26 Mart 2020 00:19

Kordsa'da çalışan işçiler: Sokağa çıkma yasağı ilan edilse bile bizi çalıştıracaklar

Hacı Ömer Sabancı Holding’in ortağı olduğu Kordsa’da işçiler ücretli izin istiyor.

Fotoğraf: Hacı Sabancı Instagram hesabı

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Koronavirüsünün yayılmasını önlemek için evde kalma çağrıları yapılırken, Hacı Ömer Sabancı Holding’in ortağı olduğu Kordsa’da ise üretim devam ediyor. Alınan önlemleri yeterli bulmayan işçiler, ücretli izin istiyor.

Görüştüğümüz işçiler; engelliler, kronik rahatsızlıkları olanlar, evinde hastası olanlar ve yakınları Umre’den gelenlere idari izin verildiğini, geriye kalanların ise üretimde olduğunu söyledi. Fabrikada yaşananları anlatan bir Kordsa işçisi “Yemekhanelerde masaları ayırdılar; 4 kişilik masada 2 kişi oturuyor. Ekmekler poşetlendi, çatal kaşıklar aynı şekilde. Servislere daha az sayıda insan taşıyor. Üretimin yarı yarıya azaldığı tek yer yeni açılan hat, o da ham madde gelmediği için. Açıkçası bu önlemler ne kadar yeterli emin değiliz” dedi.

Başka bir Kordsa işçisi ise şunları söyledi: “İçerde bir huzursuzluk var doğal olarak ve herkes üretimin durmasını istiyor ama bunu ne işveren ne de devlet bunu ister. Herhalde sokağa çıkma yasağı ilan edilse bile bizi çalıştırmaya devam edecekler. Avrupa'ya da üretim yapıyoruz. Onlar da ‘Üretime devam edilsin biz gelen malları depolayacağız’ demişler. Avrupa'da sokağa çıkma yasakları ilan edilirken onlara üretim yapan bizim gibi ülkelerin işçilerinin üretime devam etmesi isteniyor.”

Konuya ilişkin TEKSİF Kocaeli Şube Başkanı İlhan Özaydın ise “Zor bir süreçten geçiyoruz. Sağlık krizi bir ekonomik krize doğru gidiyor. Umuyoruz ki emekçiler bedel ödemeden bu süreç atlatılır. Fabrikada üretimin durmasına ilişkin henüz verilmiş bir karar yok ama işverenle görüşmelerimiz sürüyor. Tabi ki gönlümüzden geçen işin durması ve işçilerimizin izole edilmesi. Bu süreçte dayanışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. İşverenler işçilerine sahip çıkmalı ve işçiler idari izinli sayılmalı” diye konuştu.

HACI SABANCI KAMPANYAYA YALISINDAN DESTEK VERMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kurumun #evdekal çağrılarına Sabancı ailesinden Hacı Sabancı Boğaz'da bulunan yalısından çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınlayarak destek vermişti. Takipçilerinden birinin “İnanamıyorum size. Devlet dışarı çıkmayın diyor, siz dışarıdasınız spor bahanesiyle. Pes yani” şeklinde tepki göstermesi üzerine Hacı Sabancı “Sakin ol champ. Evdeyim” şeklinde yanıt vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Ford işçileri: Bir canımız kaldı onu da alsınlar

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'de bir futbolcuda ve bir sağlık çalışanında koronavirüs bulguları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa