27 Mart 2020 07:53

Finlandiya'da koronavirüs önlemi: Helsinki'ye giriş ve çıkışlar kapatıldı

Hükümet bugünden itibaren başkent Helsinki'nin de yer aldığı Nyland bölgesine giriş ve çıkışların durdurulmasına karar verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya Hükümeti, yeni tip koronavirüsün ülkenin diğer bölgelerine yaygınlaşmasını engellemek için bugünden (cuma)  itibaren başkent Helsinki'nin de yer aldığı Nyland bölgesine giriş ve çıkışların durdurulmasına karar verdi.

Finlandiya'da Kovid-19’a yakalananların sayısı bir gün içinde yüzde 10 dolayında artarak 958’e yükseldi. Koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 5’e yükseldi.

Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL), epideminin daha da yaygınlaşacağı, 5 bini yoğun bakımda toplam 15 bin 500 kişinin tedavi edileceği tahmininde bulunuyor. Epideminin 4 ila 6 ay süreceğini öngörüyor.

Epideminin yaygınlaşması ve THL'nin yaptığı açıklamalardan sonra koalisyon hükümeti ve muhalefet partileri arasında epideminin sınırlandırılması için alınacak önlemler üzerindeki tartışmalar yoğunlaştı.

İsveç Halk Partili Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, Hazırlık Yasası'nın gerekli olmadığı sürece insanların özgürce seyahat etmelerini kısıtlayamayacağını söyledi. Koalisyon Hükümetinin diğer ortakları Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller ise Nyland'a giriş ve çıkışların yasaklanmasından yana tutum aldı.

GÖÇMEN KARŞITI PARTİ TÜM ÜLKENİN KARANTİYA ALINMASINI İSTİYOR

Muhalefetteki Ulusal Koalisyon Partisi, yasakların hemen uygulanmaya konulmasını talep ederken popülist ve yabancı karşıtı Gerçek Finlandiyalılar, sadece Nyland'a giriş ve çıkışların yasaklanmasını yetersiz buluyor. Tüm ülkenin 1 veya 2 ay karantinaya alınmasını ve okulların yaz tatilinin derhal başlatılmasını istiyor.

Basın toplantısında Hazırlık Yasası'nın 118. paragrafındaki “İnsanların can ve sağlık güvenliği”ne işaret eden Başbakan Sanna Marin, “Bizim değerlendirmemiz epideminin yaygınlaşmasını önlemek için alınacak tek önlem insanlar arasındaki ilişkilerin azaltılmasıdır” dedi.

Hükümetin önerisi dün parlamentoda ele alınarak oylandı. Kabul edilen karara göre kesinlikle gerekli olan seyahatlerin dışında Nyland bölgesine giriş ve çıkışlar üç hafta süreyle yasaklandı. Sadece iş seyahatleri ve seçilmişlerin görevlerini yapmaları için bölgeye girmelerine izin verilecek.

Nyland'a giriş ve çıkışların yasaklanmasının nedeni epideminin Finlandiya'nın diğer bölgelerine yayılmasını engellemek. Nyland'da yaşayanlar ülkenin % 31'ini oluşturmasına rağmen ülkede Kovid-19'a yakalananların % 65'i Nyland'da yaşayanlar.  Bu nedenle ekonomik durumları iyi olanlar ve zenginler, bölgeyi terk ederek yazlık evleri veya başka bölgelere gitti.

Hükümet, Nyland bölgesinde hastaları tedavi edecek kapasitede hastaneler olduğunu ancak koronavirüsün başka bölgelere yayılması durumunda hastaların tedavisinde yetersiz kalacağını düşünüyor.

EVİNİZE DÖNÜN ÇAĞRISI

Koronavirüsten hastalananların büyük çoğunluğunun Nyland'da olduğuna dikkat çeken Bakım Bakanı Krista Kiuru, potansiyel yaşam tehlikesi oluşturan virüsün insanların birbirleriyle ilişkileri sonucu yaygınlaştığını belirterek “Bundan dolayı coğrafi bölgelerin sınırlarını aşan seyahatleri durdurmak kaçınılmaz. Gereksiz seyahatler sonucu hastalığın diğer bölgelere yayılma riski büyük” dedi.

Parlamentonun onay verdiği karara göre Nyland'a giriş ve çıkışlar polis tarafından denetlenecek. Polis gerektiğinde ordudan yardım isteyebilecek.

Yeşil Partili içişleri Bakanı Maria Ohisalo, basın toplantısında polisin Nyland'a her giriş yapanı sorgulamayacağını ancak halkın alınan kararlara uyacağını umduğunu söyledi. Daha önce Nyland'da oturanların yasakların geçerli olduğu dönemde giriş yapabileceklerini söyleyen Ohisalo, “Yazlık evlerinde bulunan Nylandlılara mümkün olduğu kadar çabuk evlerine dönmeleri çağrısı yapıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Benzinin litre fiyatına 13 kuruş daha zam yapıldı (27 Mart 2020)

SONRAKİ HABER

İhraç edilen sağlıkçılar: Böylesi zorlu bir süreçte yer alarak yaşatmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...