birimimiz karantina altındadır.”

"Benzer örneklerin yaygınlaşmasının önüne geçmenin tek yolu, her birimizin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır."

"Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir."

"Öğrencilerimizin kredi geri ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için ilave maliyet yansıtılmadan ertelenebilecek."

“Emeklilerimizin bayram ikramiyesini öne çektik. Asgari ücret desteğini yaygınlaştırdık."

“Devletin öncülük etmesi gerektiğini gördüğümüz için Milli Dayanışma Kampanyası başlatıyoruz. "Amacımız alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır."

“Biz Bize Yeteriz Türkiyem" diyerek başlatılan kampanya için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yardım hesabı açıldığını bildirdi.”

“Kampanyayı, şahsım olarak, 7 aylık maaşımı bağışlayarak açıyorum."

19:44

Paylaş

BAKAN ALBAYRAK'TAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz” dedi.

Albayrak ayrıca, “Tüm firmaları, çalışanları için ‘ücretsiz izin’ yerine bu ödeneğe başvurmaya çağırıyoruz” dedi.

19:26

Paylaş

KREDİ KARTLARI İÇİN ASGARİ ÖDEME ORANI İNDİRİLDİ

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye indirildi." (AA)

19:08

Paylaş

SAĞLIK BAKANLIĞI: HAYATINI KAYBEDEN KİŞİ SAYISI 168'E YÜKSELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, paylaştığı yeni verilere göre, 168 kişi hayatını kaybetti. Koronavirüse yakalanan hasta sayısı 10 bin 827'ye yükseldi.

Bugün 11 bin 535 test yapıldı. Toplamda ise 76 bin 981 test uygulandı.

17:26

Paylaş

İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA: ŞEHİRLER ARASI DENİZ YOLU ULAŞIMI DURDURULDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: İstanbul'da şehirler arası deniz yolu ulaşımında; yük taşımacılığına devam edilmesi, yolcu taşımacılığı yapılan deniz otobüsü, feribot vb. seferlerin bugün 17:00'den itibaren durdurulması kararlaştırılmıştır.

16:30

Paylaş

TTB: TABİP ODALARI İLLERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA DAHİL EDİLSİN

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüsle mücadele kapsamında iller düzeyinde yürütülen çalışmalara tabip odaları temsilcilerinin dahil edilmemesine tepki gösterdi.

16:01

Paylaş

İKİNCİ "DOKTORA ÖZÜR DİLETME" VAKASI

Koronavirüs salgınının ilk günlerinde Ankara’da meslektaşlarına yaptığı konuşma nedeniyle Uzman Doktor Güle Çınar’a Ankara Ünversitesince özür diletilmesinin ardından benzer bir olay İzmir’de yaşandı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Pandemi Servisi Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Savran, Türkiye’deki koronavirüs tablosunu değerlendirdiği konuşması nedeniyle “Eğer yaptığım açıklamalar paniğe neden olduysa devlet büyüklerimden ve halkımdan özür dilerim” demek zorunda kaldı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman “Bu iş alkışla olmuyor, hekimler baskı altında” dedi. Adıyaman, Doç. Dr. Savran’la konuştuğunu TTB olarak arkasında olduklarını ilettiğini söyledi.

15:49

Paylaş

FATİH TERİM TABURCU EDİLDİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisiyle özel Liv Hospital hastanesinde tedavi gören Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, son testi de pozitif çıkmasına rağmen komisyon kararıyla taburcu edildi. Hastaneden yapılan açıklamada Terim'in 14 gün süreyle evinde karantinada kalacağı belirtildi.

15:36

Paylaş

AÇIKÖĞRETİM SINAVLARI ONLİNE OLACAK

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat ve İşletme fakültelerinin bahar dönemi ara sınavlarının 18 Nisan-7 Mayıs tarihlerini kapsayan 20 günlük süreçte internet tabanlı ortamlarda yapılacağı açıklandı.

15:26

Paylaş

TTB: SAĞLIK ÇALIŞANINDA COVİD-19 TANISI İŞ KAZASI VEYA MESLEK HASTALIĞIDIR

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kovid-19 vakasının sağlık alanında çalışanlar için iş kazası veya meslek hastalığı olduğunu belirterek, bu vakaların iş kazası veya meslek hastalığı olarak bildirilmesini istedi.

15:20

Paylaş

DİSK: ÇALIŞMASI ZORUNLU İŞLETMELER DIŞINDA ÇALIŞMA ACİLEN DURDURULMALI

DİSK, gerçekleştirdiği ‘online’ basın toplantısı ile hükümetin “Halkın sağlığını korumak”, “Çalışanların işini korumak” ve “Hanelerin gelirini korumak” görevlerini acilen yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. DİSK Yönetim Kurulu adına konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçiler, yaşamlarını tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı yasanın 13. maddesinde de açıkça belirtildiği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

15:17

Paylaş

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN 39 YERLEŞİMDE KARANTİNA AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı,18 ildeki 1 belde, 6 mahalle, 28 köy ve 4 mezrada olmak üzere 39 yerleşim yerinde karantina uygulandığını açıkladı.

