16 Mart 2020 06:59

Çevirmen ve Yazar Nihal Yeğinobalı son yolculuğuna uğurlanıyor

Klasik ve çağdaş dünya edebiyatından birçok eseri Türkçeye kazandıran Nihal Yeğinobalı 93 yaşında hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Kadir İncesu

Paylaş

Çevirmen ve Yazar Nihal Yeğinobalı 93 yaşında hayatını kaybetti. Klasik ve çağdaş dünya edebiyatından birçok eseri Türkçeye kazandıran Yeğinobalı için Zincirlikuyu Camiinde cenaze töreni düzenlendi. Törenin ardından İzmir’e uğurlanan Yeğinobalı Çeşme ilçesindeki Çakabey Mezarlığında toprağa verilecek.

NİHAL YEĞİNOBALI KİMDİR?

16 Kasım 1927, Manisa doğumlu yazarın tam adı Zeynep Nihal Yeğinobalı’dır. Süreyya Sarıca ve Vincent Ewing takma adlarını da kullandı. İlkokulu küçük yaşta gittiği İstanbul’da, orta ve lise öğrenimini de aynı şehirdeki Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde tamamladı. Daha sonra Amerika’ya gitti. New York Eyalet Üniversitesi’nde edebiyat öğrenimi gördü.

İlk çevirisi Robert Hichens’ın “Allah’ın Bahçesi” 1946’da yayımlandı. Usta bir çevirmen olarak çok sayıda klasik ve çağdaş edebiyatçının roman ve öykülerini Türkçe’ye kazandırdı. Vincent Ewing adını koyduğu sözde Amerikalı bir yazarın imzasıyla yazdığı ilk romanını Genç Kızlar adıyla yayımlattı. Bu kitap, yıllarca yeni basımlar yaptı. Çeviri ve yazıları Hafta, 100 Roman, Yıldız, Hayat ve Akbaba dergilerinde yayımlandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Katliamın yıl dönümünde çağrı: Halepçe jenosit olarak tanınsın

SONRAKİ HABER

PEN 2020 Şiir Ödülü Ahmet Telli’ye: Dünyayı aşklaştırmanın özel bir edimidir şiir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...