27 Mart 2020 17:15

İsveç'te Handels Sendikası koronavirüs salgını döneminde 5 bin yeni üye kazandı

İsveç’te ticaret sektöründe örgütlü Handels Sendikasının hak kayıplarını ortadan kaldırmayan ancak sınırlandıran bir sözleşme imzalaması, 5 bin yeni üye kazanmasını sağladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülkede kitlesel işten atmalar yaşanıyor. İsveç’te ticaret sektöründe örgütlü Handels Sendikasının hak kayıplarını ortadan kaldırmayan ancak sınırlandıran bir sözleşme imzalaması, 5 bin yeni üye kazanmasını sağladı.

UNI Küresel Sendikasının (Uni Global) İsveç’teki üyesi Handels, koronavirüs salgını sırasında işten çıkarmaları önlemek ve işçilerin ücretlerini korumak için perakende sektöründeki işverenlerle başarılı bir görüşme yürüttükten sonra bu ay 5 bin yeni üye edindi.

Ticaret sektöründe üyeleri bulunan Handels’in İsveç Ticaret Federasyonu Svensk Handel ile yaptığı sözleşmeye göre, bir çalışanın çalışma süresi yüzde 20, 40 veya 60 oranında azaltılabilir. Ancak, ücretlerden, devletten sağlanan finansal yardımla birlikte yalnızca sırasıyla yüzde 4, 6 veya 7,5 oranında bir azalma olacak. Varılan anlaşma, İsveç hükümetinin, işten çıkarmaların önüne geçmek gerekçesiyle çalışma saatlerinde azalmaya gidilmesine imkan sağlayan yeni bir mevzuatı sunmasından sonra ortaya çıktı.

KARARLAR İŞÇİLER VE SENDİKALARLA BİRLİKTE ALINACAK

Uni Global’in sitesinde yayımlanan habere göre, Handels ve işveren örgütleri ayrıca, virüsün yayılmasını azaltmak ve ticaret sektöründeki iş kayıplarına yol açabileceği düşünülen negatif ekonomik etkileri önlemek için ortak bir kılavuz üzerinde de anlaşmaya vardı.

Buna göre, çalışma koşullarında ivedi değişikliklere izin verilirken, yerel sendikalar ve işçilerin karar verme sürecine dahil edilmesinin gerekliliği üzerinde önemle duruldu.

Bugüne kadar İsveç’te 2 binden fazla Kovid-19 vakası bildirilirken, salgın nedeniyle 30’un üzerinde kişi de hayatını kaybetti. Giderek büyüyen kriz, ekonomi ve ticaret sektörü üzerinde ciddi bir etki bıraktı.

Handels’in Başkanı Susanna Gideonsson, “Şu anda bir sınavdan geçiyoruz ve daha fazla işçinin Handels’e katıldığını görmek beni memnun ediyor. Çevremizdeki dünya karışıklık içindeyken sendika güçlü bir duruş sergiliyor. Hepimiz uzun bir süre bu krizin sonuçlarıyla yaşamak zorunda kalacağız, ancak işimizin temeli her zamanki gibi aynı: Örgütlemek ve etkili olmak” ifadelerini kullandı.

Handels’i yeni üyeleri için tebrik eden UNI Genel Sekreteri Christy Hoffman da, “Sendikalar, ticaret sektörü çalışanları için ön saflarda daha iyi koruma ve haklar yönünde mücadele verirken, bir güç oluşturmaya devam edebilir ve etmelidir de” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan koronavirüs tedbirleriyle ilgili konuştu, esnek çalışma vurgusu yaptı

SONRAKİ HABER

Sanat Yönetmenleri Derneğinden koronavirüs tedbiri çağrısı: Dizi çekimlerini durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...