24 Mart 2020 00:45
Son Güncellenme Tarihi: 25 Mart 2020 07:20

BOSCH işçisi yazdı: Sağlığımızla Rus ruleti oynanıyor

Bursa'dan BOSCH işçisi yazdı: Hepimizin virüsü bulaştırma tehlikemiz var. 1971 ile 1989 arasında değişen yaş gruplarında işçiler var. Hepimiz risk altındayız.

Fotoğraf: Bosch basın bülteni

Paylaş

BOSCH işçisi
Bursa

BOSCH işçileri olarak sesleniyoruz. Fabrikalar salgının yayılmasının ana merkezleri durumunda. Fabrikaları açık tutanlar bu salgının iyice yayılmasından sorumlu bence.

Fabrikada beyaz yakalı çalışan memurlar yok. Hepsi evinde. En az yüzde 80'i yok. Ofislerine çay servisi kaldırıldı. Bize ise; kazanda çay veriliyor. Çay ocağına, Atalian adlı taşeron firma bünyesinde çalışan emekli olmuş 45-60 arasında insanlar bakıyor. Tuvalet, çay ocağı ve fabrikanın tüm temizliğini bu garibanlar yapıyor. Hepsinin ölüm tehlikesi var. Montajda, tezgahta, fabrikanın herhangi üretim yapılan bir alanında çalışan herkes dip dibe. Hepimizin virüsü bulaştırma tehlikemiz var. 1971 ile 1989 arasında değişen yaş gruplarında işçiler var. Hepimiz risk altındayız.

Buradan sesleniyorum. Bu salgının durmasını engelleyin. Kendimizden vazgeçtik yeni doğmuş bebeği olan var. Okula yeni başlamış çocuğu olan var. Hamile eşi olan var. Bursa çok büyük tehlike altında. 8 bin işçi kaç kişiye yayar bu hastalığı. Fabrika yönetimi Bursa ve Türkiye'nin sağlığıyla Rus ruleti oynuyor. Yukarıda paylaştığımı fabrikadaki önlemleri lütfen gazete üzerinden Türk Tabipleri Birliği’ne oradan da Sağlık Bakanlığı'na iletilsin.

İŞÇİLER OLMAZSA BİR TANE BİLE ENJETÖR ÜRETİLMEZ

Kardeşim en az 1 ay ücretli izin verilsin. Hey BOSCH yönetimi, hükümet, sanayii bakanı, sağlık bakanlığı ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak biraz olsun işçiyi düşünüyorsanız önlem alırsınız, ücretli izin için adım atarsınız. Ama buradan BOSCH yönetimine ve Türk Metal’e şunu belirtelim; eğer Allah korusun biz işçiler bu hastalığa yakalanırsak; çoluğumuza, çocuğumuza bulaşırsa o koltuklarda sizde rahat oturamazsınız. Haberiniz olsun. Yok krizi fırsata çevireceğiz. Yok ülke ilerleyecek. Hiçbir şey benim ailemden önemli değil. Sırf 80 matematik 90 sosyal sorusu çözemedik diye, üniversite okumadık diye kimse bize hayvan muamelesi yapamaz. Ücretli izin en az 1 ay olmalı ilk etapta. Duruma göre değerlendirme yapılır sonra. İşçiler çalışıyor hâlâ bu ölüm deryasında. İşçiler olmazsa 1 tane bile enjektör üretilmez.

Son sözüm işçi arkadaşlarıma; artık yok Avrupalılar taharet almıyor, yok abdest-gusül yok. Dinimiz böyle Türklüğümüz böyle diye kibirlenip işi ti’ye almak yerine. Ya da sosyal medya üzerinden dalga geçen paylaşımlar yapacağınıza ciddi ciddi sorgulama zamanı gelmiştir.


'BİZ BİR AİLEYİZ' SÖZÜNÜN TEMELSİZLİĞİ GÖRÜNDÜ

BOSCH işçisi
Bursa

BOSCH fabrikaları koronavirüsle ilgili, mesafeyi korumak adına yemekhanelerde sandalye eksiltti. Çaylarda zaman uzatıldı. Ancak servisler ve iş akışından dolayı insanlar birbirleriyle temas etmek zorunda kalıyor. Çalışanlar olarak oldukça endişeliyiz. Çoğunluğu genç nüfus olan fabrikada arkadaşların çoğu fark etmeden atlatsa dahi, virüsü evinde eş ve çocuklarına ya da risk grubunda olan yaşlı anne ve babasına bulaştırmaktan korkuyor.

Tüm Türkiye’de evde kal kampanyası yürütülürken işçilerin kâr hırsıyla acımasızca çalıştırılmasına anlam veremiyoruz. “Biz bir aileyiz, önce sizin sağlığınız” sözlerinin ne kadar temelsiz olduğunu gördük. Talebimiz salgın bitene kadar ücretli izne çıkarılmaktır. Hayatını kaybeden arkadaşlarımız olursa yüzümüze nasıl bakacaksınız? BOSCH işçisi gözünü kâr hırsı bürümüş işvereni ve sessiz kalan sendika Türk Metal’i hiçbir zaman unutmayacak.

ÖNCEKİ HABER

Çalışma Bakanının gerçeklerden uzak koronavirüs önlemleri

SONRAKİ HABER

Sendika ve meslek odaları: Halkın sesine kulak verin, yaşamsal talepleri karşılayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...