30 Mart 2020 00:10

Patronların koronavirüs fırsatçılığı: İşçilere yıllık ve ücretsiz izin dayatılıyor

Trakya'da koronavirüs nedeniyle üretimi durduran patronlar faturayı işçiye kesti. İşçiler keyfi biçimde yıllık izne ya da ücretsiz izne çıkartıldı. İşten atmalar ise arttı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Trakya’da üretime ara veren fabrika sayısı hızla artıyor. 1600 sanayi tesisinin yüzde 40’ına yakınınında üretimin durduğu belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı programıyla zararlarını karşılayan patronlar, ücretsiz izin, yıllık izin kullandırma ve işten atmalarla faturayı işçilere çıkarıyor. Kısa çalışma ödeneğine başvuran fabrikalarda ise işçiler büyük gelir kaybına uğrayacak. Bazı fabrikalarda ise işçiler işe ne zaman başlanacağı veya ücretlerin ne olacağı konusunda hiçbir bilgi verilmeden evlerine gönderildi.

Geçen hafta üretimi durduran Cross fabrikasında kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldı. Kısa çalışmadan yararlanamayanlara ise ücretsiz izin dilekçesi imzalatıldı. İmza alınan işçilerden biri şunları söyledi: “Zaten gırtlağa kadar borçluyum. Hiç ücret almadan biz evde ne yapacağız? Bu kaç ay sürecek belli değil. Bizi koronavirüsle baş başa bırakıyorlar. Ama patronlara her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Bütün işçilere ücretli izin verilmeli. Şimdiye kadar kazanan patronlara fedakarlık sırası gelmedi mi?​”

SAĞLIK İÇİN DEĞİL MALİYET İÇİN ÜRETİM DURDU

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan aynı açıklamada izin uygulamasının işçilerin sağlığını önemsedikleri için yapıldığını söylemesine ise hiçbir işçi inanmıyor. Termo Teknik’te bir hafta üretimin durduğunu ve izine gönderildiklerini dile getiren bir işçi şunu sordu: “Bir hafta sonra ne olacak. Virüs ortadan kalkacak mı?​” Termo Teknik işçisi şöyle devam etti: “Burada amaç, işçilerin sağlığından ziyade patronun işçilerin senelik izinlerini bu dönemde kullandırmak.”

Bir tekstil fabrikasında çalışan işçi ise tepkisini “Siparişler geri çekildi. Müşteriler mallarını gelip fabrikadan aldılar. İş olmayınca patron fabrikayı kapattı. Bizim de ne olacağımız belli değil. Ne zaman işe başlayacağımız, ücretimiz ne olacak belli değil. Bunlar bizi değil servetlerini düşünüyor. Hükümet ise buna bir çare bulmuyor” sözleriyle dile getirdi.

"SENDİKALAR PATRON GİBİ DÜŞÜNÜYOR"

Yerel basındaki aynı haberde görüşü yer alan Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay ise fabrika yöneticilerin üretime ara vermesinin doğru karar olduğunu söyledi. Ay’ın bu açıklamalarına tepki ise kendi üyelerinden geldi. “Başkan yaptığı açıklamada uygulamayı doğru olduğunu söylüyor. Ama işçilerin hak gasbından hiç bahsetmiyor” diyen bir Cross işçisi, şunları söyledi: “Beni ücretsiz izne gönderdiler. O zaman benim ücretimi sendika mı verecek? ‘Evde kal’ gibi her türlü kararı destekliyorlarmış. Ben evde beş parasız nasıl kalacağım. Başkan önce buna cevap versin. Bunlar işçinin değil patronun çıkarını savunuyorlar. Patron gibi düşünüyorlar.”

ÜRETİMİ DURDURAN FABRİKA SAYISI DAHA DA ARTACAK

Trakya’da Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinde bulunan 20 tane organize sanayi bölgesinde 180 bin çalışanın bulunduğu 1600 sanayi tesisi mevcut. Organize Sanayi Bölgelerinin Üst Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Koordinatörü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, “Şu anda bize gelen bilgilere göre yüzde 25’lerde üretime ara verilmesi söz konusu. Ellerindeki siparişi tamamladıktan sonra kapanacak tesislerimiz de var” dedi. Geçtiğimiz hafta sonu için rakamın yüzde 40-50’lilere kadar çıkmasını öngördüklerini dile getiren Noyan, önümüzdeki günlerde sayının daha da artacağını söyledi. Noyan işçilerin hangi koşullarda izne gönderildiği konusunda ise bilgi vermedi. Erdim Noyan “Şimdiye kadar kapanan fabrika olmadığını ve hiçbir işçinin işten atılmadığı” açıklamasını da yaptı. Ancak fabrikalardan gelen haberler Noyan’ı yalanlıyor. Çerkezköy OSB’de bulunan B/S/H ve Arçelik’e kablo üretimi yapan Teleset fabrikalarından işçiler, kıdem tazminatı hak etmeyen bir yılın altındaki çalışanlar arasından 4-5’li gruplar halinde işten atmaların başladığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Bursa Tabip Odası pandemi kuruluna çağrılmadı

SONRAKİ HABER

Fahrettin Koca: 23 kişi hayatını kaybetti, 1815 kişiye tanı koyuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...