18 Mart 2020 05:39

CHP Milletvekili Çakırözer: Koronavirüs test merkezleri yurt genelinde yaygınlaşmalı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, koronavirüs testleri yapan merkezlerin yurt geneline yaygınlaştırılması ve her gün il bazında vaka sayılarının açıklanmasını talep etti.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’te yaptığı konuşmada, koronavirüs ile mücadele kapsamında eksiklerin giderilmesini isteyerek, alınması gereken önlemleri sıraladı.

Koronavirüs testleri yapan merkezlerin yurt geneline yaygınlaştırılması ve her gün il bazında vaka sayılarının açıklanmasını talep eden Çakırözer, Eskişehir’de umreden gelen yurttaşlar için oluşturulan karantina alanlarını hatırlatarak, “Eskişehir’e umreden 300 yurttaş geldi ancak ülkeye girişlerinde bir termal kameranın dahi yoktu. Türkiye’nin dört bir yanında umreden, yurtdışından gelen yurttaşlarımız var. Onların kontrollerinin daha sağlıklı yapılması için tüm illere yurttaşların yoğun olarak kullandığı havaalanı, otogar, hastane, cezaevi gibi mekanlarda termal kameralara ihtiyaç vardır” dedi.

Karantina alanları için yurtlarından ayrılmak zorunda kalan öğrencileri de hatırlatan Çakırözer,  “Salgın nedeniyle okullarına ara verilen ve karantina dolayısıyla da yurtlarından ayrılmak zorunda kalan binlerce üniversite öğrencisinin ihtiyaçlarını karşılamak için geri ödemesiz burs verilmelidir” önerisinde bulundu.

Salgın ile mücadelede dezavantajlı grupların unutulmamasının altını çizen Çakırözer, “Cezaevlerinde yaşlı, kronik hastalığı olan, hamile ve çocuklu kadınlar ve anneleriyle birlikte kalmak zorunda kalan çocukların adli kontrol ya da ev hapsi benzeri uygulamaya tabi olması hem vicdani hem hukuki zorunluluktur” dedi. Çakırözer, okullar kapandığı için evde kalacak ebeveynlerden birine ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere ücretli izne ayrılmasını önerdi.

TERMAL KAMERA VE TEST MERKEZLERİ YURT GENELİNDE YAYGINLAŞMALI

Eskişehir’e umreden 300 yurttaşın geldiği ancak ülkeye girişlerinde bir termal kameranın dahi olmadığını aktaran Çakırözer, “Türkiye'nin her yanında yurttaşların yoğun olarak kullandığı havaalanı, otogar, hastane, cezaevi gibi mekanlarda termal kameralara ihtiyaç vardır. Umreden gelen yurttaşlarımız, Türkiye'nin dört bir yanında yurtlarda karantina altındalar ama Eskişehir dahil birçok kentte testleri yapacak laboratuvar ve kitler bulunmamakta. Alınan örnekler kara yoluyla Ankara'ya taşınmakta sonuçlar için yirmi dört saat beklenmekte. Bu çerçevede testlerin yaygın olarak yurt genelinde yapılması ve her gün il bazında vaka sayılarının açıklanması yönündeki hekim önerisini dikkatinize getirmek isterim. Böylece yurt çapında güven duygusunu ve önlemlere uyumu artırabiliriz” dedi.

ÖĞRENCİLERE, GERİ ÖDEMESİZ BURS VERİLMELİ

Salgının yayılmasını önlemek için eğitime ara verilirken 90 bin ücretli öğretmenin mağdur edilmemesi uyarısında bulunan Çakırözer, salgın nedeniyle okullarına ara verilen ve karantina dolayısıyla da yurtlarından ayrılmak zorunda kalan binlerce üniversite öğrencisini gündeme getirdi. Çakırözer, bu üniversite öğrencileri için geri ödemesiz burs verilmesini önerdi.

BELEDİYELERİN İLLER BANKASI KESİNTİLERİ ASKIYA ALINMALI

Vatandaşların su, elektrik ve doğal gaz faturalarının ödenmemesi nedeniyle kesinti yapılması uygulamasına salgın bitene kadar son verilmesi gerektiğinin altını çizen Çakırözer, “İl ve ilçelerde özveriyle çalışan belediyelerin yüklenecekleri sorumlulukları en iyi biçimde yerine getirebilmesi için salgın bitene kadar İller Bankasının bütçelerinden yaptığı kesintiler askıya alınmalıdır” dedi.

YÖNETENLER GELEN ÖNERİLERE AÇIK OLMALI

Salgına karşı alınacak önlemlerin hem işyerlerini hem de emekçileri vurmaması için Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanması ve acil destek paketleri açıklanması çağrısı yapan Çakırözer, “Salgınla mücadelede yönetenlerle yurttaşların iş birliği çok önemlidir. Ulusça seferber olmak, dayanışma içinde olmak zorundayız. Devleti yönetenlerinde şeffaflık ilkesinden ayrılmaması sağlık meslek örgütleri başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinden, siyasi partilerden gelecek önerilere açık olması bu iş birliğinin gereğidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gümüştaş şirketi yalanladı, köy muhtarı: Gelin tarladan tekrar numune alalım

SONRAKİ HABER

Türk Eczacılar Birliği: Maskeler reçete karşılığında eczanelerden alınabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa