18 Mart 2020 10:00

İMO Ankara Şubesi: Şantiyelerde alınacak önlemler sosyal devletin gereği

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, şantiyelerde alınması gerek önlemlere ilişkin açıklamasında çalışma hayatında tedbirlerin alınmasının devletin görevi olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, koronavirüs salgınına karşı şantiyelerde alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Çalışma alanda sorumluluğunun şantiye şefinde olduğu belirtilen açıklamada sosyal devletin gereğinin de yerine getirilmesi çağrısında bulunulurken iş yerlerindeki denetimin kamu hizmeti olarak yapılması talebi öne çıktı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi meslektaşlarına ve ilgili kurumlara şantiyelerde alınması gereken önlemlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İnşaat alanlarının tehlikeli işler arasında sayıldığını hatırlatan İMO, birçok şantiyenin ise standartların çok altında olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, bu alanda yaşanan sorunların temel kaynağının işçi sağlığı ve iş güvenliğinin piyalaştırılması olduğu ifade edilirken şantilerde kamusal denetim hizmetinin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu. 

"ÇALIŞMA HAYATINDA TEDBİRLER ALIP HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Koronavirüs tedbirlerinin uygulanmasını denetlemek için sahada ayrı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerektiğini ifade eden İMO, çalışanlarla iletişimin net kurulması ve doğru bir bilgilendirme yapılmasının önemine dikkat çekti. Çalışanların destek hizmetlerine kolayca ulaşabilmelerinin sağlanması ve haklarını kullanabilecekleri zeminlerin yaratılması gerektiğinin altını çizen İMO, “Soyunma odaları olmalı, belli aralıklarla dezenfekte edilmeli, temiz elbiseler ile iş kıyafetlerinin ayrı ayrı tutulacağı kilitli dolaplar bulunmalıdır. Yeterli temizlik için gerekli olanaklar, kolayca erişilebilir yerlerde olmalı ve kullanıma sunulmalıdır. Dinlenme odaları ve dinlenme alanları, işyerinde herhangi bir zamanda kullanması muhtemel kişi sayısı için yeterli sayıda olmalıdır. Gerektiğinde, hamile olan veya emziren bir anne olan işyerinde yatarak dinlenmek isteyen herhangi bir kadın için uygun altyapıya sahip olmalıdır. Uygun yerlerde yeterli miktarda sağlıklı içme suyu bulunmalı ve kapalı ambalajlarda temin edilmelidir. Yemekhane hizmetlerinin hijyen ve temziliğine dikkat edilmelidir“ uyarısında bulundu.

Aynı çalışma sahasında bulaşıcılığın önüne geçilmesi için de güvenli mesafeyi sağlamak gerektiğini belirtilen açıklamada, iş yerine gelmeden çalışabilecek personellerin evden çalışmasının önü açılması ve yoğun çalışma alanlarının ferahlatılması tavsiye edildi. Salgın süresi boyunca şantiye ziyaretlerinin de en aza indirilmesi yönünde uyarılarda bulunan İMO, “İnşaat malzemelerinin taşınması ve istiflenmesi aşamasında koruyucu eldivenler ve toza karşı önlem almak amacıyla yüz maskeleri kullanılmalıdır” çağrısı yaptı.

"ÇALIŞMA ALANININ SORUMLULUĞU ŞANTİYE ŞEFİNDE"

İnşaat çalışma alanının genel sorumluluğunun şantiye şefine ait olduğu ifade edilen açıklamada, “Temizlik, güvenlik ve çalışma koşullarının sağlanması için azami önem gösterilmelidir. İş yerlerinde bu koşullar sağlanabilmesi için İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. İş yerlerinde bu koşullar sağlanamaz ise meslektaşlarımız insan hayatının kutsal olduğu ilkesinin bilinci ile çalışmaları durdurabilirler. Şantiye şefleri, sorumlu oldukları sahada ve kamp alanında bulunan çalışanlardan bahsi geçen salgın hastalığın semptomlarını gösteren çalışan/çalışanlar tespit edildiğinde ilgili kuruluşu aramalı, sağlık ekiplerinin vakaya ulaşması beklenmelidir. Bulundukları şantiyede enfekte olan çalışan/çalışanlar bulunması halinde ise derhal durum ilgili kuruluşa bildirilmeli ve sağlık ekiplerinin alacağı kararlara şartsız uyulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

"SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİ"

Salgına karşı mücadelenin merkezi bir planlama ve insan hayatını birincil alma ile olacağını belirten İMO, “Dayanışmayı büyütelim ve Sosyal Devletin gereği olan sorumlulukları yerine getirelim. Çalışma koşullarından dolayı bir yurttaşımızın bile mağdur olmaması da sosyal devletin gereğidir. Ülkemizde içerisinde inşaat işkolu çalışanlarının da yer aldığı toplumun dezavantajlı kesimleri için, savunmasız kalan milyonlar için sosyal güvence ağı oluşturulmalıdır. Ülkemizdeki iş yaşamında bu tarz ciddi salgın ve afet durumlarında çalışanların ekonomik ve sosyal sorunlarının işçi-işveren ilişkisine terk edilmesi doğru değildir.Söz konusu sorunlar kurulacak sosyal güvence ağı ile devlet kurumları tarafından çözüme kavuşturulmalıdır. Bu krizden birlikte, birbirimize sahip çıkarak çıkacağız” diye duyurdu.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da koronavirüse karşı vana basanlara imalatçı şirketten dava tehdidi

SONRAKİ HABER

TTB koronavirüse karşı bilgilendirme videoları hazırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...