21 Mart 2020 08:41

ATO’dan soruşturma tepkisi: Koronavirüsle böyle mi mücadele edeceksiniz?

Ankara Tabip Odası güvenlik soruşturmasına takılan genç hekimlerin atama beklediğine dikkat çekerek Sağlık Bakanlığına “Salgınla böyle mi mücadele edeceksiniz’ diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO), koronavirüs salgınına karşı birçok ülkede emekli sağlık çalışanlarının göreve çağrıldığını ülkemizde ise genç hekimlerin ‘güvenlik soruşturması’ nedeniyle atamasının yapılmadığına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığına “Salgınla böyle mi mücadele edeceksiniz’ diye sordu.

Virüse karşı önlem nedeniyle gazetecilerin çağrılmadığı açıklamada konuşan ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç, Avrupa’nın birçok ülkesinde hükümetlerin emekli olmuş sağlık çalışanlarını yeniden görevlerine çağırdıklarına vurgu yaparak  “Peki bizde Sağlık Bakanlığı ne yapıyor? İntörn yani halen eğitimini tamamlamamış tıp fakültesi öğrencilerini sosyal güvencesiz ve ücretsiz olarak çalıştırmak istiyor” diye tepki gösterdi.

GENÇ HEKİMLERE ‘GÜVENLİK’ ENGELİ

Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı sonucu hiçbir yasal dayanağı kalmayan güvenlik soruşturmasını gerekçe göstererek; hala yeni mezun genç hekimlerin mesleğini yapmalarının engellendiğini hatırlatan Karakoç “Bu hafta birden fazla genç hekim arkadaşımız, ne olduğu belli olmayan ‘gerekli şartlar’ı sağlamadıkları iddiasıyla atamalarının yapılmadığını bildiren tebligatlar aldı. Daha önceden güvenlik soruşturmalarının meşru olmadığını defalarca söyledik. Anayasa Mahkemesinin kararından sonra artık yasal da değil” ifadelerini kullandı.

‘SALGINI BÖYLEMİ Mİ ENGELLEYECKSİNİZ?​’

Yüzbinlerce insanı enfekte eden ve binlerce insanın ölümüne yol açan pandemi karşısında “Sağlık Bakanlığı hala sağlık çalışanlarını fişlemek ve yasal olmayan şekilde mesleklerini yapmalarını engellemek mi istiyor?  Salgını bu şekilde mi önleyeceksiniz?​” diye soran Karakoç, halkın sağlığı için özveriyle çalışılan bu dönemde hala bu düşmanca, ayrımcı uygulamaların muhatabı olmaktan ötürü üzgün ve öfkeli olduklarını belirtti. Genç meslektaşlarının yoğun ve uzun bir eğitim süreci sonunda hak ettikleri şekilde hekimlik yapmak istediklerini ifade eden Karakoç “Sağlık Bakanlığı’nı, genç hekimlerin çalışma hakkını gasp etmek yerine yasalara uyarak atamalarını derhal yapmaya; bu süreçteki tüm kaynaklarını salgın karşısında alınması gereken önlemlere ve sağlık hizmetlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için seferber etmeye çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de koronavirüs önlemleri artırılıyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de öğrenciler de çalışanlar da tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...