24 Mart 2020 15:54

HDP'li belediyelere kayyum atanmasına yönelik önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

HDP'nin belediyelere kayyum atanması ve belediye eş başkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin soru önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediye eş başkanlarının gözaltına alınması ve görevden uzaklaştırılmasının ardından yerlerine kayyum atanmasının araştırılması ve söz konusu durumun yarattığı zararların tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması Önergesi istedi. Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP ve HDP'li vekiller kayyum atamalarının irade gaspı olduğunu ve demokrasiye zarar verdiğini belirterek, AKP’nin Kürt halkına yönelik düşmanca yaklaşımının kabul edilemeyeceği ifade edildi.    

Genel Kurul’a sunulan önerge üzerine HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir kürsüde söz aldı. Kayyum uygulamalarının 4 yıldır sürdüğünü belirten Taşdemir, “Bu durum Meclis için de demokrasi tarihi açısından da utanç vericidir. Bu utanç verici durumu sahipleniyorsunuz, bunun bir parçası oluyorsunuz” dedi.

Kayyumları “İrade hırsızı” olarak nitelendiren Taşdemir, “AKP bu salgını Allah’ın lütfuna çevirerek, politik fırsatçılık yapıyor. AKP Kürtlerle, belediyelerimizle mücadele ediyor. İnsanlar can derdinde sizin aklınıza ise gelen ilk şey belediyelerimizi talan etmek geliyor. Şu günlerde faşizmle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Algı operasyonlarıyla gerçeği ters yüz etmek isteyebilirsiniz ama halkımız biliyor ki belediyelerimiz halk belediyeciliğinin, şeffaf belediyeciliğinin örnekleridir. Siz bu halkı hizmete layık görmüyorsunuz. Halkın kaynaklarını bu salgın döneminde talan etme peşindesiniz. Toplumsal kaynaşma, birlik, beraberlik dilinizden düşmedi ama ne yaptınız Kürtleri bu toplumsal bütünün bir parçası olarak görmüyorsunuz. AKP Kürt düşmanıdır. Bu politikalarınızın karşısında kimse susmayacak, boyun eğmeyecek” diye konuştu.

AKP’Lİ MUŞ: DÜŞMANLIK YAPMIYORUZ

Taşdemir’in konuşması sonrası AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş söz aldı. Muş, Kürtlere düşmanlık yapmadıklarını ileri sürerek, “Burada bizim vatandaşlarımıza yönelik böyle bir içgüdüyle hareket ediyormuşuz gibi eleştiriler yapılmasını kabul etmiyoruz. Toplumumuza karşı nefret değil, ancak muhabbet besleriz. Onlarla ancak beraber yürümeyi düşünürüz” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ TUTDERE: DEMOKRASİDE YERİ YOK

Ardından önerge üzerine konuşan CHP adına Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere halkın özgür iradesiyle seçilmiş belediyelere kayyum atanması ve belediye eş başkanlarının görevden alınmasının hukukla ilgisi olmadığının altını çizdi. Tutdere, “Anayasamıza göre belediyeler, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. Kayyum uygulamanız belediyeleri kayyumlar tarafından seçilen tüzel kişiler haline getirdi. Kayyum uygulaması siyaseti son dönemlerde iktidar tarafından olağan bir duruma getirildi. İktidar özellikle sandıkta yenemediği belediyeleri, iktidar gücünü kullanarak kayyum siyasetiyle devirmeye çalışıyor. Demokrasinin en temel ilkesi egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor. Kayyum halk egemenliğini ortadan kaldırıyor. Anti demokratik uygulamalardan vazgeçin” ifadelerini kullandı.

HDP'Lİ OLUÇ: TEHDİT OLARAK ALGILIYORUZ

AKP milletvekillerinin HDP belediyelere yönelik “terör” suçlamasına karşı söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bir tek belediye eş başkanımız yoktur ki ‘teröre’ kaynak oluşturduğu için gözaltına alınsın, bu konuda ceza alan tek bir belediye eş başkanımız yoktur. Yalan söylüyorsunuz. Halkı kandırıyorsunuz. Kürt halkının iradesini gasbediyorsunuz. Sandık adaletini çiğniyorsunuz. Özellikle koronavirüsün bu dönemde Kürt halkının seçmiş olduğu belediyelere dönük düşmanca uygulamalarınızı, Kürt halkına dönük koronavirüs ile ilgili tehdit yaratma olarak algılıyoruz” diye konuştu.

HDP’nin oylamaya sunulan önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık çalışanları toplu taşımadan ve sosyal tesislerden ücretsiz yararlanacak

SONRAKİ HABER

Kaynak Tekstil ve Yonga Mobilya koronavirüs nedeniyle üretime ara verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa