18 Mart 2020 20:40

Utku Çakırözer'den bakanlara Odatv soruları: Sorumlular hakkında işlem yapılacak mı?

Utku Çakırözer, çalışanları tutuklanan ve erişimi engellenen Odatv’yi İçişleri ve Adalet Bakanı'na sordu: Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı adına “ivedi” notu yazdığı doğru mu?

Site bilgileri sorgu sayfası ekran görüntüsü

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

CHP Eşkişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odatv’ye yönelik yapılan tutuklama ve erişim engeline ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na ayrı ayrı soru önergesi verdi. Çakırözer, yapılan muamelenin yasaya da uluslararası hukuka da uymadığına dikkat çekerek kararı siyasi olarak yorumladı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtti. Çakırözer ilgili bakanlara, bakanlıklarının habercilik faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesini ve sorumlular hakkında işlem yapılıp yapılmayacağını sordu.

CHP Eşkişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubuna ilişkin haber yayınladıkları gerekçesi ile Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Muhabir Hülya Kılınç ve Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan tutuklanması ve ardından sitenin erişeme engellenmesi hakkında soru önergesi verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden Çakırözer, “Bir sitenin haberlerine değil tamamına erişim engeli getirilmesi hem hukuki hem idari skandaldır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nun soyut değerlendirmelerine dayalı bir yazısı ile 2020 Türkiye’sinde bir haber sitesinin tümünün erişime engellemesi basın özgürlüğünü hiçe saymaktır. Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi’nin emsal niteliğindeki kararlarına da açıkça aykırıdır” dedi.

“Odatv.com adresi için 'Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği’, ‘Toplumda karışıklık çıkardığı’ gibi soyut iddiaların yazılması ve bürokratların soyut iddialarla engelleme kararı uygulaması kabul edilemez” diyen Çakırözer, kararı “siyasi”olarak yorumladı. Yapılanların yasaya da uluslararası hukuka da uymadığını dile getiren Çakırözer,  ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çekti.

EMNİYETİN BELGESİ, "İSTİHBARAT NOTU" SINIFINDA MIDIR?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı adına “ivedi” notuyla erişim engeline ilişkin yazının doğru olup olmadığını, doğru ise amacının ne olduğunu ve hangi kurumlara gönderildiğini öğrenmek isteyen Çakırözer her iki bakanlığa da şu soruları iletti:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belgesi “istihbarat notu” sınıfında mıdır? “odatv.com” sitesinin kapatılmasında İçişleri Bakanlığı’nın bir talebi olmuş mudur? İçişleri Bakanlığı’ın talebiyle bu güne kadar kaç internet sitesi erişime engellenmiş veya kapatılmıştır?
  • Haberlere ilişkin “genel yayın politikası” ve “teyit-kaynak” ilişkileri değerlendirmeleri neye göre yapılmaktadır? Bakanlığınızda gazetecilik faaliyetlerinin değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir birim var mıdır?
  • Yazıda, “odatv.com” adresi için yer aldığı belirtilen “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği, toplumda karışıklık çıkardığı, ülkenin huzur ve güvenliğini bozmaya çalıştığı değerlendirilen haber ve içerikler yayınladığı, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasını ihlal ettiği değerlendirilen içerikleri” ifadelerine ilişkin değerlendirmeler hangi mahkeme kararına dayandırılarak gerçekleştirilmiştir?
  • Odatv.com sitesinin tümüne yönelik erişim engeli kararına neden olan ihlalin önlenemediği durum nedir?
  • Odatv.com sitesinin tümüne erişim engeli getirilmesi Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi hedeflerine de aykırı değil midir?
  • Adınıza imzalanan bu vahim değerlendirmeye katılıyor musunuz? Katılmıyorsanız, sorumlular hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? 

{{397245}}

ÖNCEKİ HABER

69 kentte 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı

SONRAKİ HABER

İngiltere, yeni bir Kovid-19 testi üzerinde çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...