20 Mart 2020 06:33

Boris Johnson: İngiltere’de 12 haftada virüsü paketleyeceğiz

İngiltere’de koronavirüs yayılmaya devam ederken, Başbakan Boris Johnson, 12 haftada virüsü etkisiz hale getirerek “paketleyip göndereceğiz” iddiasında bulundu.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Her gün İngiltere saatiyle 17.00’da basının karşısına çıkan ve gelişmelere ilişkin bilgi veren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetin aldığı önlemlere halkın uyması durumunda 12 hafta içinde virüsü yenebileceklerini iddia etti.

VİRÜS YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

19 Mart’ta akşam saatlerinde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İngiltere’nin de içinde olduğu, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın oluşturduğu Birleşik Krallık’ta toplam vaka sayısı 3 bin 269’a yükseldi. Bir gün öncesindeki rakamlara göre koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 104’ten 144’e yükseldi.

Başbakan Johnson, pratik olarak ciddi bir önlem açıklamazken, insanların evlerinden çıkmaması ve kalabalık ortamlara girmemesini önerdi.

Askerin sokaklara ineceği, Londra’nın tamamen karantinaya alınacağı söylentilerinin olduğuna ilişkin bir soruya Johnson, “Londra’da ulaşım faaliyetleri sürecek. Henüz böyle bir kararımız yok” diye cevap verdi. Kalabalık mekanlara gidilmemesi ve mümkünse işçilerin evlerinden işlerini yapmasını öneren başbakan, yeni aşı ve test çalışmalarının da olduğunu söyledi.

PATRONLARA GARANTİ VERDİ

Jonhson basın açıklamasında, tüm işverenlere seslenerek, “İşçilerinizi işten atmayın, onlara destek olun. Biz sizin arkanızdayız” diyerek, işverenlerin her türlü zararının hükümet tarafından karşılanacağının garantisini verdi.

Jonhson, yeni bir ilacın, bir hasta üzerinde denendiğini ve sonuç alınması durumunda hızlı bir üretime geçeceklerini söyledi. Başbakan ayrıca, yeni bir test yöntemi üzerinde durduklarını, bu testin doğru sonuçlar vermesi durumunda, yüzbinlerce sipariş vererek, daha hızlı ve daha hızlı sonuç veren bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Bu testin evlerde bile yapılabilecek kolaylığı olduğu belirtiliyor.

20 BİN ASKER HAZIR BEKLETİLİYOR

Öte yandan 20 bin askerin, Londra’da olası yaşanacak geniş çaplı bir karantina uygulanmasında görev yapmak için hazır bekletildiği belirtildi. Bu askerlerin, daha çok polis ve sağlık çalışanlarına yardımcı olma görevi alacakları belirtiliyor.

Birçok kişinin evinden çıkmaması ve işlerini evinden devam ettirmelerinden dolayı, Londra trafiği iyice azalmış görünüyor. Metro ve otobüsler adeta boş sefer yapıyor. Toplam 270 metro istasyonu olan Londra’da, yaklaşık 50 metro istasyonu kapatıldı. Bunun sebebi, yeterli yolcunun o metrolarda binmemesi olarak gösterildi.

PANİK VE FIRSATÇILAR

Öte yandan Başbakanın, Londra’nın tamamen karantinaya alınacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söylemesine rağmen, Londra’nın tümünün bir süreliğine kapatılacağı söylentilerine uyan birçok kişi marketlere akın etti. Doğrudan denetim altında olan market zincirlerinin dışında kalan diğer market ve toptancıların da bu durumu fırsata çevirdikleri gözlendi.

Bunların arasında Türkiyeli toptancı ve market sahipleri de var. Daha önce 2 sterline satılan kolonyalar 10 sterline satılıyor. 1 sterlinlik pirinç 4 sterline satılıyor.

Birçok kişi bu durumdan rahatsız olup çeşitli kurumlara başvuruyor. Bu kurumların başında Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) geliyor. DAY-MER yetkilileri de bir açıklama yaparak, bu tür krizleri fırsata dönüştürmek isteyen küçük ve orta dereceli esnafın derhal bu tutumlarından vazgeçmelerini istedi. Hükümetlerin de bu krizde patronlara milyarlar aktardığını açıklayan DAY-MER, “Bu insanlık dışı sistemin bir dişlisi olmayın” çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Demokratik kitle örgütleri: Hasta, çocuk ve yaşlı tutuklular serbest bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Eğitim Bakanı Selçuk: Koronavirüs nedeniyle iki sınav daha ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...