24 Mart 2020 11:28

Türkiye'de işsiz kalma endişesi koronavirüs korkusunu geride bıraktı

12 ilde 19-21 Mart arasında 18 yaş üstü 406 kişiyle görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre işini kaybetme endişesi, koronavirüs korkusunu geçti.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

Dünya Gazetesi için StratejiCo. ve ERA Araştırma işbirliğinde hazırlanan "Koronavirüs Gündem Araştırması"na göre, işsiz kalma endişesi virüs korkusunu geçti.

19-21 Mart arasında 12 ilde 18 yaş üstü 406 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre önümüzdeki aylarda kendi işini ya da aileden birinin işini kaybetmesi konusunda endişe duyanların oranı yüzde 68. Koronavirüs salgınından dolayı endişeli olanların oranı ise yüzde 63.

Verilere göre hükümetin aldığı önlemleri yeterli bulan katılımcıların oranı yüzde 56, yetersiz bulanların oranı ise yüzde 26.

Çalışan katılımcıların yanıtlarına göre kriz planı olan işletmelerin oranı yüzde 46. İşyerlerinin uzaktan çalışmaya hazırlığı sorusuna verilen yanıtlarda “hiç hazırlıklı değil” diyenlerin oranı yüzde 38. Toplamda ise çalışanların yüzde 56’sı işyerlerinin hazırlıksız olduğunu ifade etti. İşyerlerinin uzaktan çalışmaya hazır olduğunu düşünenlerin sayısı ise yüzde 26’da kaldı.

Öte yandan kriz planı olan işletmelerin yüzde 47’si uzaktan çalışmaya hazırken, kriz planı olmayan işletmelerin yüzde 82’sinin uzaktan çalışma modeline hazır değil. Çalışan katılımcıların yüzde 56’sı uzaktan çalışmayı tercih edeceğini söyledi.

Ayrıca araştırma sonuçlarına göre koronavirüs konusunda en sık bilgi alınan kaynak yüzde 81’lik oranla televizyon.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler sonrası birçok işyeri, 6 aydan kısa süredir çalışan işçilerini işten çıkarmış, 6 aydan uzun süredir çalışanları ise ücretsiz izine göndermişti. Bazı işyerlerinde de zorunlu yıllık izin uygulaması başlamıştı. İzin süresi boyunca işçiye ücret ödemek ve adına sigorta primi beyan etmek istemeyen patronların, ücretsiz izin dilekçelerini zorla imzalatmaya çalıştığı haberlere yansımıştı.

Erdoğan'ın koronavirüs önlemleri kapsamında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Paketi" de işverenlere yönelik önlemlerin yanı sıra konut alımında kredi kolaylığını bile içerirken ücretli izin zorunluluğu ve işten atmaların yasaklanması taleplerine yanıt olmamıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuzla tersanelerinde işçiler koronavirüsle burun buruna: Hijyen yok, kural yok!

SONRAKİ HABER

Emaar AVM inşaatında dip dibe asansör bekliyorlar: İşçinin canı yok mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...