15:14

Paylaş

YOZGAT ŞEHİR HASTANESİNE KORONAVİRÜS HARİCİ HASTA KABULÜ DURDURULDU

Yozgat Şehir Hastanesine normal hasta kabulünün durdurulduğu, sadece koronavirüs vakalarına bakılacağı bildirildi. Hastanenin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Yozgat Valimiz Sayın Kadir Çakır tarafından alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında Yozgat Şehir Hastanemizde randevulu, randevusuz ve acil alanında normal hasta kabulü yapılmayacaktır. Hastanemizde sadece koronavirüs vakalarına bakılacaktır. Koronavirüs şüphesi olanlar pandemi polikliniğimizde muayene edilecektir" denildi. Normal poliklinik hastalarının Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde muayene edileceği belirtildi. (Yozgat/DHA)

15:06

Paylaş

LGS KILAVUZU 3 NİSAN'DA YAYIMLANACAK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS ile ilgili bilgi verdi. Başvuru işlemlerinin uzaktan yapılacağını velirten Selçuk, Selçuk, "7 Haziran 2020 LGS'nin başvurularını otomatik yapacağız. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde başvuru işlemlerinin uzaktan yapılabilmesi için gerekli altyapıyı hazırladık. Sınav kılavuzunu geçen yıl olduğu gibi 3 Nisan’da yayımlayacağız. Her şey planlanıyor ve yapılıyor" dedi.

15:02

Paylaş

EMEP DERSİM İL ÖRGÜTÜ: "EVDE KAL" DENİYORSA BUNUN KOŞULLARI SAĞLANMALI

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, "Halkın evde kalması isteniyorsa gerekli ve zorunlu koşullar yaratılmalıdır" dedi. Pandemi kurulunun aldığı kararları açıklaması sonrası yazılı açıklama yapan EMEP Dersim İl Örgütü, Dersimli emekçiler ve esnafın sorunlarıyla ilgili sorular sordu ve yapılması gereken bir dizi önlem açıkladı.

14:48

Paylaş

NTV’DE 3 KİŞİ KORONAVİRÜSE YAKALANDI

NTV Sunucusu Serhan Başbahçıvan kanaldaki 2 muhabir ve 1 kameramanın koronavirüse yakalandığını duyurdu. Başbahçıvan isimleri açıklamadı ancak 2 muhabirin Korhal Varol ve Pınar İlik Üçer olduğu tahmin ediliyor.

14:36

Paylaş

UMRE DÖNÜŞÜ GÖLBAŞI'NDAKİ YURTLARDA KALAN 120'YE YAKIN KİŞİDE KOVİD19 ÇIKTIĞI İDDİA EDİLDİ

Umreden dönen ve Gölbaşı'nda bulunan KYK yurtlarında karantinaya alınan çok sayıda kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Sağlık personelinden edinilen bilgiye göre hastanelere sevk edilen vaka sayısı toplamda 120'ye yaklaştı. Yurtlarda 14 günü geride bırakan karantina süresi bir hafta daha uzatıldı.

14:27

Paylaş

KARS'TA 3 KÖY VE 1 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Kars'ta, 3 köy ve 1 mahalle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde karantina altına alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, Dağpınar Beldesi Merkez Mahallesi, Digor ilçesine bağlı Türkmeşen köyü, Susuz ilçesine bağlı Erdağı köyü ile Kağızman ilçesine bağlı Karabağ köyünün karantinaya alındığı belirtildi. Bu yerleşim yerlerine giriş çıkışlar durduruldu.

13:54

Paylaş

CHP'Lİ BEKO: İŞÇİLERİN HAKLARI GASBEDİLİYOR

İktidarın yayımladığı genelge ile sendikal faaliyetleri durdurmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bu durumun sadece 12 Eylül darbesi döneminde yaşandığını hatırlattı. İşçilerin haklarının ellerinden alınmak istenmesinin bir işçi düşmanlığı olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Kani Beko, koronavirüs salgını sürecinde gasbedilmeye çalışılan işçilerin özlük haklarına dikkat çekti.

13:53

Paylaş

TTB'DEN ACİL ÖNERİLER

İran sınırının geç kapatılması, mültecilerin sınıra gönderilmesi ve umreden dönenlerin karantinaya alınmaması gibi sebeplerle karantina için geç kalındığını belirten TTB Merkez Konseyi, acilen alınması gereken tedbirleri açıkladı. Katı bir izolasyona geçmenin şart olduğu belirtilen TTB, bunun için ücretli izin uygulanması, işsizlik ödeneğinin kapsamının genişletilmesi ile elektrik, su ve ısınmanın ücretsiz sağlanması gerektiğini vurguladı. TTB, salgının yayıylmasını önlemek için katı bir izolasyonla beraber günde 30 binden fazla test yapılması gerektiğini belirtti.

