13 Nisan 2011 10:29

Kültür Bakanı, tiyatroyu değil Erdoğan'ı savundu

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Devlet Tiyatrosu oyunu “Genç Osman”ın sahnelendiği sırada, Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen ve genel müdürlükçe hakkında soruşturma başlatılan oyuncu Tolga Tuncer’i “densizlikle” suçladı. Süme

Kültür Bakanı, tiyatroyu değil Erdoğan'ı savundu
Paylaş

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Devlet Tiyatrosu oyunu “Genç Osman”ın sahnelendiği sırada, Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen ve genel müdürlükçe hakkında soruşturma başlatılan oyuncu Tolga Tuncer’i “densizlikle” suçladı. Sümeyye Erdoğan, oyunu sakız çiğneyerek izlemesini eleştiren oyuncu Tolga Tuncer’in interaktif müdahalesini baş örtüsüne hakaret olarak algılayarak salonu terk etmişti. Olayın ardından yazdığı mektupta sakız çiğnemeyi savunan Erdoğan, kendisini eleştiren oyuncu için “faşist” demişti.

Günay, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünde katıldığı bir programda, söz konusu iddiayı değerlendirdi. Olayın bir oyuncuyla bir kişi arasında olmadığını söyleyen Günay, “İsmi bilinen bir kişinin orada olması sadece bir tesadüf. Belki bazı densizliklerin farkına varmamızı sağlayan bir tesadüf oldu. Çünkü ben aynı şikayetin bir süreden beri aynı oyuncuyla ilgili süregeldiğini, incelemem sırasında oyunun rejisörü dahil, birçoklarından duydum. Çünkü oyuncu tuluatı alışkanlık haline getirmiş. Daha önce de bu konuda rahatsızlıkları olan çok yurttaşımın şikayeti ile karşılaştım” diye konuştu.
Devlet Tiyatrolarının konuyla ilgili açıklama yaptığını hatırlatan Günay, “Halka saygı bizim bütün çalışmalarımızın temelini oluşturur. Halka saygısızlığı hiçbir şekilde bağışlamamız mümkün değildir Yaptırımı neyse uygulanacak. Çünkü biz işimizi halka hizmet götürmek için yapıyoruz. Hiç kimse kendisini halktan yüksek görmeyecek. Böyle bir anlayışa hiçbir yerde müsemma göstermemiz mümkün değildir” dedi.

SÜMEYYE’NİN SAKIZI ‘ÇAĞIN GEREĞİ’

Sümeyye Erdoğan olayın ardından, yazdığı mektupta oyunu en ön sırada ağzında sakız çiğneyerek izlediğini gizlemeyerek olayı şu ifadelerle aktarmıştı: “İlkinde ne olduğunu anlamadık. sonrasında ağzıyla sakız çiğneme hareketi yapınca durum anlaşıldı. fakat öyle yapmasa da durum belliydi, çünkü adam aslen sakıza değil, başörtüsüne takmıştı.”
Erdoğan mektubunda sakız çiğnemesini eleştiren oyuncuya şu sözlerle saldırmıştı; “Bu nasıl bir şımarıklık, nasıl bir kabalık ve faşistlik, hatta nasıl bir cahillik, ve medeniyetten nasibini almamışlık?! ( Ve kimse bana kalkıp da -bu çağda- tiyatroda normal bir şekilde sakız çiğnemenin oyuncuya saygısızlık olduğunu söylemesin! biraz dünya görmelerini tavsiye ederim! )” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Belgesel kazandı, hakaretçi başkan mahkum oldu!

SONRAKİ HABER

Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...