29 Mart 2020 16:57

İzmir Barosu HMK’de yapılmak istenen değişikliğe tepki gösterdi

İzmir Barosu, hükümetin HYK’de yapmak istediği değişikliğe “Hükümet yargılamalardan avukatları dışlamaya yönelik fırsat üretme gayretindedir” diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: İzmir Barosu

Reklam

İzmir Barosu, hükümetin Hukuk Yargılamaları Kanunun’da (HMK) yapmak istediği değişikliğe dair yazılı açıklama yaptı. Baro yönetimi HMK 151. maddede yapılan değişikliğe, “Hükümet yargılamalardan avukatları dışlamaya yönelik fırsat üretme gayretindedir” diyerek tepki gösterdi.   

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de ve dünyada genelinde çok ağır bir sağlık krizi yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Hükümet, çıkardığı torba yasalarla yargılamalardan avukatları dışlamaya yönelik fırsat üretme gayretindedir. HMK 151. maddede yapılan değişiklikle duruşma salonunda bulunmakla birlikte, görülen davada taraf vekili sıfatı bulunmayan avukatların, duruşma düzenini bozmaları halinde duruşma salonundan çıkarılabileceği hükme bağlanmak istenmektedir” denildi.

“DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ”

Yapılmak istenen değişiklikle mahkeme hakimine sübjektif ve sınırsız bir güç tanındığının altı çizilen açıklamada, “Öte yandan, muğlak ifadeler ile getirilmek istenen bu düzenleme; avukat kimliği ile duruşma izleyen ve duruşmaların adilliği ve aleniyetini sağlayan meslektaşlarımız üzerinde baskı yaratmayı ve taraf avukatları yalnızlaştırmayı ve sindirmeyi amaçlamaktadır. Tüm dünya insanlarının küresel bir salgın hastalıkla boğuştuğu bu dönemde; baroların kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve her türlü hak ihlali davalarında müdahil olması yönünde düzenleme yapmak yerine; görevlendirdikleri gözlemci avukatlar vasıtasıyla duruşmalara iştirak eden baroları duruşma salonlarından uzaklaştıracak böyle bir düzenleme yapılması da kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında avukatsız yargılama sistemi getirilmesi yönündeki tüm girişimlerin acilen durdurulmasını talep edilerek, “Barolar ve avukatlar olarak ne yaparsanız yapın vazgeçmeyecek, teslim olmayacak, biat etmeyeceğiz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam