25 Mart 2020 06:29

1,8 milyon liralık makam aracını eleştiren Özçelik-İş yöneticisi görevden alındı

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin 1,8 milyon liralık makam aracını ve 30-50 bin lira arasında değişen maaşını eleştiren Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş görevden alındı.

Yunus Değirmenci, 1,8 milyon liralık makam aracında | Fotoğraf: Twitter

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Özçelik-İş Sendikası Genel Merkezi, Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş’ı görevden aldı. İki yıl önce Çelikbaş’tan alınan tarihsiz istifa dilekçesini işleme koyan genel merkez, “Yazılı orak sunduğunuz istifa dilekçeniz kabul edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Sendika Başkanının 1,8 milyon liralık makam aracını ve 30-50 bin lira arası maaşını eleştirdiği için görevden alındığını ifade eden Çelikbaş, 2017 yılında yapılan 6. Olağan Genel Kurul’da sürgün ve işten atmalara rağmen işçinin desteğini alarak Şube Başkanı seçilmişti.

Özçelik-İş Genel Merkezi Çelikbaş’ın seçilmesine başından bu yana karşı çıkmıştı. Seçimin ardından ise Çelikbaş’a “Gerginliklerin bitmesi” gerekçesiyle tarihsiz istifa dilekçesi imzalatılmıştı.

Geçen sürede Yunus Değirmenci’nin 1,8 milyon liralık lüks makam aracına bindiğinin ve 30-50 bin lira arasında değişen maaş aldığının ortaya çıkması başta olmak üzere art arda ortaya çıkan skandallar ise şube başkanı ile genel merkez arasındaki sorunu yeniden su yüzüne çıkardı.

LÜKS HARCAMALARI ELEŞTİRMİŞTİ

Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş, sendikanın Başkanlar Kurulunda Değirmenci’nin 1,8 milyon değerinde makam aracı almasını eleştirmiş ve 30-50 bin lira arasında değişen maaş alınmasının Türkiye gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirmişti. Sendikanın genel merkez binası inşaatının 7 milyon yerine 21 milyona bitirilmesini de gündeme getiren Çelikbaş, işçilerin üç yıllık sendikasız, sözleşmesiz bırakıldığı İSDEMIR’de patronun sendika merkezine verdiği 17 milyon liralık aidat ödemesinin de işçi tabanında rahatsızlık yarattığını aktarmıştı.

Eleştirilerini Ankara’da bulunan Genel Merkezde ve Mardin’de yapılan Başkanlar Kurulunda dile getiren Çelikbaş, Genel Başkan Değirmenci'ye “güven tazelemeyi düşünüp düşünmediğini” ve “tabana inerek olağanüstü seçim yapmayı düşünüp düşünmediğini” sormuştu.

Toplantılarda Çelikbaş’ın sorularına sert bir şekilde karşı çıkan Değirmenci ise “Genel Başkanım, istediğim arabaya binerim, istediğim maaşı alırım… Sen kimsin? Sen iki yıllık şube başkanı olarak mı bana ne yapmam gerektiğini söylüyorsun” demişti.

BABASININ ÇİFTLİĞİ DEĞİL

Bu tartışmalar sürerken Çelikbaş’tan iki yıl önce alınan tarihsiz imza dilekçesi işleme kondu. Genel Başkan Yunus Değirmenci ve Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel imzası ile gönderilen yazıda “Yazılı olarak sunduğunuz istifa dilekçenize 18 Mart 2020 tarihi itibariyle genel yönetim kurulumuzca değerlendirilmiş, şube başkanlığı ve şube yönetim kurulu üyeliğinden istifanız kabul edilmiştir” denildi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelikbaş, yaptığı itirazları hatırlatarak “İşte tam da o gün benim görevden alınma kararımı vermişler” dedi.

Çelikbaş, şunları dile getirdi:

“En başından beri haksızlıklara olan isyanımızın emekçilerin alın terinin kimsenin babasının çiftliği gibi kullanmaması gerektiği konusundaki hassasiyetinin neticesinde o günlerde kendi irademiz dışında verdiğimiz tarihsiz istifa dilekçesinin sanki kendi talebimizle yapılmış gibi gösterilmeye çalışılmış ve görevime son verilmiştir.”

ŞUBENİN KİLİTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

18 Mart günü saat 16.00 sularında da Seydişehir Şubesinin kapı kilitleri değiştirildi. Görevden alınan Çelikbaş’a tahsis edilen araç elinden alındı, şubeden içeri girmesine engellenmek istendi. Ertesi günü de SGK’den çıkışı verildi.

Bunun üzerine Çelikbaş, sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

“Tüm dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu bu zor zamana rağmen, virüs illetinin yaşandığı, mahkemelerin de duraksadığını fırsat bilip bu zorlu günlerde böylesine bir karar almak çok manidardır. Emekçinin iradesiyle seçilmiş bir şube başkanının yasal haklarını bile kullanmasının yolunu kesmeyi ya da zorlaştırmayı hedefleyenlerin aldıkları kararla yönetimde kaldıkları süre boyunca onlarcasına imza attıkları kara lekeli son icraatları...”

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

Özçelik-İş Seydişehir Şubesinin 6. Olağan Genel Kurulu 24 Aralık 2017 yılında gerçekleşmişti. Kongre öncesinde delege seçimi esnasında Ferhat Çelikbaş, Özçelik-İş Genel Merkez yöneticilerinin eliyle çalışmakta olduğu Eti Alimünyum AŞ’den başka bir ile ve başka bir işkolundaki işletmeye gönderilmişti. İşyerinin bu talebini kabul etmeyen Çelikbaş’ın iş akdi feshedilmişti. Çelikbaş, iki listenin yarıştığı kongrede bütün engellemelere rağmen aday olup şube başkanı seçilmişti.

Seçimin ardından 9 Ocak 2018 günü Ankara’daki Genel Merkez binasına davet edilen Ferhat Çelikbaş’a sendika genel merkez ve işveren ile yaşanan gerginliğin sona erdirilmesi önerisinde bulunuldu. Bunun için teşkilatın teamülleri gereği üzerinde tarih olmayan bir istifa dilekçesi imzalayıp vermesini istediler. Çelikbaş, istifa dilekçesine gerek olmadığını, zaten işçilerin oylarını alarak güven sağladığını söylese de genel merkezin ısrarı üzerine istifa dilekçesini imzalayıp verdi. Çelikbaş’ın görevine o gün verdiği istifa dilekçesi ile son verildi.

ÖNCEKİ HABER

Cemal Kaşıkçı cinayetinde 20 kişi için ağırlaştırılmış müebbet istendi

SONRAKİ HABER

Van'da kar altından çıkarılan iki mülteci Kobaneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...