20 Mart 2020 01:56
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2020 14:29

Halkların Newroz dileği: Yeni gün zulmü de koronavirüsü de yensin

Newroz'a ilişkin açıklama yapan HDP, yurttaşların saat 20:20’de balkon ve pencerelere çıkarak, cep telefonu ışığı, el feneri, meşale, çakmak, zılgıt ve türküler eşliğinde Newroz’u kutlamasını istedi.

Antep'teki binlerce kişi Newroz'u coşkuyla kutladı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını nedeniyle bu sene ki Newroz kutlamaları iptal olurken, alternatif program geliştirildi. HDP tarafından yapılan açıklamada yurttaşların saat 20:20’de balkon ve pencerelere çıkarak, cep telefonu ışığı, el feneri, meşale, çakmak, zılgıt ve türküler eşliğinde Newroz’u kutlaması istendi. Yapılan açıklamalarda, “Yeni gün zulmü de koranavirüsü de yensin” mesajı verildi.

BARIŞ, ÇÖZÜM, ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR

Diyarbakır’da açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Ayşe Günay, Newroz’un tarihsel önemine dikkat çekerek “Kürtler açısından Newroz 90’lı yıllardan başlamak üzere varlık mücadelesi veren bir halkın ulusal, demokratik hak talebidir. 90’lı yıllardan bu güne kesintisiz her yıl kutladık. Kürtler kadın, genç, yaşlı demeden Newroz alanlarına aktı. Kuşkusuz daha önemli Newrozlar oldu. Bundan en önemlisi hepinizin tanıklık ettiği sayın Öcalan’ın barış mektubunun 2013 Newrozu idi. Bu barış çağrısının milyonlara yapılması, milyonların bu çağrıya tereddüt etmeden karşılık verip benimsemesi oldu. Bu aynı zamanda Newroz, barış, çözüm, özgürlük demektir” diye konuştu. 

CAMLARA, BALKONLARA, DAMLARA, AVLULARA

Koronavirüs nedeniyle Newroz’un kitlesel kutlanması iptal edilirken insanların evlerinden Newroz’u kutlaması için çağrıda bulunan Günay, “Koronavirüs nedeniyle dünya çapında insanlar zor zamanlar geçiriyor. Büyük tehlikelerle karşı karşıya. İktidar bu tehlikenin ciddiyetinden uzak, halkın sağlığı için gerekli tedbirleri almamak da ısrar ediyor. Bu nedenle böyle zorlu zamanların yarattığı sonuçları göğüsleme, tehlike ve zorlukları asgari düzeye indirmenin tek bir yolu kalıyor o da dayanışmadır. Tam da bu anlama gelen Newroz haftasındayız. Bu yıl coşkulu, moralli, milyonların katılacağı Newroz etkinliklerini planlıyorduk ancak kitlesel Newroz programlarımızı koronovirüs nedeniyle halkımızın sağlığını tehdit edeceğinden kaynaklı ertelemek zorunda kaldık. Halkımızın sağlığını önceledik. Alanlarda kutlamasak bile Newroz’un koruyucu ve güçlendirici mirası coşku ve moralinden kendimiz mahrum etmeyeceğiz. Her yerde Newroz şiarıyla bu akşam(dün) 2020 Newroz’unu saat 20:20’de bulunduğumuz yerlerde Newrozu kutlayarak karşılayacağız. Bu zorlu günlerde halkımızı balkonlarına, camlarına, teraslarına, damlarına, avlularına çıkmaya davet ediyoruz. Newroz’u kutlamaya davet ediyoruz. Cep telefonun ışığını, el fenerini, meşalesini, çakmağını yakmasını istiyoruz. Şarkısını söylemesini şiirini okumasını istiyoruz”diye konuştu.

ÖZGÜRLÜĞÜN VE MÜCADELENİN SESİ

Newroz’a ilişkin Halkların Demokratik Kongresi yazılı açıklama yaptı. Newroz’un binlerce yıldan bu yana halklar için özgürlüğün, direnişin ve yeni yaşamın inşasının sembolü olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Tarih boyunca yaşanan salgın hastalıklar gerçekliğinin aktüel tezahürü, koronavirüsünün neden olduğu ve daha şimdiden binlerce kişinin canına malolan hayati sorun da göstermektedir ki, kapitalist sistemin insanlık ve doğa için tek bir meşru varlık gerekçesi kalmamıştır. 2020 Newrozu; Savaşa, zulme, eşitsizliğe, baskılara ve tutuklanmalara karşı her zamankinden daha fazla özgürlüğün ve mücadelenin sesi olacaktır.”

YENİ BİR ÜLKE DÜŞLEMELİ

Demokrasi için Birlik(DİB) Newroz’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.  “Bu yıl, Yeni gün- Newroz  bayramını,  bütün insanlığı  tehdit eden virüs salgınının gölgesinde kutluyoruz” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Newroz, baharın doğuşunu, zulümden kurtulmayı,  barışçı, eşitlikçi, adil yeni bir yaşamın kuruluşunu simgeliyor. Newroz bayramı,  ülkemizdeki bozuk ve yetersiz kamu sağlığı sisteminden, sadece yönetici sınıflara ve zenginlere yaşam hakkı tanıyan ekonominin yoksullar, emekçiler, kadınlar ve çocuklar lehine iyileştirilmesine kadar mücadele etmemiz, değiştirmemiz gereken şeyleri işaret ediyor. Demokrasi için Birlik olarak,  bütün yurttaşları yeni yaşam talebini güçle dile getirmeye, barışçı, demokratik tüm insanlığı ve doğayı gözeten yeni bir ülke için mücadeleye çağırıyoruz. Dayanışmamız, coşkumuz, mücadelemiz, umudumuz bol, Newroz’umuz kutlu olsun.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs yayılıyor: Peru’da ilk ölüm, Haiti’de ilk vaka

SONRAKİ HABER

Sanatçı Muhterem Nur hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa