12 Mart 2020 20:11
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2020 04:38

Okullarda hijyen eksik, sabun ve tuvalet kağıdı yok: Bu eller nasıl yıkanacak?

Koronavirüse karşı öğrenci ve öğretmenlerin haftanın 5 günü bir araya geldiği okullarda durum nasıl? 

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

“Kalabalık yerlere girmeyin, insanlarla daha az temas edin.”

“Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunlu suyla yıkayın.” 

“Eller yıkanmadan ağız, yüz ve gözle temas etmeyin.” 

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından vatandaşlar adeta teyakkuza geçti. Virüse karşı alınacak önlemlerin başında ise hijyen ve temizlik geliyor. Peki hijyenin olmadığı, sabunun bulunmadığı milyonlarca öğrenci ve öğretmenin haftanın 5 günü bir araya geldiği okullarda durum nasıl? 

Türkiye’nin çeşitli illeri ile İstanbul’da bulunan ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerin durumunu öğretmen ve öğrencilere sorduk.

Alandan verilen bilgilere göre birçok okul binası yeterli sıklıkla temizlenmiyor. Pek çok okulda temizlik için ilk sırada sayılan sıvı sabun bulunmuyor. Tuvalet kağıdı hemen hiçbir okulda yok. Dezenfektan ise okulların yanına bile uğramıyor. Virüsten korunmak için ellerin en az 20 saniye sabunla yıkanması gerektiğini hatırlatan öğrenciler ise soruyor: “Peki bu eller nasıl yıkanacak?​”

İÜ: NE DEZENFEKTAN VAR NE DE PEÇETE VAR

Binlerce öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesinde (İÜ) bir panik havası hakim. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. Sınıf Öğrencisi Aleyna Şevval, üniversitede öğrencilere doğrudan bir bilgilendirme yapılmadığını söyleyerek “Tuvaletlerde ne dezenfekten var ne de peçete var. Sınav haftası yaklaşıyor, sürekli kütüphanelerdeyiz. Kütüphaneler de yeteri kadar temizlenmiyor” dedi. Bazı okulların uzaktan eğitim programına geçtiğini belirten Şevval, okulların tatil edilmesinin bir yöntem olabileceğini söylüyor. İÜ öğrencileri, yemekhane ve tuvaletlerde yeterli hijyen önlemlerinin alınmamasına da tepkili. Tuvaletlerde sabun dahi bulunmadığını söyleyen öğrenciler, üniversiteye her gün kentin çeşitli ilçelerinden toplu ulaşım araçlarını kullanarak geldiklerini belirterek riskin arttığına dikkat çekiyor ve ekliyor “Ellerinizi yıkayın diyorlar, sabunun bile bulunmadığı okulda bu eller nasıl yıkanacak?​” 

YURTTA TUVALETLERDE PEÇETE VE SABUN VERİLMİYOR

İÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Hazırlık Öğrencisi Lisan Alayoğlu ise devlet yurdunda 8 kişilik odada kaldığını, banyo ve tuvaletleri aynı kattaki 130 kadınla ortak kullandıklarını anlatıyor. Yurtta tuvaletlerde peçete ve sabun verilmediğini, kendilerince önlem almaya çalıştıklarını belirten Alayoğlu “Dezenfektan da yok. Biz de bir sürü çamaşır suyu alıp odanın her yerini temizledik. Yurtta da hiçbir açıklama yapılmadı. Yurdumuz 800 kişilik ve 1 kişiye bulaşma ihtimali tüm yurda bulaşmasına sebebiyet verebilir” kaygısını dile getirdi.

YTÜ: SABUN BİR VAR BİR YOK…

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İletişim Tasarımı Bölümü İkici Sınıf Öğrencisi Bensu, koronavirüs gibi ciddi bir salgın hastalıkta bile fakültenin tuvaletlerinde sabun ve peçete bulunmadığını anlatarak “Tuvalet ve fakülte giriş çıkışlarına dezenfektan yerleştirilmeli. Kullandığımız ring araçları düzenli olarak dezenfekte edilmeli diye düşünüyorum” diyor. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Üçüncü Sınıf Öğrencisi Mine ise her yerde ‘Ellerinizi sık sık yıkayın’ denildiğini hatırlatarak “Bizim fakülte lavabolarına konulan sıvı sabunlar bir var bir yok. Tuvaletlerde peçeteye denk gelme olasılığımız zaten yok” diye konuşuyor.

Biyomühendislik İkinci Sınıf Öğrencisi Elif ise tuvaletlerde sifonların bile çalışmadığını, bazı tuvaletlerde çöp kutusunun bulunmadığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Ankara Belediyesinden hijyen tedbiri: Borcu olan abonelerin 2 ay suyu kesilmeyecek

SONRAKİ HABER

Kanada Başbakanı Trudeau ve eşi koronavirüs şüphesiyle kendilerini karantinaya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...