13:44

Paylaş

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANDI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı başladı.

Sağlık Bakanlığı, Bilkent Yerleşkesi'nde saat 13.30'da başlayan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında, vaka artışı ve hastaların durumu değerlendirilecek.

Toplantıda, tanı ve tedavi konusundaki dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelerin yanı sıra yeni önlemler ele alınacak.

13:11

Paylaş

BAKAN SELÇUK: EMEKLİ AYLIKLARI VE İKRAMİYELERİ PTT KANALIYLA EVDE ÖDENECEK

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kısa çalışma ödeneği, emekli ikramiyeleri ve 2 milyon haneye yapılacak ödeme hakkında bilgi verdi. Emekli ikramiyelerinin 7-11 Nisan'da ödeneceğini duyuran Bakan Selçuk, emekli maaşlarının ve ikramiyelerin PTT kanalıyla evde ödeneceğini söyledi. 19 bin firmanın kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu belirten Selçuk, "Kısa çalışma ödeneğinin kaynağı işsizlik fonundan karşılanacak, en fazla üç ay verilecek" dedi.

13:08

Paylaş

UMRE DÖNÜŞÜ KARANTİNAYA ALINANLARIN TAHLİYESİ 1 HAFTA ERTELENDİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyesi doğrultusunda, karantinadaki umrecilerin sağlık taramalarının devam etmesi nedeniyle tahliye işlemlerinin 1 hafta ertelenmesine karar verildi. Umre için gittikleri Suudi Arabistan'dan dönen ve yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Ankara ve Konya'da Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda karantinaya alınan vatandaşların tahliye işlemleri, sağlık taramalarının devam etmesi nedeniyle 1 hafta ertelendi.

12:44

Paylaş

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL'DEN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bir basın toplantısı düzenleyerek yargı alanında aldıkları koronavirüs önlemlerini anlattı:

"Adliyelerde insan sirkülasyonunu azaltmak için 30 Nisan'a kadar davalar ertelenmiştir. Yine acil olmayan tüm işler ertelenemiştir."

"Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak."

"Avukat meslektaşlarımızın CMK ödemeleri, 6 Nisan itibarıyla tümüyle yapılmış olacak."

12:35

Paylaş

KHK MAĞDURU EMEKÇİLERİN DURUMU

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteriyken 7 Şubat 2017 tarihinde yayınlan 686 sayılı KHK ile ihraç edilen İsmet Akyol, Evrensel'e KHK'lilerin koronavirüs salgını sürecinde yaşadıkları zorlukları yazdı. Akyol, haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilmiş sağlık emekçileri başta olmak üzere tüm kamu emekçileri ve akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi gerektiğini belirtti.

11:36

Paylaş

DERİNCE VERGİ DAİRESİNDE 2 MEMURUN KOVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Kocaeli’de Derince Vergi Dairesi çalışanı 2 memurun Kovid-19 testi pozitif çıktı. Evrensel'e konuşan BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, "Toplumsal sağlığın korunması için zorunlu olmayan kamu hizmetleri durdurulmalıdır" dedi. Karstarlı, Kocaeli gibi yoğun işçi ve emekçinin yaşadığı bir şehirde gereken önlemlerin yeterli düzeyde alınmadığını söyledi.

11:31

Paylaş

CHP'Lİ BARUT: TARIMDA BİLİM KURULU OLUŞTURULSUN

Tarım ve Orman Bakanlığınca 9 kişiden oluşturulan Kovid-19 Komisyonu'nda bir tane ziraat mühendisinin yer almamasını eleştiren CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, içerisinde tarımın tüm unsurlarının olduğu ve bilimsel yöntemlerle yaklaşan bir bilim kurulu oluşturulmasını istedi. Barut, koronavirüs salgınıyla mücadelede çiftçi ve yetiştiricilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

11:12

Paylaş

VAN'DA BİR MAHALLE VE 1 MEZRA DAHA KARANTİNAYA ALINDI

Van'ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy, Başkale ilçesinin Esenyamaç, Çatak'ın Alacayer Mahallesi'ne bağlı Çemik ve Tellikaya mezralarının ardından, Başkale'nin Ilıcak Mahallesi ile Belliyurt mezrası da koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı. 

