18 Mart 2020 07:10

Avukat Zafer İncin: Cezaevleri hijyen ve denetimden uzak

Cezaevlerinin hijyenden uzak olduğuna dikkat çeken İHD İzmir Şube Başkanı Avukat Zafer İncin, bakanlığa çağrı yaparak ağır hasta tutukluların ivedilikle tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Reklam

Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gözlerin çevrildiği merkezlerin başında cezaevleri geliyor. Cezaevleri için Türkiye’de önlem olarak sadece görüşlerin sınırlandırılması, aileleri ve avukatları kaygılandırıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı Avukat Zafer İncin, bakanlığa çağrı yaparak, ağır hasta tutukluların ivedilikle tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Avukat ve aileler olarak cezaevlerinin önemli bir kısmını göremediklerini belirten İncin, cezaevlerinde alındığı söylenen tedbirleri gözleme fırsatının olmadığını dile getirdi. “Bizim görüşme odalarımız da dahil olmak üzere cezaevlerinde hijyen geçmişten bu yana sorundu” diyen İncin, bugün yapıldığı iddia edilen dezenfekte işlemlerinin sadece idari bölümlere yapıldığını düşündüklerini söyledi. Koğuşta kalanların yaşam alanlarının hijyenik olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan İncin, “Başta hijyen olmak üzere sağlık durumlarına ilişkin kaygılarımız sürüyor. Bu anlamda cezaevi idaresinin gerekli sorumluluğu göstermeyeceğini ne yazık ki deneyimlerimizden biliyoruz” diye belirtti. 

"BÜYÜK BİR FACİA YAŞANABİLİR"

Hijyen konusunda cezaevlerinde geçmişten bu yana büyük problemlerin olduğunu belirten İncin, “8 kişinin kalması gereken koğuşlarda 20 kişi kalıyor. Koronavirüsünün yayılmasının ardından maalesef bir önlem alındığına da tanıklık edemedik şimdiye kadar. Koronavirüsü cezaevindekiler için çok büyük bir tehlike. Buna dair gerekli çalışmaların yapılmasını her alanda talep ediyoruz. Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklu var. Koronavirüsünün tehlikesi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artıyor ve biz bu süreçte cezaevlerindeki hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Özellikle kronik hastalıkları olanlar üzerindeki etkileri düşünülürse, büyük bir faciaya yol açacağını görmek gerekiyor. Bu nedenle öncelikle bu hasta insanların tahliye edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Cezaevlerinde risk gurubunda yer alan yaşlı tutukluların oldukça fazla olduğunu dile getiren İncin, bu yaş grubunun öncelikle tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti. 

"SÜRECİ TAKİP ETMEKTE ZORLANACAĞIZ"

Adalet Bakanlığının aile ve avukat görüşmelerini sınırladığını hatırlatan İncin, “Bazı avukatların ısrarıyla kimi kapalı görüşler yapılsa da avukatların görüşmelerinin yasaklanması bu süreçte bizim içeriye dair gözlem yapma, süreci takip etme anlamında sorunlar yaşayabileceğimizi gösteriyor. İçerideki tutukluların avukat ve sivil toplum örgütlerinin bağının kopmasına yol açacak uygulamalar kaygı verici. Tamamen cezaevi idaresinin inisiyatifine kalmış bir durum var ve biz daha önce böyle bir durum yaşamadığımızdan, bu sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine dair kaygılarımız var” dedi.

"TEMİZ YEMEK VE HİJYEN MALZEMELERİ VERİLSİN"

Cezaevi yemeklerin temiz olmadığını söyleyen İncin, virüse karşı bilim insanlarının sağlıklı yemek yemenin etkisi yönündeki uyarılarına değinerek, yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini belirtti. İncin, ayrıca cezaevlerinde hijyen malzemelerinin pahalı ve sınırlı sayıda satıldığını aktararak, her türlü hijyen malzemesinin hayati öneme sahip olduğunu söyleyerek, tutuklulara verilmesini talep etti.

"SAĞLIK PERSONELİ ARTTIRILSIN"

Cezaevlerinde bulunan sağlık personellerinin de ivedilikle arttırılması gerektiğini belirten İncin, dışarıdan cezaevlerine virüsün cezaevlerine yayılmaması için tüm çalışanların sağlık kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi. İncin, son olarak cezaevlerinin hijyen ve sağlık koşullarının sorunlu olmasından dolayı tahliye edilmeleri talebini sıklıkla dile getireceklerini belirterek, “Kamuoyunun da bu süreçte hapishanelerden gelen talepleri sahiplenmesini, onlara daha fazla kulak vermesini bekliyoruz” dedi. (İzmir/MA)

Reklam