15 Mart 2020 09:43

Bilkent Şehir Hastanesinde koronavirüs için havalandırma uyarısı

Bilkent Şehir Hastanesi'nde açılmayan pencereler ve klima sistemi konusunda uyaran Ankara Tabip Odası: Odalar penceresiz ve havalandırmasız, klima filtreleri temizlenmeli.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Koronavirüs salgını için alınan önlemler ve kaygılar, sağlık sistemindeki mevcut bazı sorunları da yeniden gündeme getirdi. AKP'nin 5 yıldızlı otel konforunda olacağını söyleyerek yaptığı bazı şehir hastanelerinde, sağlık emekçileri açılmayan pencereler nedeniyle enfeksiyon riskine dikkat çekiyor. Ankara'da bulunan Bilkent Şehir Hastanesi'nde açılmayan pencereler ve klima sistemi konusunda uyaran Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, hastane yapılırken uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. 

"ENFEKSİYON DURUMUNDA HIZLA YAYILABİLİR"

Gazetemize konuşan Bulut, koronavirüs salgınının havada asılı damlacık sistemiyle yayılan bir enfeksiyon olduğunu belirterek, “Odalar penceresiz ve havalandırmasız, bu nedenle sağlık çalışanlarının sağlığı açısından kötü bir durum. Bazı doktorların kullandığı odalar bir masa ve bilgisayardan ibaret, ışık bile girmiyor odaya” dedi. Klima sisteminin de havalandırma açısından riskli olduğunu anlatan Bulut, enfeksiyon durumunda hızla yayılma riski olduğunu söyledi. Hasta odalarında açılır pencere ve klima sistemi nedeniyle riskin olmadığını ama sağlık emekçilerinin kullandığı odaların bu açıdan hastaları da tehdit edebileceğini belirten Bulut, “Özellikle atipik pnömoni hastalıkları için tehlikeli” dedi.

"KLİMA FİLTRELERİ TEMİZLENMELİ"

Klima filtrelerinin doğru temizlenmesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bulut, lejyoner bakterilerin klimalardan yayılması durumunda gerçekleşecek bir enfeksiyonun koronavirüs vakalarında tehlikeyi artırabileceği uyarısında bulundu.  Şehir hastanesinin yapıldığı süreçte bu konuda da yetkilileri uyardıklarını ifade eden Bulut, “Biz asistanların odaları hiç düşünülmemiş dediğimizde doktorların dinlenme odalarına itiraz ediyorlardı. Sonrasında böyle kapalı odalar yaptılar. Halbuki bu odalar sağlıksız, doktorlar orada dinlenecek, makale okuyacak, çalışacak... Avrupa ve ABD'de hastane mimarlığı diye özel bir bölüm var, hastaneleri özel mimarlar yapıyor. Biz de ise düz cami mimarları yaptı” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Umreden dönenlerin karantinaya alındığı yurttan çıkarılan öğrenciler anlattı

SONRAKİ HABER

Ford işçileri ve eşleri: Altını çize çize yazın biz savaş istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...