20 Mart 2020 10:45

Ekoloji Birliği: ‘Korunan alanlar’ koronavirüse kurban gitti!

Ekoloji Birliği, iktidarın “Korunan Alan Yönetmeliği”ni değiştirerek korunan alanları madencilere, turizmcilere ve barajlara açmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ekoloji Birliği yaptığı açıklama ile tüm ülke koronavirüsle uğraşırken iktidarın “Korunan Alan Yönetemeliği”ni değiştirerek korunan alanları madencilere, turizmcilere ve barajlara açtığını bildirerek iktidarı söz konusu yönetmeliği bir an önce iptal etmeye çağırdı.

16 Mart’ta Resmi Gazete’de yer alan Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandığı ifade edilen açıklamada “Söz konusu yönetmelik milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı ve sulak alanların tescil, onay ve ilanı ile tabiat varlığı, doğal sit alanı ve özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemeye ilişkindir” denildi.

“MADEN LOBİSİNİN GÖZÜ DOYMUYOR BİR TÜRLÜ”

Yönetmelik değişikliği ile doğal sit alanı kategorilerinden olan “Nitelikli Doğal Koruma Alanları”nın ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanları”nın ve Anıt Ağaçların ayırt edici özellikleri ve tanımlarının değiştirildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında yapılabilecek faaliyetler, yönetmelik değişikliği öncesinde, örtü altı tarım uygulamaları hariç tarım, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetler şeklinde tanımlanmışken yönetmelik değişikliği ile bu faaliyetlere, tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları, hayvancılık, balıkçı barınağı, iskele, doğal kaynak suyu kullanımına yönelik uygulamalar, içme suyu amaçlı baraj ve göletler, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri doğal göl ve denizler hariç kültür balıkçılığı faaliyetleri, zorunlu teknik altyapı uygulamaları eklendi. Yapılan diğer bir değişiklikle birlikte ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanları’nda ‘entegre tesisler’ ve ‘maden işletmesi’ yapılabilecek. Maden lobisinin gözü doymuyor bir türlü.”

Yapılan bu değişikler ile zaten işgal altında olan ormanların yanı sıra korunan alanların da madencilerin, sanayicilerin, baraj yatırımcılarının talanına açıldığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Korunması gereken endemik türlerimiz, biyoçeşitliliğimiz, yaban hayatımız yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve sulak alanlar, doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgeleri bizim hazinelerimizdir, mutlak korunması gerekir. Korona virüsünden ders almayan iktidar, kullanılması değil korunması gereken bu önemli alanları daha fazla talana açarak yeni salgınlara davetiye mi çıkarıyor? İktidarı söz konusu yönetmeliği bir an önce iptal etmeye çağırıyoruz. Ekoloji Birliği olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımızı kullanacağımızı duyuruyor, kamuoyunu da desteğe davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Muhterem Nur; çileli bir hayattı yaşadığı, en dibi de gördü zirveyi de

SONRAKİ HABER

Muhterem Nur'un ardından: Çarpıcı bir kadın hikayesi gördüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...