25 Mart 2020 11:22

Süleyman Soylu: Sokağa çıkma yasağından önce önerebileceğimiz tedbirler var

Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin "Öncesinde önerebileceğimiz tedbirler var. Herkes kendi olağanüstü sürecini ilan ederse bu konuda daha üst bir tedbir almaya gerek olmak" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmeyeceğine dair soruya "Sokağa çıkma yasağından önce önerebileceğimiz tedbirler var. Herkes kendi olağanüstü sürecini ilan ederse bu konuda daha üst bir tedbir almaya gerek olmayacak" yanıtını verdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye'de hızla yayılmaya devam ederken milyonlarca işçi ve emekçi risk altında işe gidip çalışmak zorunda bırakıldıkları için evde kalamıyor. Endişe artarken vatandaşlar, önlem olarak pek çok ülkede olduğu gibi, ücretli izin, işten atmaların yasaklanması ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini talep ediyor. Ancak bu taleplere kulak tıkayan iktidar, vatandaşlara "kendi olağanüstü sürecini ilan etmesini" söylüyor. Bugün 24 TV canlı yayına katılan Süleyman Soylu'nun açıklamaları da farklı olmadı.

"Sokağa çıkma yasağından önce önerebileceğimiz tedbirler var. Buna çalışıyoruz" diyen Soylu, bunun dünyada örnekleri olduğunu ifade etti. Soylu, bu tedbirlerin neler olduğunu söylemekten ise kaçındı. Sözlerinin devamında "Vatandaşlarımız kendi olağanüstü halini ilan eder, kendi sürecini ilan ederse bu konuda daha üst bir tedbir almaya şimdilik, bunu bugün itibarıyla söylüyorum, belki de gerek olmayabilir" diyen Soylu, süreç hızlı yayıldığı, başka bir noktaya gittiği takdirde ise "elbette ki farklı tedbirler alınması gerekebileceğini" söyledi. Söz konusu "başka bir noktanın" nasıl bir tablo olduğuna dair de bilgi vermedi.

TEPKİ ÇEKEN SOSYAL MEDYA HESAPLARINI "FETÖ", PKK VE DHKP-C İLE İLİŞKİLENDİRDİ

Soylu, 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik sokağa çıkma yasağını sosyal medya aracılığıyla tahrik ve istismar konusuna çeviren hesapları ise "FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C" ile ilişkilendirdi. Soylu buna dair, "Son bir hafta içerisinde sosyal medyada 1748 hesap tespit ettik. Bunların yüzde 65'i terör örgütlerine müzahir. Bunlar FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve buna benzer tüm terör örgütlerinin aslında enfekte etmeye çalıştığı, sosyal medyada istismar oluşturmak istediği, vatandaşımızı infiale sürüklemek istediği hesaplar olarak nitelendiriliyor" iddialarını öne sürdü. Soylu, şu ana kadar bu konuda 410 kişinin gözaltına alındığını ve adli ve idari süreçlerinin devam ettiğini bildirdi.

"GENELGEYE UYMAYAN 1742 İŞ YERİNE YAPTIRIM UYGULANDI"

Soylu ayrıca tedbirler kapsamında şu ana kadar 211 bin 326 iş yerinin kapatıldını söyledi ve "Genelgeye uymayan 1542 iş yerine idari, 250 iş yerine de adli yaptırım uygulandı" dedi.

KARANTİNA KONUSUNDA KİMSEYE AYRICALIK TANINMIYORMUŞ

Soylu, şu ana kadar yurt dışından gelen toplam 15 bin 135 kişinin karantinaya alındığını, bu kişiler arasında umreden dönenler ile yurt dışından gelen Türkiye vatandaşları, öğrenciler ve bazı yabancı uyruklu vatandaşlar olduğunu söyledi. Soylu, devamında "Eğer tedbirlerden önce ülkeye gelmiş ama 14 günlük karantina süresine uymuyorsa bunları da yurtlarda karantina yerlerine alıyoruz. Bu konuda kimseye ayrıcalık tanımıyoruz. Daha önce yurt dışından gelen bir grupta bir kişinin testi pozitif çıkmıştı. O grubun da tamamını toplayıp gözetim altına alma talimatına kadar hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan takip ediyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak’ın ailesi acil tahliye talebi ile nöbete başladı

SONRAKİ HABER

İz Gazete muhabiri Tugay Can korona virüs salgını haberi dolayısıyla ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa