13 Mart 2020 05:58

Dezenfektan üretimini artıracak karar: Benzinde etanol zorunluluğu ertelendi

Artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretim ile karşılanması için benzin türlerine yüzde 3 etanol karıştırılması zorunluluğu 13 Haziran’a kadar askıya alındı.

Fotoğraf: İbrahim Erikan/AA

Paylaş

Artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretim ile karşılanması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı talebiyle, benzin türlerine yüzde 3 etanol karıştırılması zorunluluğu 13 Haziran’a ertelendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alındığını belirterek, “Böylece rafinerilerin etanol talebinin azalmasıyla son günlerde koronavirüse karşı yoğun talep gören kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacı karşılanacak ve bunların üretimi artacak” ifadelerini kullandı.

"SPEKÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Varank, yapılan düzenlemeyle hem virüsten etkin şekilde korunmak için kullanılan dezenfektanların üretiminin artacağını hem de fiyat spekülasyonlarının önüne geçileceğini savundu.

Düzenlemeyle önemli bir ithal girdisi olan etanolün Türkiye’deki şeker fabrikalarında da üretiminin mümkün hale geldiğini vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

“İthalat yerine, artık yurt içindeki kapasiteyi daha etkin kullanabileceğiz. Bu sayede, döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı kırılganlığımız azalacak. Üretimdeki artış, piyasada artan talebi dengeleyecek. Bu ürünlerin fiyatında sağlanacak istikrarla birlikte, spekülatörlerin oyunları bozulmuş olacak.”

BENZİNE 51 KURUŞ İNDİRİM

Öte yandan benzin litre fiyatında 51 kuruş daha indirime gidildi.

Düşen petrol fiyatlarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarında 10 Mart’ta indirim yapılmıştı. Pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde; benzinin litre fiyatı 60, motorinin ise 56 kuruş düşmüştü.

Bu hafta içerisinde benzinin litre fiyatında 1,11 lira düşüş gerçekleşmiş oldu. Böylece Ankara’da ortalama 6,13 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5,62 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,04’dan 5,53 liraya, İzmir’de ise 6,14 liradan 5,63 liraya inecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar 6,30'u aştı, risk primi yükseldi: Koronavirüs ekonomiye daha çok nüfuz edecek

SONRAKİ HABER

Eğitime koronavirüs arası: Öğrenciler memleketlerine dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa