25 Mart 2020 16:55

Afrika'da koronavirüs: Ellerinizi yıkayın diyorlar ama su çok pahalı

Kovid-19 Afrika ülkelerinde de yayılıyor. Ancak hijyen koşulları kötü, halk yoksul ve sağlık sistemleri zayıf.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hijyen koşulları kötü, yoksul mahalleler dolup taşıyor ve sağlık sistemleri zayıf. Kovid-19 Afrika ülkelerinde de yayılıyor. Endişe büyük.

BBC Türkçe’nin hazırladığı bir video-haberde, Kenya’nın yoksul kentlerinden Kibera’a yaşayan genç bir kadın olan Janet konuşuyor: “Ellerinizi sık sık 20 saniye boyunca yıkayın diyorlar ama su çok pahalı. Paramız yok”.

Birçok Afrikalı için akan suya erişmek zorlu bir süreç, DW Türkçe’nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre en az 40 Afrika ülkesinde binden fazla koronavirüs vakası kayıtlara geçti. Sudan ve Zimbabve arasında milyonlarca kişi günlük gelirleriyle yaşıyor ve stok yapmaları için mali olanakları yok. Bu kişilerin büyük bir kısmı da zaten başka hastalıklardan muzdarip ve yetersiz besleniyor.

BM’nin tahminlerine göre Kenya’nın büyük şehirlerinden biri olan Kibera’daki gecekondularda 500 bin ila 700 bin kişi yaşıyor. Bu yoksul mahallelerdeki küçük kulübelerde akan suya erişim kısıtlı, ayrıca her evde tuvalet de yok.

Afrika ülkelerinde evden çalışmak ise ekonomik koşullar nedeniyle neredeyse imkansız. Çok sayıda kişi geçimini pazarlarda meyve-sebze satarak, inşaatlarda çalışarak ya da el işçiliğiyle sağlıyor ve bu mesleklerin işini evden yapma şansı zaten bulunmuyor.

Afrikalıların bölgedeki yaygın hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğundan da söz etmek mümkün. BM’nin verilerine göre, 2018 yılında dünya genelinde AIDS hastalığına neden olan HIV’li 37 milyon 900 bin kişiden 25 milyon 600 bini Afrika’nın güneyindeki Sahara bölgesinde yaşıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Bütün sağlık kuruluşları ve milyonlarca yurttaşın temel ihtiyaçları karşılanmalı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Olabilecek en az hasarla bu süreçten çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa