18 Mart 2020 12:56

Bir bir kapanan kantinler, büyüyen mağduriyet

“Üniversitede birçok sorun varken, teknik olarak ciddi anlamda yetersizlikler bulunurken çarşı yapmak hangi ihtiyacı karşılıyor?”

Paylaş

Hazırlık Fakültesi öğrencisi

Çukurova Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi Hazırlık Fakültesi öğrencileri olarak ikinci dönemin başına kantinimizin kapandığını görerek başlamıştık. Kantin açık olduğu dönemlerde de pahalılığı dolayısıyla epey rahatsızdık durumdan. Ancak kapanması mağduriyetten bambaşka bir mağduriyet ortaya çıkardı. Kantinin kapatılmasının altında yatan sebebi sorguladığımızda birçok yerden aldığımız yanıt üniversite yönetiminin üniversiteye geçtiğimiz yıllarda yapılan çarşıyı canlandırmak için kantinleri kapatıp öğrencileri oraya yönlendirmek olduğunu gördük. Üniversitemizde kapatılan tek kantin bizim fakültemizin kantini değildi. Diğer bazı fakülte kantinleri de bir bir kapatılıyor. Oysa çarşıyı kullanmak bir yana ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz en yakın yere bile 10 dakikalık ders arasında gitmemiz mümkün değil. Özellikle ikinci öğretim öğrencileri yemek araları olmadığı için daha çok sıkıntı yaşıyorlar.

Öğrenciler olarak sınıflarda yürüttüğümüz çözüme yönelik tartışmalar sonrası bir imza kampanyası başlatıp bunu rektörlüğe iletmeyi kararlaştırdık. Elbette bunun sorunumuzu kesin bir biçimde çözeceğini düşünmedik. Ancak sınıflardan başlayarak topladığımız imzalar sesimizi duyurmaya vesile olabilir ve öğrencilerin taleplerini daha görünür kılabilir diye düşündük. İmzaları rektörlüğe ulaştırdık ve “Sorun çözülmezse yine gelirsiniz” yanıtını aldık. Birkaç gün sonra Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un Evrensel Gazetesi’nde çıkan haberin ardından sorunumuzu meclise taşıdığını ve Milli Eğitim Bakanı’na yanıtlaması üzere soru önergesi verdiğini gördük. Kuşkusuz sesimizi duyurmak açısından önemliydi.

Peki öğrencilerin ihtiyacı çarşı mı? Elbette değil. “Üniversitede birçok sorun varken, teknik olarak ciddi anlamda yetersizlikler bulunurken çarşı yapmak hangi ihtiyacı karşılıyor?​” sorusu karşımıza çıkıyor. Bunun adı yeni rant alanları yaratmak ile açıklanabiliyor. Öğrencilerin sorunlarına gözlerini kapatırlarken para getirecek yeni alanlar açmaya gözlerini açıyorlar. Öğrencisinden hocasına herkesin rahatsız olduğu bu duruma karşı talebimizin arkasında durmaya ve sorunumuzun çözümü için üniversite yönetimini daha çok sıkıştırmaya ihtiyacımız var. 

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüse karşı "Ekonomik İstikrar Kalkanı": İşçi ve emekçi zarar görecek

SONRAKİ HABER

Yarın nasıl bir güne uyanmak istiyoruz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...