11:07

Paylaş

MECLİS DOKTORU GÖZETİM ALTINDA

Meclis Devlet Hastanesi'nde görevli bir doktor, koronavirüs testi negatif çıktığı halde tedbiren gözlem altına alındı. Meclis Devlet Hastanesinde görevli bir doktora, ateş ve boğaz ağrısı belirtilerinin görülmesi üzerine koronavirüs testi yapıldı. Test sonucu negatif çıkan doktorun tedbir amaçlı hastanede gözlem altında tutulduğu bildirildi.

10:58

Paylaş

KARANTİNAYA ALINAN MAHALLE VE KÖYLER

27 Mart'tan bu yana bazı ilçelerdeki mahalle ya da köylerde karantina uygulamasına başlandı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında şu ana kadar karantinaya alınmış yerleri derledik. Bundan sonra da karantinaya alınacak yerleri aynı haberden takip edebilirsiniz.

10:26

Paylaş

KORONAVİRÜSÜN PİYASALARA ETKİSİ: DOLAR/TL HAFTAYA 6,50'DEN BAŞLADI

Koronavirüs salgını doların seyrini değiştirmeye devam ediyor. Geçen haftayı 6,45'ten kapatan dolar/TL, yeni haftaya da 6,50'den başladı.

10:06

Paylaş

TARSUS CEZAEVİNDE "KORONAVİRÜS ÖNLEMİ YOK" İDDİASI

Tarsus T Tipi Cezaevinde tutulan Erkan Taşkan, cezaevinde koronavirüse karşı gerekli tedbirlerin alınmadığını öne sürerek, "Cezaevi personeli eldiven ve maske kullanmıyor. Bu şekilde bizlere yemek dağıtıyorlar" dedi. Tutuklu Taşkan'ın ailesi salgın nedeniyle endişeli.

09:59

Paylaş

İMAMOĞLU: İSTANBUL'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMELİ

FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu programa katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüs salgını ve İstanbul'daki durumla ilgili konuşuyor. İmamoğlu, İstanbul'un ekonominin merkezi ve kalabalıklığı sebebiyle hastalığın en çok yayıldığı yerlerden olduğunu ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini söyledi. İmamoğlu, koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla mağdur olan ve desteğe ihtiyacı olan ailelerle dayanışmak için yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu. İmamoğlu, ayrıntılı bilgiye birliktebasarabiliriz.ibb.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini belirtti.

08:56

Paylaş

PROF. DR. RAŞİT TÜKEL: HIZLI ARTIŞ VAKALARIN ZAMANINDA TESPİT EDİLMEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Prof. Dr. Raşit Tükel, Evrensel'in sorularını yanıtladı. Toplam vaka sayısındaki hızlı artışa değinen Tükel, artışın hastaların zamanında tespit edilmediğini gösterdiğini söyledi. Açıklanan verilerin gerçekte olan vaka sayısını yansıtmadığını belirten Tükel, "Burada test sayısı dışında dikkate alınması gereken bir nokta da klinik olarak Covid-19 tanısı konulduğu halde testi negatif olan vakaların açıklanmıyor, dolayısıyla istatistiklere yansımıyor olması" dedi. Test negatif olsa da klinik tanı ölçütlerini karşılayan vakalar toplam sayıya dahil edilmelidir" dedi. Test negatif çıksada belirtiler görüldüğü sürece testlerin tekrarlanması gerektiğine dikkat çeken Tükel, salgının önüne geçmek ve vakaların sağlıklı tespiti için yaygın test yapılması gerektiğini belirtti.

08:20

Paylaş

İŞÇİLER HÜKÜMETE SESLENDİ: EVDEN DIŞARI ÇIKMA DİYORSUN AMA HER GÜN İŞE ÇAĞIRIYORSUN!

Binlerce işçinin çalıştığı Esenyurt’ta işçiler her gün, gün doğmadan işe gitmek için yola koyuluyor. “Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayın, bağışıklığınızı güçlendirin, hatta kendi OHAL’inizi ilan edin” diyen yetkililer, işçilerin çalışmaya zorlanmasını ise görmezden geliyor. İşçiler, “Biz aldığımız ücretle günlük karnımızı doyuruyoruz. Bana evden dışarı çıkma diyorsun ama her gün işe çağırıyorsun. Evde 5 çocuğum var. Kim bakacak?” diye soruyor.

08:00

Paylaş

MÜLTECİLERİN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Mülteciler, bir aylık bekleyişlerinin ardından Pazarkule sınır kapısından alınarak geri gönderme merkezlerine götürüldü. İnsan hakları savunucuları mültecilerin sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, mültecilerin Edirne sınır kapılarına yönlendirilmesinin ardından büyük bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çekerek, “Mültecilerin insanlık dışı koşullara zorlanmaları ne insani ne de vicdani açıdan kabul edilemeyecek bir tablo. Soylu’nun açıklamaları bunların tekrar edeceğini bize gösteriyor” dedi. Yoleri, mültecilerin şu anda da risk altında olduğu belirtti.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa