17 Mart 2020 07:04

İstanbul'da yaşayan Aydın çifti: Geçinmek bile şans oldu

İstanbul'da yaşayan ve aldıkları toplam ücret yoksulluk sınırının altında kalan Sedat Aydın ve Sevda Aydın çifti, “Sadece geçiniyoruz, istediğimiz gibi yaşayamıyoruz” diyor.

Sedat Aydın | Fotoğraf. MA

Paylaş

Aldıkları ücretin toplamı yoksulluk sınırının altında kalan Sedat Aydın ve Sevda Aydın çifti, ekonomik krizin yaşamlarına etkisini “Sadece geçiniyoruz, istediğimiz gibi yaşayamıyoruz” sözleriyle özetledi. Sedat Aydın bir inşaat işçisi, eşi Sevda Aydın ise bir market çalışanı. Ayda her ikisinin eline geçen kazanç toplamda 6 bin TL, yani yoksulluk sınırının altında.

6 ay boyunca işsiz kalmasından ötürü şu an bir inşaatta çalışan ve kendisini şanslı hissettiğini söyleyen Sedat Aydın, her gün 5-6 arkadaşının kendisini ulaşarak "İş arıyorum" dediğini paylaştı.

İki yıl öncesine kadar kazançları daha yüksek iken şimdi patron ne derse kabul etmek zorunda kaldıklarından yakınan Sedat Aydın, “Yemekler de çok kötü çıkıyor. Ayrıca koronavirüs var gündemde. Bununla ilgili şantiyelerde hiçbir önlem alınmıyor. Binlerce insanın kullandığı lavabolar var. Bu şantiyelerle ilgili devletin hiçbir denetlemesi yok” dedi.

Kazançlarının büyük bölümünün kira ve faturalara gittiğini, bu harcamaların art arda gelen zamlarla iki katına çıktığını söyleyen Sedat Aydın  şunları kaydetti: 2018 yılında faturalarımız 35-40 lira civarı geliyordu. Bu 2019’da 50-60 liraya, bu sene ise 100-150 liraya kadar çıktı. Faturalarımız yüzde 100 artıyor ama bize kriz bahane olarak gösterilerek zam yapılmıyor. Bunun için yaşamımızı daha da kısıtlamak zorunda kalıyoruz.

"BESLENEMİYORUZ"

Gıda alışverişlerini, sadece günü kurtarmak için yapabildiklerini ifade eden Aydın, “Koronavirüsten korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor ama biz bunu yapamıyoruz. Yoksulluk sınırı 6 bin liranın üzerinde. Biz iki kişi çalışıyoruz ama bu parayı alamıyoruz. Dolayısıyla beslenemiyoruz, sadece idare edebileceğimiz kadar alıyoruz. Köyden akrabaların yolladığı sebzeler, meyveler var, onlarla idare ediyoruz” dedi.

Sedat Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) ulaşıma yaptığı zamlardan da şikayetçi. Daha önce 205 lira verdiği aylık akbile, bu ay 270 lira vermek zorunda kaldığını söyleyen Aydın, “Ama benim maaşım 2 yıl önceki maaştan daha düşük. Enflasyon artıyor bizim maaşımız onun yanında eriyor” diye konuştu.

"ZAMLAR ARTTI, ÜCRETLER ERİDİ"

Sevgi Aydın ise ekonomik krizin tüm yaşamlarını nasıl etkilediğini “Sadece geçiniyoruz, istediğimiz gibi yaşayamıyoruz” diyerek özetliyor. Market çalışanı olduğu için insanların her geçen yıl nasıl yoksullaştığını daha iyi görebildiğini dile getiren Aydın, “Eskiden belli bir miktarla sepetlerini dolduran insanların artık aynı miktarla sadece bir poşet alıp gittiklerini görüyoruz. Yoksulluk sınırının altında geçinmeye çalışırken kiraya, faturalara, her şeye zam geldi. Temel gıda ihtiyaçlarına yüzde 100 zam geldi. Elektrik ve su faturaları geçen seneye göre ikiye katlandı ama bizim maaşlara yüzde 15’lik bir artış geldi” dedi.

Gıda fiyatlarının iki katına çıkmasıyla alım güçlerinin daha da düştüğünü söyleyen Aydın, “Giyim desek en son iki yıl önce alabildim. Ya da çok indirim olduğu zaman alabiliyoruz. Giyim, eğlence gibi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Sonuçta gezmek, eğlenmek bizim de ihtiyacımız ama bizim hayatımız sadece iş ve evden ibaret, dışarıya ayıracak paramız yok” diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

İtalyan sendikaları tüm banka şubelerinin iki hafta süreyle kapanmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Fabrikalarda koronavirüs önlemi yok, işçiler hijyen koşulları olmadan çalıştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa