27 Mart 2020 23:53

ATV koronavirüse karşı reytingi seçti

ATV'nin, Sağlık Bakanlığının zorunlu yayınını yayınlamaması tepki çekti. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “Bu yayıncı grup kendisini her türlü kamu otoritesinin üzerinde görüyor" dedi.

RTÜK üyesi CHP’li İlhan Taşcı | Fotoğraf: Facebook

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın başında bulunduğu Turkuaz Grubu'nun, Sağlık Bakanlığı'nın zorunlu yayınını yayınlamamasına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs konusunda farkındalık yaratılması için hazırladığı zorunlu yayını RTÜK tüm yayıncıların saat 21.00’de yayınlamasına karar verdi. 43 yayıncı aynı anda zorunlu yayını saat 21.00’de ekranlarına getirdi. 1 dakika 50 saniyelik görüntüyü tüm yayıncılar tarafından yayınlanırken, Turkuvaz grubu oldu hiçbir televizyonunda zorunlu yayını yayınlamadı.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “Bu yayıncı grup kendisini her türlü kamu otoritesinin üzerinde görüyor. Böylesine yaşamsal, insanların sağlığını ve canını ilgilendiren bir konuda Turkuvaz grubu safını reytingden, reklam gelirinden yana kullanmıştır. 43 yayıncı aynı anda zorunlu yayını ekranlarına getirirken, ATV, A Haber, A Spor, koronvirüsle mücadele filmini yayınlamadı. Bu tavır, koronavirüsle mücadelede nerede durduklarının ve neyi tercih ettiklerinin de açıkça ilanıdır. Bunun bahanesi olamaz” dedi.

Tüm yayıncıların bu zorunlu yayını; tam da en çok izlendikleri ve reyting ölçümlemelerinde belirleyici olan dakikalarda bir duraksamaya dahi yer vermeden yayınladığını belirten Taşcı, çünkü insan sağlığı ve yaşamının, reytingden reklam gelirinden üstün bir değer olduğunu söyledi.

Turkuvaz grubunun bu tutumu nedeniyle Türkiye yayıncılık tarihinde bir ilke imza atılması fırsatının da kaçırıldığına dikkat çeken Taşcı, şöyle devam etti:

“Tüm ekranlarda aynı anda insanların sağlığını ve canını ilgilendiren bir konuda yayın yapılabilecekken, Turkuvaz grubu bu karara uymayarak, Türkiye yayıncılığının bir ilke imza atmasına da engel oldu. İşin yayıncılık etiği, kamu otoritesine saygı, RTÜK kararlarına uyma kısımlarının hepsini bir kenara bırakıyorum. İnsanların sağlığı, canı, ülkenin karşı karşıya bulunduğu virüs tehdidine karşı tavırları kaygı verici. Hiçbir kurum ya da grup, devlette imtiyaz sahibi değildir. Bu grubun, diğer yayıncılardan hiçbir ayrıcalığı yoktur, hukuk devletinde olamaz da. Bu yayıncı grupla ilgili RTÜK gereğini yapmaz ise bu saatten sonra yayıncı üzerindeki otoritesinden de söz edilemez. Yayıncılardan da iyi niyetli katkı kimse bekleyemez.”

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’den metal işçileri: Koronavirüse karşı ücretli izin hakkımızdır

SONRAKİ HABER

Taşeron sağlık çalışanlarından çağrı: Kadroya geçmek güvenceli çalışmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...