27 Mart 2020 18:07
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2020 18:58

Erdoğan koronavirüs tedbirleriyle ilgili konuştu, esnek çalışma vurgusu yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair alınan önlemlerle ilgili açıklama yaptı, bugüne kadar söylenenlerden farklı olarak esnek çalışmayı kural olarak telaffuz etti.

Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair alınan önlemlerle ilgili açıklama yaptı.

Erdoğan, daha önce yapılan açıklamalardan farklı olarak tedbirler kapsamında esnek çalışmanın uygulanacağını resmi ağızdan söyleyen ilk isim oldu. Erdoğan ayrıca valilerin başkanlığında pandemi kurulları oluşturulacağını ve il bazında özel kararlar alınabileceğini de belirtti. Cumhurbaşkanı'nın bu açıklaması özellikle büyük şehirlerdeki emekçilerin çalışma hayatına dair özel kararlar alınabilmesinin önünü açıyor. Koronavirüs salgınının başından beri sağlıklarından endişe eden, zorla ücretsiz izne çıkarılan, çalışmadıkları süreler yıllık izinlerinden düşülen emekçilerin durumu, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından da belirsizliğini korumaya devam ediyor.   

Erdoğan'ın temel olarak 8 maddede açıkladığı kararlar şöyle:

  • Şehirler arası seyahatler valilik iznine bağlanacak.
  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle ve esnek çalışma yöntemine geçilecek.
  • Tüm toplu taşıma araçlarında seyrek oturma kuralı uygulanacak.
  • Piknik alanı, ören yeri, sahil kenarları gibi kamuya açık alanlarda toplu şekilde bulunmak yasaklanacak
  • Askerlerin celp ve terhisleri 14 gün karantina kuralına uygun şekilde gerçekleştirilecek.
  • Yurtdışı uçuşların tamamı sona erdirilecek.
  • Tüm şehirlerde valiler başkanlığında pandemi kurulu oluşturulacak. Valilikler illere özel durumlarda karar yetkisine sahip olacak.
  • İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi 30 büyük şehirde bu kurallara kesinlikle riayet edilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN BÖLÜMLER

“Aziz milletim; sizleri muhabbetle selamlıyorum. Dünyanın tamamını etkisi altına alan Kovid-19 yaygınlaşıyor ve can alıyor. Küresel düzeyde 600 bin hasta ve 27 bin ölü sayısına yaklaşan bu felaket herkesi ve bizi etkilemiştir. 5698 vaka 92 can kaybı vardır. 344 hatamızdan 44’ü iyileşmiştir. Bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Hiçbir müsibetin bizim gücümüzden güçlü olmadığı inancıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik.

Dayanışmamızı ne kadar güçlü tutarsak o kadar az hasarla çıkarız. Ancak şunları aklımızdan çıkarmayalım. Rehavete kapılmayacağız çünkü karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe asla kapılmayacağız çünkü sağlam bir mücadele yürütüyoruz.

Bir yandan devlet olarak her türlü tedbiri alacağız, diğer yandan vatandaşlar kendi bireysel tedbirlerini alacak. Her kesimi kapsayan, istihdamın korunmasını merkeze alan tedbirleri hayata geçirdik, geçiriyoruz.

Meclisimiz destek programı için gereken değişiklikleri yaptı. İşsizlik fonunu güçlendirerek çalışanlarımızı ve kredi garanti fonunu güçlendirerek esnafı güçlendiriyoruz. En düşük emekli maaşını 1500 TL’ye çıkartarak nefes aldırdık.

2 milyon dar gelirli haneye biner lira destek veriyoruz. Sanayicilerimizi rahatlatacak tedbirlerimiz de hayata geçti. Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasına da açıkta kalmasına da istiskaline de izin vermeyiz.

Yaşlılarımızın hayatlarını koumak için aldığımız tedbirleri istismar edenlere de göz yummayacağız. Hayatın tüm alanlarını karşılayan tedbirlerle hastalık zincirinin kırılmasını sağlıyoruz.

Yeter ki hep birlikte kurallara uyalım, ikazlara kulak verelim.

Türkiye bu salgın dönemine olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Son 17 yılda ekonomisini ve alt yapısını güçlendiren Türkiye ayrıcalıklı olmayı yaşıyor.

İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Her iki alanda da üretim ve tedarik zincirleri aralıksız çalışıyor.

Dünya nüfusuna göre en çok yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesine sahibiz. Yurt dışından getirdiğimiz hızlı tanı kitlerini devreye sokarak test sayımızı artırdık. Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilacın ilk kısmı elimize ulaştı ve kullanmaya başladık. Devamı da geliyor.

Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını huzurla sürdürebilmeleri için tüm bakanlıklarımız seferberlik ruhuyla çalışıyor.

Kabine toplantımızı her hafta tele konferansla gerçekleştireceğiz. Her pazartesi bizler kabine toplantımızı gerçekleştireceğiz.

Bugüne kadar sağlıktan eğitime, ekonomiden ulaşıma, adaletten çalışma hayatına kadar aldığımız tedbirler içerisinde hep bu amaç vardır.

Bilim kurulu tavsiyeleri doğrultusunda aldığımız tedbir paketini hayta geçirmeyi kararlaştırdık.

Ev ve işyeri dahil her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak tedbirlerin etkinliğini artırmak şarttır.

Dünyada kararlı olduğumuzda nasıl kısa sürede kurtulacağımızın örnekleri mevcut.

Amerika’nın geldiği durum ortada. Bizlerin, Türkiye olarak bulunduğumuz konumu olumsuz bir neticeye taşımamamız gerekir.

Rehavete ve paniğe kapılmadan dikkatle atacağımız her adım bizi bu tehditten bir adım daha uzaklaştıracaktır.

Bilim insanlarımızın tavsiyelerine kulak verelim ve şunu unutmayalım; yarın elbet bizim elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış, evet bizimdir."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilkent Şehir Hastanesi'ndeki yoğun bakım ünitelerinde Covid-19 için yer açılıyor

SONRAKİ HABER

İsveç'te Handels Sendikası koronavirüs salgını döneminde 5 bin yeni üye kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...