23 Mart 2020 14:55
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mart 2020 19:27

Güney Kore’de sağlıkçılar hem virüse karşı hem sağlık reformu için savaşıyor

Koronavirüse karşı verdikleri mücadeleyle övgü toplayan Güney Koreli sağlık emekçileri, ülkenin sağlık sisteminde gerekli reformlar için de savaşıyor.

Fotoğraf: Stefan Alvarez

Paylaş

Dünya son zamanlardaki en kötü kamu sağlığı krizlerinden birisi ile yüzleşirken, Güney Kore’nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı gösterdiği mücadele, virüsün etkileriyle karşılaşan diğer ülkelerin takip etmesi gereken bir model olarak büyük bir övgü topluyor.

Ülkenin virüsü kontrol altına almaya yönelik etkili mücadelesinin merkezinde ise Uni Global’e (Küresel Sendika) bağlı Kore Sağlık İşçileri Sendikası (KHMU) tarafından temsil edilen hasta bakım çalışanları yer alıyor.

Yeni enfeksiyon oranlarının azalması, düşük ölüm oranları; güçlü ve yek vücut şekilde Kore sağlık çalışanlarının müdahalesi işçilere verilen desteği artırdı. Sendika, 15 Nisan Genel Seçimleri’ne gidilirken ülkenin bakım sistemi için gerekli reformları talep etmek yönünde bu yeni oluşan destekten yararlanıyor.

Ulusal Enfeksiyon Önleme Hastaneleri, bir Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü ve kamu hastanelerindeki pek çok personel, Güney Kore’nin sağlık bakım sisteminin geliştirilmesi konusundaki talepler listesinin bir parçası konumunda.

KORELİ SAĞLIK EMEKÇİLERİ DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman, “Koreli sağlık çalışanları, dünyaya, Kovid-19’u durdurmak için nasıl birarada çalışılması gerektiğini gösteriyor” diyor. Hoffman ayrıca, “Dayanıklı bir sağlık sistemine hizmet veren gayretli, iyi eğitimli ve güvenceli çalışanlar, fonksiyonunu yerine getiren her toplum için elzemdir. Bu acil durumdan bir şey öğreniyorsak, o da hükümet ve işverenlerin virüse karşı güdülen her politikada insanların ön plana alınması için gerekenleri yapması gerektiğidir” ifadelerini kullanıyor.

Kore’deki salgının merkez üssü konumundaki Daegu’da, kriz sırasında, Daegu Tıp Merkezi’ndeki hemşireler neredeyse her zaman -hatta yerde ya da banklardaki kısa şekerlemeler esnasında bile- D Seviyesi Özel Koruyucu Giysi, çift eldiven ve özel koruyucu başlıklar giyerek 12 saatlik iki vardiya şeklinde hastalarıyla ilgileniyorlar.

Bir hemşire şunları söylüyor: “Ailem için çok endişeliyim, ancak kocam beni kaygılanmamam konusunda cesaretlendiriyor. Çocuklarımızla ilgileneceğini söyledi. İnsanların hayatlarını korumak için çok çalışmak kararlılığındayım.”

Ülkenin diğer bölgelerinden sağlık çalışanları, Daegu şehrinin personel ihtiyacını hafifletmek adına yardımda bulunuyor. 14 Mart’ta, Kore Sağlık İşçileri Sendikası’nın (KHMU) da ayrıca üyeleri olan Seul’deki Ulusal Tıp Merkezi çalışanı 24 hemşire, Daegu Daemyung Hastanesi’ne destek vermeye gitti. Yola çıkmadan önce yerel sendika başkanı hasta bakıcı Ahn Soo-Kyung, “Risklere rağmen, Daegu’da hemşire personeli eksikliğinin devam ettiğini duyduktan sonra bu zor kararı aldık. Elimizden gelen en iyisini yapacağız ve buraya güvenli bir şekilde geri döneceğiz” diyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI VE HASTALARI KORUMAK

Seul Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Yoo Byung-Soon’nun, Myongji Hastanesi’ndeki 1300 doktor, hemşire ve idari personelle kısa süre önce gerçekleştirdiği bir ankette, bu kişilerin yüzde 53,4’ünün enfeksiyon riskine maruz kaldığını ortaya koydu. Katılımcılar, artan çalışmayla birlikte yorgunluğun da ağırlaşmasından şikayetçi oldular. Kore Sağlık Çalışanları Sendikası (KHMU), hükümete sağlık personeli için destek çağrısında bulundu.

Kısmen Kore Sağlık Çalışanları Sendikası’nın (KHMU) savunuculuğu sayesinde Kore hükümeti, tükenmiş sağlık çalışanlarını korumak ve telafi amacıyla ek tedbirler duyurdu. İlgili tedbirler şu anda koronavirüs tedavisi üzerine çalışan toplam 2 bin 124 kişinin (bin 128 doktor, 793 hemşire, ve 203  yardımcı işçi) fazla mesailerinin tazmin edilmesine, dinlenme vakitlerinin yükseltilmesine ve ek maske tedariğine olanak sağlıyor.

BİRLEŞİK VE HIZLI BİR MÜDAHALE

Kore’deki Kovid-19 vaka sayısı, teyit edilen 31’inci hastanın (61 yaşındaki bir kadın) süper bir yayıcı haline geldiği ocak ayının sonlarına doğru aniden yükselmeye başladı. Kadın, (Kore’nin güneyindeki) Gyeonggi Eyaleti, Guacheon’da bulunan Daegu Şehri’ndeki Shinchonji Kilisesine gelen kişileri bilmeyerek enfekte ettiğinde bir merkez üssü oldu. Kilise, ülke genelinde toplam 280 bin katılımcıya sahip olmakla iftihar edinen bir kiliseydi.

Teyit edilen vaka sayısı tırmanırken Daegu Şehri Belediye Başkanı, sağlık personeli eksikliği nedeniyle tüm ülkeye yardım çağrısında bulundu. Ülkenin her bölgesinden doktorlar ve hemşireler yardım çağrısına cevap verdi. Bu kişiler arasında, muhalefet partisi lideri ve aynı zamanda eşiyle birlikte hastanede gönüllü hizmet veren Milletvekili Ahn Cheol-Soo da bulunuyordu. Birçok özel sektördeki hekim de ayrıca kliniklerini kapatıp Daegu’ya koştu.

Tüm bu adanmış çalışanların çabalarına karşılık teşekkür etmek için Kore Sağlık Çalışanları Sendikası (KHMU), insanları, fedakâr sağlık personeline teşekkür mesajları göndermeye teşvik etmek adına bir sosyal medya kampanyası başlattı. Ve böylece ülkenin dört bir yanından sonsuz sevgi ve teşekkür mesajları yağdı.

Çeviren: Mert Demir

Kaynak: uniglobalunion.org

ÖNCEKİ HABER

HDP, belediyelere kayyum atanmasına ilişkin Meclis Araştırma Önergesi verdi 

SONRAKİ HABER

Evde kal, çocuğunla keyifle kal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...