23 Mart 2020 19:24

İtalya Dışişleri Bakanı: Türkiye’de bloke edilen 200 bin maske sorunu çözüldü

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya’nın Türkiye’den satın aldığı 200 bin maskeyle ilgili açıklama yaptı. Maio, gümrükte bloke edildiği belirtilen maskelerle ilgili anlaşıldığını açıkladı.

Fotoğraf: Pier Marco Tacca/AA

Paylaş

İtalya'da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 601 artarak 6 bin 77'ye yükseldi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa’daki merkez üssü haline gelen İtalya'da Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya'nın Türkiye’den satın aldığı ancak gümrükte bloke edildiği belirtilen 200 bin maskeyle ilgili anlaşmaya varıldığını ve karşılığında 670 bin avro ödendiğini açıkladı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın (Roma) haberine göre İtalya’da yayımlanan Corriere della Sera gazetesi, 19 Mart tarihli haberinde İtalya’da maskeye ihtiyaç duyan bazı hastanelerin tedarikçilerinin Türkiye’de bir şirkete 200 bin maske siparişi verdiğini ve karşılığında 670 bin avro ödendiğini yazdı. Türkiye'de üretilen maskelerin 5 Mart’tan bu tarihe kadar Ankara’da gümrükte bloke edildiği belirtildi.

Corriere della Sera gazetesi, Ankara’daki İtalya Büyükelçiliği’nin devreye girmesine ve gerekli izinlerin alınmasına rağmen “siyasi bir kararla” maskelerin yollanmadığını öne sürdü. Corriere della Sera'nın haberine göre, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen haftaki telefon görüşmesinde maskelerin önündeki engellemenin kaldırılmasını istedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da bu haberin ardından dün yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 200 bin maskenin önündeki blokajın kaldırıldığını açıkladı. Di Maio “Sorun çözüldü, yola devam ediyoruz” açıklaması yaptı. Di Maio aynı açıklamasında Çek Cumhuriyeti’nde el koyulan 110 bin maskenin de gönderileceğini duyurdu. Çin Kızılhaçı’nın İtalya’ya gönderdiği maskeler, Çekya’da gümrükte engele takılmıştı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre de dün itibariyle ülkeye Mısır, Hindistan, Çin ve Avrupa ülkelerinden 6 milyondan fazla maske ulaştı. Rusya, Brezilya ve Çin’den de hem maske hem de başka malzeme desteği geldi. Çin’in gelecek çarşamba gününden itibaren İtalya’ya haftada 20 milyon maske olmak üzere toplamda 100 milyon maske yollaması bekleniyor.

Ayda 100 milyon maske istediklerini ve bunu hem İtalya içindeki şirketlerle hem de diğer ülkelerle karşılamaya çalıştıklarını söyleyen İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, “Kimse yalnızca bir ayda 100 milyon maskeye ihtiyaç duyulacağını düşünemezdi, ya da yüzlerce solunum cihazına ihtiyaç duyulacağını kimse hayal edemezdi” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de koronavirüs nedeniyle 3 haftalık olağanüstü hal ilan edildi

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da hapishane isyanının ardından acil durum ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...