20 Mart 2020 18:22

“Cengiz abi barış ve umut işçisiydi”

Şair ve Yazar Gülsüm Cengiz, hayatını kaybeden yazarımız Mimar ve Yazar Cengiz Bektaş'ın ardından yazdı.

Fotoğraf: Kadir İncesu

Paylaş

Şair ve Yazar Gülsüm Cengiz

Türkiye büyük bir değerini, ben değerli bir arkadaşımı kaybettim. Çok üzgünüm. Cengiz Abi için, söylenecek çok söz var; çünkü çok yönlü bir insan. Önce mimar, yaşadığımız yapıları tasarlayan. Sonra ozan, sözcüklerden yeni yapılar kuran. Sonra yazar; büyük küçük demeden herkesle bilgisini, kültürünü paylaşan… Sonra bilinç işçisi örgütlü bir insan; insanlık için güzel bir dünyaya giden yolda, birlikte mücadelenin bilincinde olan.

Cengiz Abi bir barış ve umut işçisiydi. Yıllarca Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin başkanlığını yaptı. PEN Yazarlar Derneği ikinci başkanı olduğu dönemde; önemli bir kültür kenti olan Bergama’da 5 yıl üst üste Akdenizli Ozanlar toplantılarını gerçekleştirdi. Onunla 1990'lı yılların başında PEN Türkiye Merkezinin düzenlediği 2. Akdenizli Ozanlar Buluşması'yla başlayan dostluğumuz pek çok etkinlikte devam etti.

1996’da Evrensel’de köşe yazması için davet ettiğimde hiçbir çekince göstermeden hemen kabul etti. Cengiz Abi, 1999’dan 2005’e kadar Türkiye Yazarlar Sendikasında birlikte çalıştığım yol arkadaşımdı. Sonra komşu olduk Kuzguncuk’ta. TYS yönetiminde birlikte çalıştığımız ve Kuzguncuk’ta yaşayan Egemen Berköz’le birlikte pek çok şey paylaştık Cengiz Abi’yle ve ailesiyle. Ayda bir sıralı olarak evlerimizde gerçekleştirdiğimiz kahvaltı sohbetlerinde bile yararlandık onun kültür sanat birikiminden. Onu tanıdığım, ışığından yararlandığım için kendimi hep şanslı saydım.

Cengiz Abi yalın bir insandı, yaşamıyla yapıtları örtüşen… Ülkemizde, yaşama kültürü üzerine düşünen, düşüncelerini yüksek sesle dillendiren ilk insanlardan biriydi. Yaşama kültürünü değerlendirirken ve olması gereken üzerine düşünce üretirken, bunu insanlığın evrensel kültür mirasının üzerine temellendirdi hep. İnsanlık tarihindeki birçok ilklerin yaşandığı, uygarlıkların beşiği Anadolu Kültürü, onun yolunu aydınlatan en önemli ışıktı. Onun gidişiyle eksildi ülkemizin kültür ve sanatı; ben de eksildiğimi duyumsuyorum. Bundan böyle, onun yaşamı, bundan böyle birikimlerini aktardığı kitaplarıyla sürecek.

Cengiz Bektaş'ın Evrensel'de yayımlanan yazıları...

ÖNCEKİ HABER

Cengiz Bektaş Türkiye’nin her yanına izler bırakmış bir aydınıydı

SONRAKİ HABER

BES: Tüm ısrarımıza rağmen tedbirler uygulanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...