26 Mart 2020 12:41
Son Güncellenme Tarihi: 26 Mart 2020 15:54

YSK, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını iptal etti

Yüksek Seçim Kurulu, CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını iptal etti. Gerekçe olarak sabıka kaydının bulunması gösterildi.

Kadir Aydar | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını, sabıka kaydının bulunmasını gerekçe göstererek iptal etti. Ceyhan Belediyesinden yapılan açıklamada Aydar'ın yerel seçimleri öncesi istenen bütün evrakları YSK’ye eksiksiz olarak teslim ettiği ve seçilmesinde bir engel görülmediği hatırlatılarak "Halkın seçtiğini YSK iptal etti" denildi. YSK'nin kararına sosyal medyada da tepki yağdı.

Ceyhan Belediyesinin yeni başkanı, Belediye Meclisinde yapılacak seçimle belirlenecek. 31 sandalyeli Mecliste Millet ittifakı 19 sandalyeye sahip.  

YSK, 19 Mart 2020 tarihinde savunma istediği CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını iptal etti. Ceyhan Belediyesi karara ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamda "Kadir Aydar’ın 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde halkın iradesi ve güveni ile kazandığı mazbatasına YSK tarafından el konuldu" denildi.

"2019 yerel seçimleri öncesinde istenen bütün evrakları YSK’ye eksiksiz teslim eden ve seçilmesinde bir engel görülmeyen Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın mazbatası seçimden 1 yıl sonra YSK’nın aldığı karar ile iptal edildi. Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın 31 Mart seçimleriyle Ceyhan tarihinde daha önce görüşmemiş bir oy oranıyla almaya hak kazandığı mazbatayı iptal etti" ifadelerine yer verilen açıklamada, daha önce Aydar'ın görevden alındığına dair ortaya atılan söylentiler de hatırlatıldı.

Açıklamada sürece dair "12 Mart’ta Aydar’ın görevden alındığına dair söylentilerin kamuoyunda konuşulmasının ardından Belediye Başkanı bir video ile sosyal medya hesaplarından açıklamada bulunarak 'Görevimin başındayım' demişti. Açıklamanın ardından Adana Valiliği de Aydar’ın görevinin başında olduğunu duyurmuştu. Söylentiye Millet İttifakı milletvekilleri, belediye başkanları, Adana Barosu, sanat ve siyaset dünyası ve Ceyhan halkı tepki göstermiş, kentte geniş çaplı bir yürüyüş gerçekleştirmişti" hatırlatmaları yapıldı.

Açıklamanın devamında "19 Mart 2020 tarihinde YSK yeniden Kadir Aydar’dan savunma istedi. Savunmasının ardından korona salgını başta olmak üzere Ceyhan’ın birçok sorununu çözmeye ve hizmetlerine aralıksız devam eden Başkan Aydar’ın mazbatasının YSK tarafından iptal edildiği öğrenildi" denildi.

AYDAR: KAYYUM YA DA GÖREVDEN ALMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Mazbatası alınan CHP’li Kadir Aydar belediye önünde basın açıklaması yaptı. CHP Adana Milletvekileri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut, Burhanettin Bulut ve Orhan Sümer’in de destek verdiği açıklamayı Aydar, açıklamayı kendisi ile birlikte seçilen 19 Belediye Meclis üyesi ile birlikte yaptı. Birlikte seçildiği meclis üyeleri ile Ceyhan halkına verdikleri sözleri yerine getirmeye devam edeceklerini söyleyen Aydar, kayyum ataması ya da görevden almanın söz konusu olmadığını ifade etti. Mazbatasını kendisine 31 Mart’ta Ceyhan halkının verdiğini vurgulayan Aydar, hizmet etmeye devam edeceklerini vurgulayarak “Benim başım dik, alnım ak. Hiçbir şekilde üzülmedim. Biz alışmayacağız. Bunun sonucuna da eğilmeyeceğiz. Mazbatam olmasa da Ben yine 31 Mart 2024’e kadar Ceyhan Belediye Başkanıyım” dedi.

Hukuki olmayan şekilde mazbatasının iptal edildiğini ifade eden aydar, “İstanbul seçimleri ve mühürsüz oyların mimarı AKP’li Recep Özel’in verdiği hukuksuz dilekçe ile bu günlere geldik. 31 Mart’ta Ceyhan tarihindeki en yüksek oyla seçildim.  Türkiye’de istedikleri gibi at koşturmaya alıştılar ama şunu bilmiyorlar; halktan uzaklaşmaya başladılar. Halkın içinde olsalar halkın seçtiği belediye başkanına bunu yapmazlar. Ceyhan halkının iradesine yönelik siyasi karardır” dedi.

YSK'NİN KARARINA TEPKİ YAĞDI

Karara sosyal medyadan #KadirAydarYalnızDeğildir etiketiyle tepki yağdı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kararı halk iradesine darbe olarak niteleyip kınadı. Barut paylaşımında "Ceyhan Belediye Başkanımız Kadir Aydar nezdinde halk iradesine YSK eliyle darbe vurulmasını lanetliyor ve şiddetle kınıyoruz. Kadir Aydar yalnız ve sahipsiz değildir. Ceyhan'ın kaderini değiştiren Başkanımızın her zaman yanındayız" dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da "Yapılan gasptır, fırsatçılıktır, halk iradesine saygısızlıktır! Geçmişten yargılandığı iki ayrı suçu birleştirip, mazbatayı iptal eden YSK da bu demokrasi darbesinin maşasıdır! Yaşanan bu zor günlerde bile siyasi rantlarının peşinde koşan saraydakilere yazıklar olsun" ifadeleriyle karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Twitter hesabından "YSK,13 yıl önceki iki ayrı davayı birleştirip Ceyhan Bel. Bşk. Kadir Aydar’ın mazbatasını elinden aldı. YSK, geçmişteki hukuksuzluklarına bir yenisini daha ekleyip, halkın iradesine darbe vurdu. Tüm Türkiye biliyor ki bu karar hukuki değil siyasidir. Kadir Aydar yalnız değildir" paylaşımını yaptı.

HDP'Lİ 8 BELEDİYEYE DE KAYYUM ATANMIŞTI

Türkiye koronavirüs salgınıyla mücadele ederken İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Mart'ta da HDP'li Batman, Ergani, Eğil, Lice, Silvan, Güroymak, Halfeli ve Gökçebağ belediyelerine kayyum atanmıştı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğanın talanı koronalı günlerde de sürüyor

SONRAKİ HABER

Ekoloji Birliği: Virüs salgını iktidarın Kanal ısrarını durduramadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...