24 Mart 2020 13:46

Hatimoğulları'dan Fuat Oktay'a sorular: İşten atmalar yasaklanacak mı?

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ilk günden beri kapsamlı çalışmalar yapan emek ve meslek örgütlerinin koronavirüsle mücadele sürecine dahil edilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını ile mücadelesinin toplumsal bir mücadele olarak örgütlenmesini öneren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Bütün bir ülkenin ‘bağışıklığı’nın zarar görmemesi için salgınla ilgili her türlü bilgi paylaşımı ve kriz yönetimi şeffaf bir şekilde yapılmalı, bu sürece salgının ilk gününden itibaren konuya dair kapsamlı çalışmalar yapan emek ve meslek örgütleri katılmalıdır” dedi.

“ÜCRETLİ İZİNLER İÇİN GİRİŞİMLERİNİZ OLACAK MI?​”

Hatimoğulları, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin hükümete acil çağrıda bulunarak en az hasarla süreçten çıkılması için önerilerini bakana sorarak şu sorulara yanıt istedi:

1. Olası en kötü senaryoya göre eylem planları hazırlanmış mıdır? Kriz anında kentin tüm imkânlarının (mekân, araç, ekipman vb.) kullanılabilmesi için çalışmalar yapılmakta mıdır?

2. Mümkün olan tüm işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmesi, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanların ücretli izne çıkarılması için girişimleriniz olacak mıdır?

3. Zorunlu mal ve hizmetlerin üretildiği/gerekli önlemlerin alınabildiği faaliyetini sürdüren işyerlerinde çalışan ebeveynlerden birine, risk grubunda olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlara ücretli izin verilmesi; çalışmak durumunda olanların ise sağlık koşullarının azami düzeye yükseltilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak mıdır?

“EMEKLİ MAAŞINI ASGARİ ÜCRETE ÇEKECEK MİSİNİZ, İŞTEN ATMALAR YASAKLANACAK MI?​”

4. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çekilmeli ve koronavirüs ile mücadele döneminde 1000 TL destek eklenerek risk grubundaki bu kesimler korunmalıdır. Bunun için çalışmalarınız olacak mıdır?

5. Kamu ve özel sektörde işten çıkarmaların yasaklanması için çalışmalar yapılmakta mıdır?

6. Virüsten koruyucu maske, kolonya, sıvı sabun gibi malzemelerin başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtılması sağlanacak mıdır?

“GERİ GÖNDERME MERKEZLERİNDE ÖNLEM ALACAK MISINIZ?​”

7. Yoğun kalabalıkların bir arada bulunduğu mülteci geri gönderme merkezlerinde gerekli tedbirlerin maksimum düzeyde alınması, bu merkezlerde olmayan mülteciler için de hijyen ve temel gıda malzemesi temininin kamu kaynaklarıyla sağlanması adına girişimleriniz olacak mıdır?

8. İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarını kolaylaştırılması, işsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu 90 güne indirilmesi ve salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara maaşın verilmeye devam edilmesi sağlanacak mıdır?

9. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir. Bu konuda çalışmalarınız var mıdır?

“SAĞLIK ÜCRETSİZ OLACAK MI?​”

10. Bu süreçte yurttaşların sağlığa erişiminin ücretsiz olması ve özel sağlık kuruluşlarının kamu kontrolüne geçirilmesi için gerekli düzenlemeler tarafınızca yapılmakta mıdır?

11. Sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesini sağlamak ve Covid-19 şüphesi olan her olguya test yapılabilecek duruma gelmek için nasıl çalışmalar yapılmıştır?

“CEZAEVLERİNDEKİ MAHPUSLARI TAHLİYE EDECEK MİSİNİZ?​”

12. Belediyeler ve muhtarlıklar tarafından meslek odası ve sendika temsilcilerinin de içinde yer aldığı kriz masalarının kurulması ile ancak toplumun tüm katmanlarına ulaşılabilinir. Bunu sağlamak için çalışmalarınız var mıdır?

13. Cezaevlerindeki mahpusların ayrım gözetmeksizin tahliye edilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak üzere adımlar atılacak mıdır?

14. Sağlık emekçileri için koruma önlemlerini artırmak ve ek tazminat vermek için çalışmalar yapılacak mıdır? (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Van Tabip Odası Başkanı koronavirüs röportajı nedeniyle ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Fransa’da Renault fabrikasında çalışan bir işçi koronavirüsten yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...