25 Mart 2020 13:51

HDP'li Oya Ersoy: Meclisi kapatarak süreci AKP teşkilatlarından yönetemezsiniz

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Meclisin kapatılmasına tepki göstererek "Süreci, Saray’dan ve AKP teşkilatlarından yönetemezsiniz" ifadesini kullandı.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

TBMM 24 Mart'ta yapılan oturum sonrası, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin ortak kararı ile bu haftaki çalışmalarını sonlandırdı. Son oturumda söz alan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Meclisin kapatılmasına tepki gösterdi. Ersoy, “Süreci, Saray’dan ve AKP teşkilatlarından yönetemezsiniz” dedi.

TBMM’nin koronavirüs salgını sürecinde sınıfta kaldığını ifade eden Ersoy, tarihsel bir süreçten geçildiğini ve bu sürecin sonuçları itibarıyla sonradan anlaşılacağını söyledi. Sürecin böyle yönetilemeyeceğini ifade eden Oya Ersoy, emek örgütlerinin dışlanmasına tepki gösterdi. Meclis kapatılarak sürecin yalnızca AKP teşkilatlarından yönetilemeyeceğini ifade eden Ersoy, “Bu süreç böyle yönetilemez, bu süreç emek örgütlerini dışlayarak, sadece kendi istedikleriyle görüşerek, bu ülkede halkın en çok güven duyduğu - hele ki bu AKP iktidarı tarafından yaratılan sağlık ortamında- Türk Tabipleri Birliği'ni sürecin dışında bırakarak yönetilemez. Bu süreç Meclisi kapatarak -sakın ha aklınızdan geçirmeyin- tek güvenilir yer, tek ilişki kurduğumuz yer kapatılarak saraydan ve AKP teşkilatlarından doğru yönetilemez” dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KORUYAMAZSANIZ, HALKI KORUYAMAZSINIZ"

"Sağlık alanında her şey tam" diyen AKP milletvekillerine Türk Tabipler Birliği’nin 74 ilde 1820 sağlık çalışanı ile yaptığı anketi gösteren Ersoy, ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştıkları sağlık kurumunda 1’den fazla Kovid-19 hastası bulunduğu cevabına dikkat çekti. Ersoy, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bunların yüzde 70'i çalıştığı sağlık kurumunda 1'den fazla Kovid-19 hastası bulunduğunu, yüzde 6'sı bir sağlık kurumunda teyitli Kovid-19 hastasıyla yüz yüze teması bulunduğunu belirtmiş ve ankete yanıt verenlerin yüzde 78'i N95 maske, yüzde 74'ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71'i tek kullanımlık önlük-tulum, yüzde 60'ı tıbbi maske, yüzde 52'si önlük-forma ve yüzde 38'i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor”

"EMEK ÖRGÜTLERİNİ DIŞLAYARAK SÜRECİ YÖNETEMEZSİNİZ"

Sağlık çalışanlarının bu süreçte korunmasının önemini vurguladığı konuşmasında Oya Ersoy, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından ortak yapılan basın açıklamasına da değinerek, "Dışladığınız DİSK, KESK, TMMOB, TTB ortak bir açıklama yaptı ve size "Öncelikle bu salgınla mücadele toplumsal bir mücadele olarak örgütlenmelidir. Mesele siyasi ikbal ve ekonomik kâr ekseninde alındığı ölçüde bütün bir ülkenin bağışıklığı zarar görmektedir.' diyorlar" dedi.

Ersoy, koronavirüs pandemisine karşı mücadelede acil yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • "Özellikle herkes için yaygın test, eşit, ulaşılabilir bir parasız sağlık bu dönemde özellikle çok, çok, çok önemlidir. Bunun acilen yerine getirilmesi lazım.
  • Emekçilerin korunması çok önemlidir, işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır, tüm çalışanlara ücretli izin sağlanmalıdır.
  • Tüm işçilerin ve emeklilerin geçimleri güvence altına alınmalıdır.
  • Sağlık emekçilerinin ve temel hizmetlerde diğer tüm zorunlu çalışanların güvenli çalışma koşulları karşılanmalıdır, bunların her birine periyodik test yapılmalıdır. Ebeveyn izni sağlanmalıdır,
  • Sadece 65 yaşın üstündekileri -riskli gruplar için- eve kapatmak yetmez, istisnasız hepsine test yapılmalıdır. Ve eve kapatılan bu insanların temel gıda ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır. Yaygın sağlık ve psikolojik destek hizmeti verilmelidir.”
  • Oya Ersoy konuşmasını şeffaflık vurgusu yaprak sonlandırdı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan: Sağlık sistemi pul pul dökülüyor

SONRAKİ HABER

İİSŞP: İşten atmalar yasaklansın, ücretli izin uygulansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...