20 Mart 2020 07:05

TÜKODER: Koronavirüsle ilgili açıklanan ekonomik tedbir paketinde halk yok

TÜKODER iktidar tarafından koronavirüsle ilgili ekonomik tedbir paketinde halkın olmadığını belirterek “Halkın Ekonomik Tedbirleri” ni açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koronavirüs ile ilgili ekonomik tedbir paketinde halkın olmadığını belirterek 83 Milyonun haklı ve meşru talepleri ile oluşan “Halkın Ekonomik Tedbirleri”ni açıkladı.

TÜKODER tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz gün açıklanan ekonomik tedbir paketinde halkın ve esnafın olmadığı belirtilerek; “Bir yandan evden çıkılmaması önerilirken, diğer yandan İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı indirilmektedir. Konut kredisinde kredi alma oranının arttırılmasının virüs ile ne ilgisi vardır bu ise hiç anlaşılmamaktadır. Açıklanan Ekonomik Koruma Tedbirleri patronlara 100 Milyar TL sunarken halka sadece kolonya ve maske öngörmektedir” denildi. 

Halkın ekonomik tedbir olarak beklentilerinin daha farklı olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;  “Aşağıda tüketiciler yani 83 Milyon Halk için beklenen “Ekonomik Tedbir Paketi” mevcuttur. Bu paketle, hem herkes evde durup virüsün yayılması önlenerek hayatta kalacak hem de herkes ekonomik olarak hayata tutunacaktır.  Artık bir nevi savaş koşullarındayız. Bu dönemlerde, devletin kasasından giden paranın da diğer tüm desteklerin de hesabının tutulmayacağı aşikardır.” 

HALKIN EKONOMİK TEDBİR PAKETİ

TÜKODER’in 83 Milyonun haklı ve meşru talepleri ile oluşan “Halkın Ekonomik Tedbirleri” şöyle sıraladı

  1. Halkımızın temel tüketim kalemlerinde, gıda, temizlik, ısınma, yakıt/akaryakıt, elektrik, su başta olmak üzere, özellikle son 2 yılda yapılan zamlar derhal geri çekilecek. 1 sene boyunca bu kalemlerde herhangi bir zam yapılmayacak.
  2. Temel tüketim kalemlerinde, gıda, temizlik, ısınma, yakıt, elektrik, su başta olmak üzere tüm vergiler kaldırılacak. 
  3. Kredi Kartı, Kredi ödemeleri ve bankalara karşı olan her türlü borç ile Elektrik, Su, Doğalgaz, Cep Telefonu faturaları virüsün tehlikesi bitene kadar ertelenecek. Bu ödemeler süreç sonunda yapılandırmaya tabi tutulacak.
  4. Virüsle mücadele boyunca elektrik, su, doğalgaz faturalarının yarısı devlet ya da tedarikçi şirketler tarafından karşılanacak. Herkesin iletişimi için internette sınırlamalar kaldırılacak. 
  5. Devlete karşı olan her türlü borç, virüsün tehlikesi bitene kadar ertelenecek.  Bu ödemeler süreç sonunda yapılandırmaya tabi tutulacak. Süreç boyunca hiçbir işletmeden Vergi, SGK primi, Resim, Harç alınmayacak.
  6. Vatandaşın kira ödemeleri ertelenecek, bu yönde düzenlemeler çıkarılacak, mülk sahipleri kira garantisi ile korunacak ya da bu kira ödemeleri devlet tarafından bizzat yapılacak. 
  7. İşten çıkarmalar yasaklanacak. İşverenlere, SGK primi, kira ve maaş yardımı yapılacak. İşsiz vatandaşlarımız için İşsizlik Sigorta Fonundan ek yardım yapılacak. Öğrencilere virüsle mücadele boyunca belirlenen miktarda aylık ödeme yapılacak. 
  8. Çek ve Senetlerin vadeleri ertelenecek, çek ve senet veren işyerleri için yardımlar yapılacak.
  9. Sağlık çalışanlarına ek mesai ücreti verilecek, özlük haklarına ve sosyal hayatlarına dair ek haklar verilecek. Çocukları olanların ücretsiz kreş/bakım ihtiyacı karşılanacak. Çalıştıkları yerlere yakın tüm otellerde ücretsiz konaklama imkanı verilecek.
  10. Hayatı idame ettirmek için gerekli mal ya da eşyayı üreten yerler dışında kalan ve belirli bir sayının üstünde yoğun sayıda çalışanı olan işyerleri başta AVM’ler olmak üzere kapatılacak. Buralarda çalışanların işten çıkarılması önlenecek ve işverenlere SGK primi, kira ve maaş yardımı yapılacak.
  11. Çiftçinin, üreticilerin, hayvancılık yapanların yukarıda sayılan tedbirler dahilinde borçları ertelenecek ve bu kişiler desteklenecekler.

“DEVLETİ YÖNETENLERE ACİL ÇAĞRIMIZDIR”

“Yukarıda sayılan maddeler Halkın Ekonomik Tedbir Paketi ismiyle sunulmuş olsa da devleti yönetenlerin derhal ilan etmesi açısından uygun bir haldedir. Bu tedbirler her şey çok geç olmadan derhal açıklanmalı yoksa halkın geniş kesimleri virüs kaparak hayatlarını kaybedecektir” denilen açıklamada halkın haklarını savunan Tüketiciyi Koruma Derneği olarak devleti yönetenlere acil çağırı yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çevre Bakanlığından koronavirüs genelgesi: Belediyeler su kesemeyecek

SONRAKİ HABER

Koronavirüse karşı halkların ilacı dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa