17 Mart 2020 21:13

KYK yurdu çalışanları: Madem karantina var, neden her akşam eve gidiyoruz?

Umreden gelenlerin yerleştirildiği karantina yurtlarında çalışanlar, sürgün tehdidiyle çalışmak zorunda kaldıklarını, hem kendilerinin hem de halk sağlığının tehlike altında olduğunu anlattı.

Fotoğraf: Şebnem Coşkun/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Umreden gelenlerin koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındığı Ankara’daki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından birinde çalışan personel, içerideki koşulları Evrensel'e anlattı. Karantinaya alınanların yurtta kontrolsüzce dolaştığını anlatan yurt çalışanı, personelin de sürgün tehdidiyle bu koşullarda çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. İşinden olma korkusuyla ismini vermeyen yurt çalışanı “Madem karantina var; biz bütün gün orada durduktan sonra neden eve gidiyoruz” diye sorarak yurt çalışanlarının ve halk sağlığının dikkate alınmadığını söyledi.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan KYK Milli İrade Kız Yurdu, KYK Şehit Özel Harekat Kız Yurdu ve KYK Şehit Özel Harekat Erkek Yurdu'na şimdiye kadar umreden dönen 3 bin 500 kişi yerleştirildi.

SABAH KARANTİNA AKŞAM EV

Karantinaya alınan yurtta çalışmak zorunda kalan personeller ise oldukça kaygılı. Karantina koşullarında çalışmak istemeyenler ise zorlanıyor, rapor almak isteyenler sürgünle tehdit ediliyor. Yurt çalışanı yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

“Sabah işe gidip, akşam eve geliyoruz. Madem karantina var; biz bütün gün orada durduktan sonra neden eve gidiyoruz? Eğer risk altındaysak neden eve gidip çocuklarımızı, anne babamızı tehlikeye atıyoruz?​”

"BU GERÇEK KARANTİNA DEĞİL"

Yurtta çalışan bazı personelin olası bir hastalığı eve taşımamak için evine gitmediğini ve bu korku yüzünden yurtta kaldığını anlatan çalışan “Hastalığın yayılması için korkunç bir ortam oluştu. Bu gerçek bir karantina değil. Burada çalışan insanların karantina boyunca muhakkak tıbbi bir bakımdan geçirilmesi gerekiyor. Sonrasında da ücretlerimizden kesilmeden 14 gün evimizde dinlenmemiz sağlanmalı. Karantinadan sonra öğrencilerin sağlığı için bütün yurdun dezenfekte edilmesi gerekiyor” dedi.

YEMEK DAĞITIMINDA GERGİNLİK YAŞANIYOR

Gece yarısı öğrenciler çıkarılarak umreden gelenlerin yerleştirildiği yurtlarda panik havası hakim. Yurt personeline umreden gelenlerin odalarında olacakları, yemeklerinin dahi odalarına götürüleceği söylenmiş. Ancak yeterli kontrol sağlanamadığı için sosyal medyaya yansıyan görüntülerde de görüldüğü gibi karantinada olması gerekenler yurt binası içinde ve dışında sürekli hareket halinde. Yemek dağıtımı da bahçede ve izdiham içerisinde yapılıyor. Bu sırada yemek dağıtan personelle yurda yerleştirilenler arasında gerginlikler de yaşanıyor. Yurt personelinin yetersiz kalması nedeniyle idarenin bir yemek şirketiyle anlaştığı da öğrenildi.

ATO: BUNA KARANTİNA DENİLEMEZ

Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç, bu yurtların tam karantinada olduğunun söylenemeyeceğini dile getirdi.

Görüntülere de yansıdığı üzere umreden gelerek yurda yerleştirilenlerin bahçe ve birçok ortak alanda birlikte hareket ettiğini belirten Dr. Karakoç, “Bir vaka varsa diğerlerine bulaşabilir. Karantinda olmaları için bir odada gözlem altında bulunmaları gerekiyor. Ancak buradakiler sadece topumdan uzaklaşmışlar, aralarında sosyal mesafe hiç korunmuyor. Konya'daki yurtlarda kaçma girişiminde bulunanları gördük” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık çalışanları olarak kendilerinin de şüpheli vakalarla aynı ortamda bulunduklarını belirten Karakoç, “Eğer hasta varsa özel koruma gerekiyor. Şüpheli vakanın olduğu her yerdeki görevliler, karantina altında kalmalı. Bu koşullarda kalan yurt çalışanlarının yurtta kalmaları gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avukat Tugay Bek: Hapishaneler koronavirüs açısından risklerle dolu

SONRAKİ HABER

Liman-İş'ten koronavirüs açıklaması: Tüm işçi ve emekçilere ücretli izin verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...