25 Mart 2020 09:30

SES İzmir Şube Yöneticisi Hava Akcan: Ek ödeme ödül değildir

Ek ödemelerin 3 ay tavandan yapılacağına ilişkin açıklama yapan SES İzmir Şube yöneticisi Hava Akcan “Ek ödemenin geçici bir süre tavandan ödenmesi değil, taleplerimizin karşılanması lazım” dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

Reklam

Sağlık Bakanının sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin 3 ay boyunca tavandan yapılacağını açıklamasının ardından SES İzmir Şube Yöneticisi ve Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi İş Yeri Temsilcisi Hava Akcan açıklama yaptı. Akcan, “Sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik güçlüklerin ve çalışmaları sırasında karşılaşılan sorunların aşılması ek ödemenin geçici bir süre tavandan ödenmesi ile değil; uzun süredir her alanda mücadelesini verdiğimiz taleplerimizin karşılanması ile olur” dedi.

“YANLIŞ ALGILARA SEBEP OLACAK BİR DURUMDUR”

Halkın sağlık çalışanlarıyla dayanışma içinde olduklarını belirten Akcan, “Halkımız sağlık personelinin bu özverili çalışmasını takdirle karşılamakta ve yüksek risk altındaki sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman eksikliğinin bir an önce giderilmesi, yaygın ve ücretsiz test uygulanması, hastalarla teması en yoğun olacak olan sağlık personelinin hastaneden evlere hastalığı yaymasının önlenmesi ve kendi sağlıklarının da korunabilmesi için sağlık emekçilerine hastanelerin yakınında konaklama olanakları sağlanması vb. taleplerle sağlık emekçileri ile dayanışma içinde olduklarını çeşitli kanallardan ifade etmektedirler” dedi. Ancak Sağlık Bakanı’nın, yaptığı basın açıklamasında; yüksek risk altındaki sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman vb. ihtiyaçlarının acilen karşılanmasına dair herhangi bir açıklama yapmaması ve ek ödemelerinin 3 ay boyunca tavandan ödeneceğini söylemesi sağlık emekçilerini de son derece üzdüğünü belirtti.  Bu açıklama ile sağlık emekçilerine adeta “bir kısmınıza biraz daha fazla para verelim, yetinin” denildiğini ifade eden Akcan,  “Tavan ek ödemesi sağlık emekçilerinin yüksek riskleri yok etmeyeceği gibi sağlık emekçileri arasında eşitsizliğe neden olacak, sağlık emekçilerinin öneminin ve emeklerinin değerinin toplumun her kesimi tarafından görülmeye başlandığı bir süreçte, bizler için ödül değil, mesleki açıdan itibar kaybı ve yanlış algılara sebep olabilecek bir durumdur” dedi.

“EK ÖDEME BİZLER İÇİN ÖDÜL DEĞİLDİR”

Sağlık hizmetinin bir “ekip işi” olduğunu hatırlatan Akcan, “Ekip olarak çalışan, çoğu eşinden, çocuğundan ayrı ve onlarla ilgili kaygılar taşıyarak büyük bir özveri ile en yüksek risk altında hizmet veren tüm personele performansa bakılmaksızın en yüksek orandan ek ödeme verilmesi gerekirken, sanki olağan koşullardaymışız gibi personel arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe sebep olacak şekilde ek ödeme uygulanacak olması bir ödül gibi sunulmamalıdır" diye konuştu.  Akcan, “Biz sahada olan tüm sağlık emekçileri olarak ayrım yapmamanızı ve karşı karşıya olduğumuz riski asgariye indirecek koruyucu ekipman, konaklama, gerektikçe tekrarlanmak üzere risk altındaki sağlık emekçilerine test uygulanması, hizmeti daha iyi sunabilmek için çalışırken dinlenmeyi sağlayabilecek koşulların yaratılmasını, vücut direncimizi ve bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme olanaklarının sağlanmasını istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi.

“TALEBİMİZ İNSANCA YAŞAYACAĞIMIZ HAKLAR”

Sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik güçlüklerin ve çalışmaları sırasında karşılaşılan sorunların aşılması ek ödemenin geçici bir süre tavandan ödenmesi ile olmayacağının altını çizen Akcan, son olarak “uzun süredir her alanda mücadelesini verdiğimiz, ek ödemenin sağlık alanında çalışanlar arasında ayırt edilmeksizin ödenmesi, 3600 ek gösterge, fiili hizmet zammı, yıpranma payı, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce düzenlenmesi, aldığımız ücretlerin emekliliğe yansıması haklarımızın verilmesi ile giderilebileceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.  Sağlık emekçilerinin hedefi sağlıklı bir birey ve toplumdur. Bizim talebimiz de bu süreç ve sonrasında insanca yaşayabileceğimiz ücret ve haklardır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam