16 Mart 2020 13:11

CHP’li Çakırözer’den koronavirüs çağrısı: Emekçinin haklarını koruyun

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, koronavirüs nedeniyle işe gidemeyen çalışanların mağduriyetlerinin işsizlik fonundan karşılanmasını talep etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 16 Mart sabahı itibarıyla Türkiye’de vaka sayısı 18’e yükselen koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında hükümete çağrıda bulunarak, salgın kapsamında işe gidemeyen çalışanların mağduriyetlerin işsizlik fonundan karşılanmasını istedi.

CHP’li Utku Çakırözer, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi (küresel salgın) ilan ettiği koronavirüsten çalışma yaşamının da doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Salgın durumunda çalışmalarına ara verilen iş yerlerinde çalışan yurttaşların yaşayabileceği mağduriyetlerin de göz ardı edilmemesini istedi.

"EBEVEYNLERE DE KORONA İZNİ VERİLMELİ"

Salgın kapsamında okulların tatil edildiğini ancak çocuğu okula giden anne ve babaların çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Çakırözer, çocukları okula giden ebeveynlerin yaşadığı mağduriyetin de bir an önce giderilmesini istedi.

Çakırözer, “Okullar tatil edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı kesimler idari izinli sayıldı. Ancak bu idari izin çocuğu olan çalışanları kapsamıyor. Çocukları okula giden aileler tedirgin. Bunun için de derhal adım atılmalı. Çocuğu olan ve çalışan ebeveynlerden biri okul tatili süresince idari izinli sayılmalıdır” dedi.

Virüs kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanların 16 Mart tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayıldığına dikkat çeken Çakırözer, “Ancak özel sektörde çalışan ve risk grubunda olanların ücretli izin hakkı yok. Özel sektörde çalışanların da izin hakkı hemen sağlanmalıdır” dedi.

"EMEKÇİLERİN HAKKI KORUNMALI"

Koronavirüsle mücadelede kapsamında sadece tıbbi açıdan değil, sosyal açıdan da kapsamlı önlemler alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Çakırözer, çalışmalarına ara verilen iş yerlerinde çalışan yurttaşların ücretli izne çıkarılması ve bu süreçte işsizlik sigortası fonundan yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını ve çalışanların haklarının korunmasını istedi. 

Çakırözer, “Dün Sağlık Bakanının açıkladığı rakamlar doğrultusunda ülkemizde de maalesef vaka sayısı 18’e yükseldi. Virüsle mücadele kapsamında bir dizi tedbirler alındı ve alınmaya devam ediyor. Bu önlemler gerçekten çok önemli ancak koronavirüs salgını çalışma yaşamını da doğrudan etkiliyor. Üretim şehri Eskişehirimizde de hem işçi hem de işveren kesim için gerekli önlemlerin alınması çok önemli. Virüse karşı sağlık önlemlerinin tavizsiz biçimde alınması gerekirken, mücadelenin ekonomik boyutu asla ihmal edilmemeli” çağrısında bulundu.

Çakırözer, koronavirüsle mücadele döneminde işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı ek önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çakırözer, bu süreçte Ekonomik ve Sosyal konseyin bir an önce toplanması gerektiğini söyleyerek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, işverenlere yaptığı görüşmelerin, işçi temsilcileriyle de yapılmasını istedi.

Çakırözer, “Sayın Bakan, TOBB, TİM, DEİK, TESK, TÜSİAD, MÜSİAD, başta olmak üzere birçok STK’dan ve sektör temsilcilerinden sürece ilişkin değerlendirmelerivle taleplerini aldıklarını kamuoyuyla paylaştı. Bu süreçte bu değerlendirmelerin yapılması çok önemli ancak sadece işveren kesimleri değil, işçi, emekçi temsilcileriyle de derhal bir araya gelinmeli ve talepler dinlenmelidir” dedi.

Çakırözer, “Salgınla mücadele kapsamında bazı işyerlerinin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Bu yerlerin sayısı artabilir. Bu doğrultuda emekçilerin mağduriyet yaşamaması için önlemler derhal alınmalıdır. Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. İşten çıkarmalar yerine yarı zamanlı, dönüşümlü çalışma ve ücretli izin uygulaması yaygınlaştırılmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları koronavirüsle mücadele kapsamında işçiler için kullanılmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Sağlık Örgütü 2 kurum çalışanının koronavirüse yakalandığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Provokatif koronavirüs paylaşımları gerekçesiyle 19 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...