16 Mart 2020 04:48

HDP'li Beştaş: Koronavirüs kapsamında risk grubundaki mahpuslar tahliye edilmeli

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, koronavirüs salgını kapsamında risk grubunda olan mahpusların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, koronavirüs salgını gerekçesiyle hasta mahpuslar, 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ve çocuğu ile birlikte kalmak durumunda olan mahpuslar için infaz kanununda değişiklik yapılması için teklif verdi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, koronavirüs salgını ile ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasını, kanun teklifinde Kovid-19 salgınına dikkat çekerek devletin “yaşatma yükümlülüğü” çerçevesinde cezaevinde bulunan hasta mahpuslar, 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ve çocuğu ile birlikte kalmak durumunda olan mahpuslar başta olmak üzere cezaevinde kalan tüm mahpuslar için gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını ve bu doğrultuda yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep etti.

“CMK’DE DÜZENLEME ZORUNLU HALE GELMİŞTİR”

Kanun teklifinin gerekçesinde mevcut ceza mevzuatının sayıları artan hasta tutuklular için hiçbir düzenleme ya da çözüm getirmediği gibi uygulamada da sorunların aşılamadığı belirtilerek “Oysa tutukluluk hali bir ceza değil bir önlemdir. Ancak cezaya dönüşmüş olan bu durum, hasta tutuklular açısından katmerlenmektedir. Hayatının son günlerini yakınları ile geçirmeleri gerekirken, cezaevinin hijyenden ve sağlık için elverişli tüm koşullardan yoksun, gerekli ve yeterli sağlık imkânlarından yararlanması engellenerek ve psikolojik olarak olumsuz koşullarda yaşamaya mahkûm edilen hasta tutuklular için Ceza Muhakemesi Kanununda bu sıkıntıları çözecek bir düzenleme yapılması elzem olmuştur” denildi.

“CEZAEVLERİ İÇİN ACİL ÖNLEM ALINMALIDIR”

Koronavirüs salgınının cezaevlerindeki mevcut riskleri artırdığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Halihazırda yüzlerce ağır hasta mahpus, cezaevlerinin olumsuz koşulları içerisinde zaten risk altındadır. Hijyen koşullarının olmadığı, yeterli ve gerekli gıdanın verilmediği cezaevleri için acil önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerin ise sadece ziyaret yasağından ibaret olamayacağı açıktır. Nitekim bugüne değin yapılan ziyaretler kapsamında salgının cezaevlerine sirayet edip etmediği bilinmemektedir. Bu bağlamda cezaevlerinden ilkin riskli grupların tahliyelerinin sağlanmamasının toplu ölümleri beraberinde getireceği açıktır. Bu nedenle halihazırda hasta olan tutukluların derhal salıverilmeleri ve uygun sağlık koşullarına kavuşturulmaları elzemdir.

“HASTA MAHPUSLAR RİSK ALTINDA BIRAKILMAMALI”

Türkiye cezaevlerinde 400’ün üzerinde ağır hasta olmak üzere, sayıları 1400 civarında hasta mahpus bulunduğunun altı çizilen gerekçede; “Yine İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, Türkiye’de son 17 yılda en az 3502 hasta mahpus, ağırlaşan durumlarına rağmen tahliye edilmediklerinden cezaevlerinde yaşamlarını yitirmiştir. Adalet Bakanlığının geçtiğimiz yıl kamuoyu ile paylaştığı verilere göre ise 2009 yılı itibariyle 8 yıl içerisinde hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlü sayısı toplam 2 bin 300’dür. Cezaevlerinde yetersiz sayıda bulunan revirler, geç yapılan hastane sevkleri, kelepçeli muayene, kolluk güçlerinin hasta ile birlikte muayene alanına girmesi, hasta mahpusların sağlık ihtiyaçlarına göre beslenme düzenine erişememesi, bu sorunun büyümesine neden olmaktadır. Şimdi ise dünyayı etkisi altında alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen koronavirüs kapsamında cezaevinde bulunan hasta mahpusların risk altında bırakılmamaları önemli bir gündem haline gelmiştir” denildi.

“RİSK GRUBUNDAKİ MAHPUSLAR DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ”

Cezaevlerinde risk grupları arasında 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ile anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan çocukların mevcut olduğu vurgulanan gerekçede şöyle denildi: Bu nedenle cezaevlerinde alınacak acil önlemler kapsamında hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü, hamile, çocuğu ile cezaevinde kalan mahpusların derhal tahliyesi ve kendilerine isnat edilen suçlar bağlamında denetimli serbestlik hükümleri ile seçenek yaptırımların gündeme alınması gerekmektedir. Devlet 'yaşatma yükümlülüğü' çerçevesinde cezaevinde bulunan hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ve çocuğu ile birlikte kalmak durumunda olan mahpuslar ile cezaevinde kalan tüm mahpuslar için gerekli önlemleri almalı ve doğrultuda yasal düzenlemeleri de hayata geçirmelidir. Aksi halde telafisi imkânsız zararlardan doğacak olan tüm sorumluluk devlete ait olacak ve bu ağır vebal önlemini almayan idarenin olacaktır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Whatsapp'ta hızla yayılan "COVID - ek önlemler" konulu "resmi belge" gerçek değil

SONRAKİ HABER

MEB'ten yeni koronavirüs kararı: Sürücü kurslarının sınavları ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...