14 Mart 2020 06:04

CHP Milletvekili Murat Bakan: İthal plastikler Türkiye’ye koronavirüs taşıyabilir

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan son dönemde dünyayı kasıp kavuran koronavirüsü meclis gündemine taşıdı: İthal plastikler koronavirüs taşıma riskine sahip.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan | Fotoğraf: Yeşim Yavuzer

Reklam

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan son dönemde dünya gündeminde önemli yer tutan koronavirüsü meclis gündemine taşıdı. Bakan “İthal plastikler koronavirüs taşıma riskine sahip” dedi.

Murat Bakan, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdiği iki soru önergesinde plastik çöp ithalatıyla Türkiye’ye koronavirüs girişinin olabileceğini belirtti. Bakan soru önergesinde Türkiye’nin koronavirüs’ün görüldüğü bazı ülkelerden ithal plastik temin edildiğini, bu ithalatın durdurulması için herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sordu.

“MİLYONLARCA İNSANA TEMAS EDİYOR”

Bakan, açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklara yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederiz. Ancak kriz yönetiminde hiçbir açık kalmamalı. Ana muhalefet partisi olarak o açıkları kapatmak için elimizdeki yasal araçlarla bakanlıkları uyarma gereği duyuyoruz” dedi. Plastik çöp ithalatının büyük kısmının bireysel kullanım ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Bakan, “Daha önce tarafımca gündeme getirilen Kemalpaşa’da bir arsada bulunan çöplerin içerisinde doğrudan ağız teması bulunan pet şişeler, alüminyum kutular, tek kullanımlık plastikler bulunmaktadır. Milyonlarca insana temas eden ve ardından ülkemize İtalya’dan ithal edilen çöplerin bugüne dek dile getirdiğimiz çevresel sorunların yanı sıra Kovid-19 virüsünü yayma riski çok yüksektir” diyerek “Bakanlığınızın halk sağlığı bakımından koronavirüsün ülkeye girişi veya yayılma hızının engellenmesi için plastik çöp ithalatının durdurulmasına ilişkin bir çalışması var mıdır?” sorusunu yönetti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam