18 Mart 2020 09:43

İtalya'da koronavirüse karşı vana basanlara imalatçı şirketten dava tehdidi

İtalya’da solunum cihazı vanalarında yaşanan tedarik sorununa karşı 3D yazıcı ile vana basanlar imalatçı şirket tarafından davayla tehdit edildi.

Fotoğraf: Cristian Fracassi / Facebook

Paylaş

İtalya’da yoğun bakım tedavisinin olmazsa olmazı solunum cihazı vanalarında yaşanan tedarik sorununa karşı 3D yazıcı ile vana basanlar, imalatçı şirket tarafından davayla tehdit edildi.

Vanaların tükenmesi hayatı solunum cihazına bağlı hastaları ölümle yüz yüze getirirken, bir grup gönüllü, üç boyutlu (3D) yazıcıyla ihtiyaç duyulan vanaları 1 dolar maliyetle üreterek imdada yetişti.

Vanaları 11 bin dolara satan imalatçı firma ise gönüllülere üretimi derhal durdurmaları için dava tehdidinde bulundu.

Her zamanki imalatçı-tedarikçi firmadan hastaların tedavisi için zamanında vanaları yetiştiremeyeceği yanıtını alan İtalyan hastanesi, can kurtarmak için üç boyutlu yazıcıyla kopya vana arayışına girdiğinde, yeni kurulan Isinnova firmasından Cristian Fracassi ve Alessandro Romaioli kendi üç boyutlu yazıcılarını hizmete soktu.

İkili, ilkin imalatçı firmadan kopya basmak için vana kalıplarını istedi, ama ret yanıtı ve patent haklarıyla ilgili dava açılacağı tehdidiyle karşılaştı. Bunun üzerine Fracassi ile Romaioli, vanaları ölçüp biçip üç versiyonunu bastı.

İmalat çözümleri şirketi FabLab'in kurucusu Massimo Temporelli de ikiliye bu işlemde yardım etti. 14 Mart itibarıyla bastıkları vanalar 10 hasta için işe yaradı.

"KAR ETMEK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK"

Fracassi, konuyla ilgili Facebook paylaşımında, 'hayati tehlikesi bulunan hastalar sözkonusu olduğundan harekete geçtiklerini' belirtip "Nokta" diyerek ekledi:

“Durumdan kar etmek gibi bir niyetimiz yok, ürettiklerimizi bizi harekete geçmek zorunda bırakan acil ihtiyaç dışında kesinlikle kullanmayacağız, başka amaçlarla yaymayacağız.”

Teknolojik Yenilik Bakanı Paola Pisano, 3 boyutlu yazıcıyla basılan vanaların görüntülerini sosyal medyada paylaşarak gönüllü girişime destek verdi.

ROMAIOLI, TEHDİT İDDİALARINI YALANLADI

Alessandro Romaioli, The Verge'e verdiği ropörtajda dava tehditi aldıkları iddiasını reddetti. Romaioli, üretici şirketin sadece valfleri basmalarını kolaylaştıracak proje dosyalarını vermeyi reddetiğini açıkladı.

Üretici firma Intersurgical'ın yöneticisi Charles Benim ise Verge'e yaptığı açıklamada haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Charles Benim, medikal üretim yasaları nedeniyle proje dosyalarını vermelerinin mümkün olmadığını ancak kimseyi de dava ile tehdit etmediklerini, valflerin fiyatının bir kaç avro olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

PTT’de önlem yok nasihat var: Koronavirüse karşı pencere aç, kapıyı arala

SONRAKİ HABER

İMO Ankara Şubesi: Şantiyelerde alınacak önlemler sosyal devletin gereği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa