16 Mart 2020 03:45
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2020 10:44

Pek çok ilde duruşmalar koronavirüs nedeniyle ertelendi

İstanbul, Adana, Diyarbakır ve Ağrı’da duruşmalara koronavirüs arası verilecek. Adliyelerde sadece tutuklu sanık bulunan dosyaların duruşmaları görülecek.

Fotoğraf: Abdullah Coşkun/AA

Paylaş

İstanbul, Adana, Diyarbakır başta olmak üzere pek çok ilde koronavirüs vakaları nedeniyle duruşmaların erteleneceği açıklandı.

İstanbul Adalet Sarayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanıkların yargılandığı davaların duruşmaları yapılacak. Alınan karar doğrultusunda, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanıkların yargılandığı davalar görülecek ve acil duruşmalar yapılacak. Bu tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edilecek.

Ayrıca, tutuklu şüpheli ve sanıkların, adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlanacağı öğrenildi.

BAKIRKÖY’DE DURUŞMALARA ERTELEME

Bakırköy Adalet Sarayında görülen duruşmalara, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri ile Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) uyarıları üzerine, Kovid-19 önlemleri kapsamında yeni düzenlemeler getirildi.

Ağır ceza mahkemeleri, ikinci bir karar alınana kadar tutuklu ve ivedi olan işler haricinde duruşma yapılmayacağını, talimat ve tanık dinlenmeyeceğini yazılı olarak kapılarına asarak duyurdu.

Bazı duruşmalar, izleyicisiz olarak yapılırken, keşiflerin erteleneceği ve hastalık tehlikesinin azalması halinde mahkemelerin eski çalışma düzenine döneceği bildirildi.

Anadolu Adalet Sarayında da bazı mahkemelerdeki duruşmalar ileri tarihe alındı. Bazı mahkemelerin duruşmaları ertelediği görülürken, bazı hakimlerin aldığı kararla hakim odalarına, koridorlarına, kalemlerine, arşivlerine ve mahkeme salonlarına, mahkeme personeli hariç girişlerin tedbiren durdurulduğu öğrenildi.

Adliye içerisindeki icra müdürlüklerinin kapılarının önüne avukat ve vatandaşın içeriye girmesini engellemek için masa konulduğu ve çalışan personelin maske takarak önlem aldığı da gözlemlendi.

ADANA'DA DURUŞMALARA KOVİD-19 ERTELEMESİ

Adana Adliyesinde de mahkemeler Kovid-19 önlemleri kapsamında duruşmalar için yeni düzenlemeler yaptı. Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart'a kadar tutuklu sanıkların olduğu duruşmaların haricindeki duruşmaların ertelenmesine karar verdi.

Adana 8. Asliye Ceza Mahkemesi de 6 Nisan'a kadar duruşmaların ertelendiğini duyurdu. Adana 6. İş Mahkemesi hakimi de duruşmaları 27 Mart'a kadar erteledi.

Erteleme kararları duruşma salonlarının kapılarına asıldı.

DİYARBAKIR ADLİYESİ KAPATILDI

Koronavirüse karşı tedbirler doğrultusunda yurttaşların alınmadığı Diyarbakır Adliyesinde tutuklu yargılamalarının SEGBİS'le yapılacağı, diğer tüm işlemlerin ise 31 Mart'a kadar ertelendiği belirtildi.

Diyarbakır Barosu, dünyayı saran koronavirüs nedeniyle dezenfekte çalışmalarının sürdüğü adliye binasında önlemlerin alınması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Komisyonu Başkanı ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler doğrultusunda, ikinci bir duyuruya kadar Diyarbakır Adliyesinde tutuklu duruşmaları, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden görülecek. Yurttaşların alınmadığı adliyede tutuklu dosyaları dışındaki tüm işlemlerin 31 Mart'a kadar ertelendiği kaydedildi.

AVUKATLAR MAZARET SUNABİLECEK

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcılığı arasında yapılan müzakerenin ardından şu kararlar alındı:

"Tutuklu işler görülemeye devam edilecek, tutuklular SEGBİS ile duruşmaya katılacaktır. Tutuklu işler dışındaki duruşmalara (hukuk dosyaları da dahil) meslektaşlarımızın salgın gerekçesiyle mazeret sunmaları durumunda, mazeretlerinin kabul edileceği belirtilmiştir.

AĞRI'DA DURUŞMALAR 2 HAFTA ERTELENDİ

Ağrı'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında il genelindeki tüm duruşmalar 2 hafta süreyle ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yurt genelindeki Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) aldığı tavsiye kararı üzerine kent genelindeki tüm mahkemelerin duruşmalarının iki hafta süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı.

Bunun dışındaki acil ve ivedi işlerin görülmesine ise devam edileceği belirtilerek, ildeki adliyelerde tüm tedbirlerin en üst seviyede alındığı kaydedildi.

AYM GENEL KURULU'NA KORONAVİRÜS ERTELEMESİ

Anayasa Mahkemesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında 19 Mart'taki genel kurulun ertelenmesine karar verdi. AYM'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Ülke çapında koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde 19 Mart 2020 tarihindeki Genel Kurul gündeminin ertelenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda 30 Mart 2020 tarihine kadar tedbir talepleri ve acil konular dışındaki Genel Kurul ve Bölüm toplantıları yapılmayacaktır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki avukatların ifade işlemleri başladı

SONRAKİ HABER

Uluslararası basın örgütlerinden çağrı: Evrensel’e uygulanan cezayı kaldırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...