18 Mart 2020 14:30

Trump'tan koronavirüs "tedbiri": Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokuyorum

Trump, üretim sektörü üzerinde kendisine daha çok söz hakkı tanıyan Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokacağını açıkladı.

Fotoğraf: Doug Mills/AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, üretim sektörü üzerinde kendisine daha çok söz hakkı tanıyan "Savunma Üretim Kanunu" isimli yasayı devreye sokacaklarını açıkladı. Trump "Kendimi bir savaş zamanı başkanı gibi görüyorum" ifadesini kullandı.

Trump, Beyaz Saray'da günlük düzenlenen "Koronavirüs ile Mücadele Görev Gücü" adlı basın toplantısında üretim sektörü üzerindeki yetkisini genişleten yasayı imzalayacağını açıkladı. Trump, "Basın toplantısının ardından 'Savunma Üretim Kanunu' isimli yasayı devreye sokacağız. İhtiyaç olursa kullanacağız. Başka bir deyişle, ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi. 

Trump, "Hastane gemilerine de hazırlanmaları için talep gönderiyoruz. Bunlar devasa gemiler şu anda hazırlanıyor. Mercy ve Comfort isimli gemiler New York'taki ve batı yakasındaki limanlara gönderilecek. Bu konuda New York Valisi Andrew Cuomo ile de konuştum. Bu gemilerin batı yakasında nereye gideceği konusunda ise henüz bir karara varmadık" ifadelerini kullandı.  

TRUMP: VİRÜSÜN KAYNAĞI ÇİN 

Trump, koranavirüs için ısrarla "Çin virüsü" terimini kullanarak, "Bu ırkçı bir söylem değil. Ben sadece virüsün nereden geldiğini söylüyorum. Çin haksız yere ABD ordusunu virüsü oraya götürmekle suçluyor. Ben başkan olduğum müddetçe böyle bir şey olamaz. Virüsün kaynağı Çin'dir" ifadelerini öne sürdü.  

Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in koronavirüs nedeniyle işsizlik rakamlarının yüzde 20 seviyesini göreceğine dair açıklamasına da tepki gösteren Trump, "Buna katılmıyorum. Bu tamamen en kötü durum senaryosu" dedi.

Trump, bir gazetecinin ABD halkının virüs ile ilgili kendisine güvenmediğini söylemesi üzerine, "Hiç kimse böyle büyük bir bataklık görmedi. Hiçbir şey böylesine bulaşıcı değildi. Virüsün bulaşma seviyesi inanılmaz" yorumunu yaptı.   

"SOLUNUM CİHAZLARINA İHTİYACIMIZ VAR"

ABD'deki solunum cihazı ihtiyacının da giderek arttığına değinen Trump, "Solunum cihazlarına ihtiyacımız var. Şu anda elimizde binlerce cihaz bulunuyor, bu kulağa fazla bir rakam gibi gelse de öngörülemeyen bir durumla karşı karşıyayız. Kimse bu kadar çok kişinin etkilenmesini beklemiyordu" ifadesini kullandı. 

Trump, "Artık kimsenin sakin kalmasını istemiyorum. Gençlerin gidip sahillerde, lokantalarda büyük gruplar halinde toplanmasını istemiyorum. Kendilerini yenilmez sanıyorlar ama, evlerine, aile büyüklerine bir sürü kötü şey taşıdıklarının farkında değiller" diye konuştu. 

DOKTORLAR, KENDİ EYALETLERİ DIŞINA GÖNDERİLEBİLECEK 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Trump'ın emriyle doktor ve sağlık çalışanlarına kendi eyaletlerinin dışında da çalışmalarının önünü açacak bir düzenleme yayımlanacağını açıkladı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Bir Anlam Ayrımı Olarak Endüstri 4.0

SONRAKİ HABER

Strateji ve taktik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa