25 Mart 2020 09:11

Asi köylüler yalnız kaldı: Asteriks'in yaratıcısı Albert Uderzo yaşamını yitirdi

Roma İmparatorluğu’nun işgaline direnen küçük bir Galya köyünü anlatan “Asteriks”in iki yaratıcısından biri olan Albert Uderzo, geçirdiği kalp krizi sonucu 92 yaşında hayatını kaybetti.

Albert Uderzo  | Fotoğraf: Georges Seguin/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Anıl YURDAKUL

“Albert Uderzo’nun birkaç fotoğrafını çekmiştim ofisinde. Gerçek bir müzeydi. Figürler, çizimler, kağıtlar... Nereye bakacağımı bilemiyordum. Daha sonra Uderzo’ya birkaç fotoğraf gönderdim. Çok kibar bir şekilde, kağıda yazılmış ve imzalamış olduğu bir cevap gönderdi. Bir yıl sonra yeni bir fotoğraf serisi için Albert’ı tekrar ziyaret ettim. Gururla öğrendim ki önceki yıl çekmiş olduğum 3 fotoğrafı göz önünde bulundurmaktaydı! Fotoğraf çekiminin ardından bir kağıt alıp çizmeye başladı ve ‘Her zaman burundan çizmeye başlarım’ dedi. İlk olarak Asteriks çizerek bana hediye etti. Uderzo’nun stüdyosuna beraber çalıştığım motosikletli Philppe’e (takma adı Philou) ise Oburiks’i çizerek hediye etti. İkimiz de çocuklar gibi mutlu olmuştuk. Uderzo’nun stüdyosundan ayrıldığımızda dışarıda yağmur yağmaktaydı ve elimizde iki çizimi tutmaktaydık. Philippe, motosikleti hızlı sürme eğilimindeydi ve 40 km hıza yükseldiğinde yağmur aşırı hızlanmıştı. Bir yerlerde durup elimizdeki değerli çizimler için çerçeve alarak tekrar yola koyularak motosiklete atladık. İki çerçeveyi birden tutuyordum ve Philippe deli gibi 42 km hıza çıkmıştı. Ama neyse ki ‘Asteriks’i gururla evime asabildim. Her şey için teşekkürler sayın Uderzo!”

- Joel SAGET

AFP Foto Muhabiri Joel Saget’in beni kırmayarak küçük not defterine sayfa sayfa yazarak yollamış olduğu Albert Uderzo ile olan anısından…

Roma İmparatorluğu’nun işgaline karşı direnen küçük bir Galya köyünü ve savaşçılarını anlatan “Asteriks”in iki yaratıcısından biri olan Albert Uderzo, Paris’in Neuilly bölgesinde geçirdiği kalp krizi sonucu 92 yaşında hayatını kaybetti. Uderzo’nun damadı Bernard de Choisy, Fransız basınına yapmış olduğu açıklamada “Son birkaç haftadır aşırı yorgun olan Uderzo koronavirüs yüzünden değil, uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti” dedi.

CEPHANE TAŞIYAN BİR ANNE

İtalyan bir göçmen olan Silvio Uderzo, Birinci Dünya Savaşı’nda cephede yaralanırken (aynı dönem Ernest Hemingway de İtalyan cephesinde gönüllü ambulans şoförü olarak çalışmaktaydı) savaştan sonra tanışarak evleneceği Iria Uderzo ise cephede birçok kadın gibi gönüllü olarak cephane taşımaktaydı. Uderzo çiftinin üçüncü çocukları olan Alberto Uderzo, 8 aylıkken zatürreden hayatını kaybetti. Silvio, 25 Nisan 1927 yılında doğan dördüncü çocuğuna ölen üçüncü çocuğunun ismini koyarak onurlandırmak istedi ama nüfus memurunun İtalyan aksanını anlamaması üzerine dördüncü çocuğun ismi Albert Uderzo oldu.

IRKÇILIKLA TANIŞIR, RENK KÖRÜ OLDUĞUNU ÖĞRENİR

Fransa’nın Marne bölgesinde doğan Albert Uderzo, Fransız vatandaşlığını kazanmış olsa dahi göçmenlere yönelik ırkçılıkla küçük yaşta tanışacaktı… Ailesiyle birlikte 1938 yılında Paris’e taşınan sarışın çocuk Uderzo, okula devam ettiği sırada bir problemi olduğunu öğrendi: Renk körüydü!

WALT DISNEY’İN ETKİSİ

Walt Disney’in karakterlerinin etkisinde kalan Uderzo, özellikle Mickey Mouse’un cazibesine kapıldı.

Çok sayıda işte ve projede çalışan Uderzo, 24 yaşında tanışmış olduğu Rene Goscinny ile sıkı arkadaş oldu. Le Monde’a verdiği bir röportajda “Gençliğin getirdiği cesaretle, dünyayı yeniden şekillendirmeye karar vermiştik” der Uderzo.

Uderzo ve Goscinny birlikte dokuz yıl boyunca ortak çalışarak 1958 yılında “Oumpah-pah” karakterini, 1961 yılında ise “Asteriks”i yayımladılar.

ASTERİKS

1960’lı yıllarda Albert Uderzo ve Rene Goscinny Asteriks’in portresini kısa boylu, sarkık bıyıklı, kanatlı kask giyen bir karakter olarak yaratmışlardı. Günümüz Fransa sınırları içerisinde olan Galya köyünde yaşayan Asteriks, Roma İmparatorluğu’nun işgalcilerine karşı koca göbekli arkadaşı Oberiks ile birlikte direnişteydi.

Asteriks’in yazarı Rene Goscinny ile birlikte 24 kitap yayımlayan illüstratör, çizgi romancı ve karikatürist Albert Uderzo, Goscinny’nin 1977 yılında hayatını kaybetmesinin ardından yazma görevini de üstlenerek yoluna tek başına devam etti.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Aile Hekimliği Derneği: 24 hekim ve hemşirede virüs tespit edildi

SONRAKİ HABER

Fabrikanın çatısından düşen kaynak ustası öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...