26 Mart 2020 13:01

İzlanda’da tüm çalışanlar koronavirüs gerekçesiyle görevlendirebilecek

İzlanda, koronavirüs salgını nedeniyle tüm kamu ve belediye çalışanlarını çalıştırma kararı aldı. Çalışanların ise karara itiraz hakları bulunmuyor.

Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İzlanda, ülkede giderek yaygınlaşan koronavirüs salgınını engelleme gerekçesiyle tüm kamu ve belediye çalışanlarını seferber etmeye hazırlanıyor. Adalet Bakanı Asluag Arna Sigurbjörnsdotter, hazırlanan yasa tasarısını parlamentoya gönderdi. 

Tasarıya göre kamu ve belediyelerde çalışanlarının nerelerde ve hangi işlerde görevlendirileceklerine parlamento ve hükümet değil bölgelerde görev yapan polis şefleri karar verecek. Tasarı devlet, belediye, bölge ve kurumlarda çalışan tüm işçi ve memurlara özel bir vatandaşlık yükümlülüğü getiriyor. Ülkenin “büyük bir tehlikeli durumla karşı karşıya kalması halinde” kamu çalışanlarına yeni görevler verilebilecek. 

Sigurbjörnsdotter, acil durumlarda personelin verimli bir şekilde kullanılabilmesi için söz konusu yasaya gereksinin olduğunu söylüyor. Tasarının yasallaşması halinde uzmanlar temizlik işleri,  yangınların söndürülmesi ve kurtarma operasyonlarında görevlendirilebilecek. 

ÇALIŞANLARIN KARARA İTİRAZ HAKLARI YOK

Kamu çalışanlarının kendilerine verilecek yeni görevlere itiraz hakları ve polis şefinin onayı olmadan görevlendirildikleri yerleşim biriminden ayrılma hakları yok. Yasa 18 ila 65 yaşlarındaki tüm kamu çalışanlarını kapsayacak. Kendilerine daha önce aldıkları ücretin tamamı ödenecek. Yasaya aykırı davrananlar para cezası veya 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. 

Bu arada, 25 Mart itibariyle ülkede koronavirüse yakalananların sayısı 648'e yükseldi. 8 bin 205 kişinin evlerde karantinada bulunduğu İzlanda’da 2’si yoğun bakımda 13 kişi hastanelerde tedavi görüyor. 

Evlerinde karantinaya alınan kişilere devlet bütçesinden hastalık ödeneği verilecek. Hükümet, bu amaçla hazırladığı yasa tasarısını parlamentoya gönderdi. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ GREV DURDURULDU

Belediye işçilerini örgütleyen sendika Efling, koronavirüsün yaygınlaşmasından sonra başkent Reykjavik’te sürdürülen grevi geçici olarak durdurma kararı aldı. Üyelerinin temizlik ve çöp toplama işlerini yapacağı ileri sürüldü, 

Oğlunun okulundaki bir görevlinin testlerinin pozitif çıkmasından sonra Başbakan Karin Jakobsdottir ise, kendini evinde karantinaya aldı. Görevini evden sürdüren 
Jakobsdottir’in testi negatif çıktı. 

YAZILIM UYGULAMASI KORONANIN İZİNİ SÜRECEK

Öte yandan İzlanda Sivil Savunma Kurumu da, tüm vatandaşlara korona virüsünün izini takip edebilmek hazırladığı yazılım uygulamasını cep telefonlarına indirmeleri çağrısı yaptı. Bir kişinin testinin pozitif çıkması durumunda yazılım sayesinde bulunduğu yerler ve ilişkide bulunduğu kişiler hızla ve otomatik olarak belirlenebilecek. Böylelikle korona virüsü taşıdığı tespit edilenlerin sosyal ilişkilerini bildirmelerine gerek kalmayacak. 

Söz konusu bilgilere yalnızca yetkili kurumlar ulaşabilecek. Pandeminin sona ermesinin ardından depolanan tüm bilgiler silinecek. Uygulamanın Güney Kore ve Singapor’da denendiği ve başarılı olduğu kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu siyasetçilerin aileleri: Bir an önce tahliyelerin başlaması gerek

SONRAKİ HABER

Bir zamanlar karantina günleri: Tahaffuzhaneler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...