18 Mart 2020 20:13

CHP'li Candan Yüceer: Dış politikadaki açmazın faturası gazetecilere mi kesilecek?

CHP Milletvekili Candan Yüceer, gazetecilere yönelik artan baskılarla ilgili Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, mart ayının başından bu yana 8 gazetecinin tutuklandığına, 20’den çok gazetecinin gözaltına alındığına dikkat çekerek konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Yüceer, İdlib ve Libya konusunda Rusya ile gerilen ilişkilerin faturasının gazetecilere kesilmek istendiğini ifade etti.

ÇİN’İN ARDINDAN CEZAEVİNDE BULUNAN EN ÇOK GAZETECİ TÜRKİYE’DE

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, gazetecilere yönelik artan baskılarla ilgili  Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sundu. İktidarın, basın ve haber alma özgürlüğünü giderek daralttığını vurgulayan Yüceer, halen 90 basın çalışanının cezaevinde bulunduğu ve bu rakam ile de Türkiye’nin Çin’in ardından cezaevinde en çok gazeteci bulunan ikinci ülke olduğunun söyledi.

Suriye’nin İdlib bölgesinde 35 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından gazetecilere yönelik yeni bir gözaltı ve tutuklama furyası başladığını belirten Yüceer, “2020 yılının Mart ayının ilk iki haftasında 8 gazeteci tutuklandı. Aynı dönemde en az 20 basın çalışanı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınırken, 14 gazeteci ise süren davaları kapsamında hakim karşısına çıktı. İki gazeteci ise tutuklandıktan sonra serbest bırakıldı. Son dönemdeki gözaltı ve tutuklamaların ana eksenini Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili haberler oluşturmaktadır” dedi.

"İKTİDAR POLİTİKASININ DIŞINDAKİ GAZETECİLERE GÖZDAĞI"

Baskıların gözaltı ve tutuklamalarla sınırlı olmadığını belirten Yüceer, “Haber sitelerine erişim engelinden, gazetecilerin evlerine yönelik saldırılara kadar geniş çaplı bir müdahale söz konusu. Tüm bunlar, iktidarın dış politikada kendi belirlediği çerçevenin dışında haber yapılmasını engelleme, bu konuda gazetecilere gözdağı verme girişimi olarak yorumlanmaktadır. Türkiye’yi yakından ilgilendiren konuların şeffaf bir şekilde tartışılmasının önüne set çıkan bu gözaltı ve tutuklama furyasının basın ve haber alma özgürlüğünün açık ihlali anlamına geldiği açıktır” diye konuştu. Yüceer, konunun Meclis tarafından araştırılıp basın ve haber alma özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

SANSÜR, TUTUKLAMA, BASKIN...

Yüceer, son dönemde basına yönelik sürdürülen baskıları şöyle özetledi:

  • Rusya merkezli Sputnik ajansının Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evi saldırgan bir grup tarafından basıldı, gazeteciler gözaltına alındı.
  • Türkiye’nin Yunanistan sınırını takip eden en az 9 gazeteci gözaltına alındı.
  • Gözaltına alınan gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı ama avukatların itirazlarının ardından serbest bırakıldı.
  • Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Terkoğlu, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç tutuklandı. Yeni Yaşam gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de, Libya’da öldürüldüğü belirtilen iki istihbarat görevlisine ilişkin haber ve yorumları gerekçe gösterilerek tutuklandı.
ÖNCEKİ HABER

TTB koronavirüse karşı bilgilendirme videoları hazırladı

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar: Koronavirüse karşı önlem alacağız ama ne kadar, para yok pul yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...